Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

07:27, 11. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus i jezik: Kolinsov rečnik proglasio „lokdaun" - potpuno zatvaranje - za reč godine

Autor: BBC News na srpskom
A Christmas decoration saying "2020 The Year of Lockdown"
PA Media

Poznati britanski Kolinsov rečnik proglasio je englesku reč lockdown(lokdaun) - potpuno zatvaranje - za reč godine, zbog popularnosti koju je stekla od početka pandemije.

Ova reč „oslikava iskustvo milijardi ljudi", kažu autori rečnika.

Leksikografi su tokom 2020. godine zabeležili više od 250.000 primera korišćenja ove reči u engleskom jeziku, u poređenju sa samo 4.000 primera tokom 2019.

Na spisku 10 najkorišćenijih reči i izraza na temu pandemije takođe su se našle fizičko distanciranje, samoizolacija i korona virus.

Prema Kolinsovom rečniku, definicija potpunog zatvaranja je „uvođenje restriktivnih mera za putovanje, društvene interakcije i pristup javnim mestima".

Stay Home sign on a business
PA Media

Reč lockdown (potpuno zatvaranje, karantin, izolacija) i slične već su ušle u svakodnevni govor širom planete, a vlasti mnogih zemalja uvele su mere u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Preostale reči koje su ušle u uži izbor odnose se na ovogodišnje društveno-političke turbulencije.

Nakon smrti nenaoružanog Afroamerikanca Džordža Flojda, upotreba engleske skraćenice naziva pokreta „Životi crnaca su važni" (eng. Black Lives Matter, skr. BLM) je, prema istraživanju Kolinsovog rečnika, porasla za 581 odsto.

A Black Lives Matter protest in Oxford
PA Media
Protesti pod sloganom „Životi crnaca su važni"

Na top listu ušla je i reč Megzit (Megxit), koja opisuje povlačenje sa kraljevskih dužnosti vojvode i vojvotkinje od Saseksa, princa Harija i Megan Markl.

Rel Megzit se oslanja na izraz Bregzit (Brexit) koji je prethodnih godina bio izuzetno korišćen i opisuje skraćenicu za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Tu je i reč TikToker - neko ko deli sadržaj na društvenoj mreži TikTok, kao i južnokorejska reč mukbeng - osoba koja pred kamerom jede velike količine hrane.

Kolinsova stručnjakinja za sadržaj Helen Njusted kaže da je „jezik ogledalo sveta oko nas, a ove godine obeležila ga je pandemija".

„Karantin je uticao na način rada, školovanje, odlazak u kupovinu, na to kako se družimo", navodi.

„Pošto su mnoge zemlje zatvorene po drugi put, ova reč više ima sumorni nego svečani ton, ali sumira 2020. godinu u većem delu sveta".

Fifteen year old Swedish student Greta Thunberg leads a school strike and sits outside of Riksdagen, the Swedish parliament building, in order to raises awareness for climate change on August 28, 2018 in Stockholm, Sweden.
Getty Images
Klimatski štrajk bio je reč 2019. godine, koju je obeležila globalna kampanja aktivista poput Grete Turnberg

Kolinsova reč 2019. godine bio je klimatski štrajk.

Prošlu godinu obeležila je globalna kampanja o klimatskim promenama predvođena aktivistiknjom Gretom Turnberg.


Koje su reči prethodno ponele Kolinsovu titulu?

  • 2019: Klimatski štrajk
  • 2018: Jednokratan
  • 2017: Lažne vesti
  • 2016: Bregzit
  • 2015: Bindžovanje
  • 2014: Fotobomba
  • 2013: Čudak (eng. geek) - osoba opsednuta hobijem ili zanimanjem

Oksfordski rečnik takođe je objavljuje rezultate svog izbora za reč godine.

Prošle godine je pobedila urgentna klimatska situacija (eng. climate emergency), 2018. reč toksično, 2017. mladotres (eng. youthquake) - značajna kulturna, politička ili društvena promena koja proizilazi iz delovanja mladih, dok je reč 2016. godine bila post-istina.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA