Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:20, 6. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus, filmovi i serije: Na koje se sve načine izmenio Netfliks

Autor: BBC News na srpskom
William Jackson Harper, Jameela Jamil, Kristen Bell and Manny Jacinto
Netflix
Humoristička serija Dobro mesto veliki je hit za Netfliks

Potražnja za onlajn sadržajima vinula se u nebesa kad je početkom godine svet ušao u izolaciju. Ali kako Netfliks stoji sada, nakon tog prvobitnog skoka?

1. Rast se usporava - još i više nego što je Netfliks očekivao

Prema najsvežijim rezultatima, Netfliks je dobio svega 2,2 miliona novih pretplatnika za tri meseca zaključno sa 30. septembrom, kako je posustao prvobitni nalet potražnje za njegovim uslugama pokrenut pandemijom korona virusa.

Iako je on već očekivao da je usporavanje rasta vrlo verovatno, konačna brojka bila je ispod julske prognoze od 2,5 miliona korisnika, što je značilo opadanje vrednosti deonica firme za pet odsto.

„Pandemijska striming žurka privedena je kraju", objavio je Paolo Peskatore, analitičar iz PP Forsajta (PP Foresight).

Ipak, Netfliks je podsetio investitore da se i dalje nalazi na putu do rekordnih 34 miliona novih pretplatnika u 2020. godini - ili više od 200 miliona ukupno.

2. „Stara garda", akcioni film sa Šarliz Teron, bio je Netfliksov hit kvartala

Šarliz Teron
Reuters
Šarliz Teron igra u Staroj gardi, filmu za koji Netfliks kaže da je bio najgledaniji u ovom kvartalu

Netfliks navodi da je u prve četiri nedelje posle premijere 78 miliona domaćinstava gledalo Staru gardu - Netfliksov originalni film - što ga čini najpopularnijim naslovom kompanije u kvartalu.

Enola Holms, Projekat „Sila" i Štand za poljupce 2 takođe su bili popularni, privukavši 76 miliona, 75 miliona i 66 miliona domaćinstava u prve četiri nedelje posle debitovanja.

Naravno, te brojke treba uzeti sa malo rezerve - Netfliks računa svako gledanje duže od dva minuta kao važeće.

A naglasak u brojkama gledalaca koje objavljuje obično je na njegovoj originalnoj produkciji.

3. Tržišta izvan SAD apsolutno su ključna za poslovanje

Broj međunarodnih pretplatnika Netfliksa već je premašio onaj u SAD, a prekookeanski rast nastavlja da bude od ključne važnosti.

U najskorijem kvartalu, najjači rast broja pretplatnika zabeležen je u njegovoj Azijsko-pacifičkoj regiji, zaslužan za više od milion novih pretplatnika - što je skoro polovina pridošlica.

Kompanija se pohvalila članstvima od „dvocifrenog" udela u domovima povezanim širokopojasnim internetom u Japanu i Južnoj Koreji.

Ali firma i dalje stiče najviše prihoda po korisniku u SAD, tako da je zadržavanje članova na domaćem tržištu ključno, naročito zato što se konkurencija u vidu rivala kao što su Dizni i HBO samo zahuktava.

Što se toga tiče, Netfliks je počeo da umiruje investitore, napisavši u svom kvartalnom izveštaju da „zadržavanje članova ostaje zdravo, a angažovanost po članu domaćinstva solidno u porastu" u odnosu na prošlu godinu.

4. U toku je potraga za još sadržaja

Gašenje filmskih i televizijskih produkcija, nametnuto merama izolacije ovog proleća, stavilo je veliki naglasak na to kako će Netfliks i njegova konkurencija dolaziti do nove ponude da bi zadržali članove.

Netfliks je istakao kako nije previše zabrinut oko toga, rekavši da ostvaruje „dobar i oprezan" napredak u produkciji i da očekuje da će sledeće godine krenuti brojne Netfliksove produkcije i nadmašiti 2020. godinu u svakom kvartalu.

Netfliks će imati koristi od problema sa kojima se suočavaju vlasnici bioskopa, izjavila je Sofi Lund-Jejts, analitičarka kapitala iz Hargrivs Lensdauna.

Ali kako publika vezana za kuću bude trošila materijal bržim tempom, troškovi će se povećavati - što bi moglo da natera kompaniju da podigne cene, upozorila je ona.

„Originalni sadržaj mogao bi da zadrži mušterije, ali to košta i direktno je pogubno po bilans stanja", rekla je ona.

„Ukoliko se očekuje da će potrošači trošiti sadržaj bržim tempom, rupa u tokovima gotovine u teoriji će postajati samo sve veća."

5. Smanjenje produkcije povećalo je zaradu

Kompanija je prijavila rekordnih 790 miliona dolara zarade po kvartalu, nakon što su prihodi narasli više od očekivanog na 6,4 milijarde dolara, delom zahvaljujući jačini evra u odnosu na dolar.

A saopštila je i da se njena profitna marža poboljšala, zbog privremenog smanjenja produkcije.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: