Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:32, 25. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus i kraljevska porodica: Skoro 40 miliona evra manje u kasi zbog pandemije

Autor: BBC News na srpskom
The Royal family, including the Prince of Wales, the Duke of York, the Duchess of Cornwall, Queen Elizabeth II, the Duchess of Sussex, the Duke of Sussex, the Duke of Cambridge and the Duchess of Cambridge
PA Media

Britanska kraljevska porodica mogla bi da izgubi 35 miliona funti (38 miliona evra) zbog pandemije korona virusa.

Zbog restriktivnih mera karantina, turističke posete glavnim atrakcijama poput Bakingemske palate ili zamka Vindzor su otkazane, a to bi moglo da znači i da će prihod u kraljevsku kasu biti umanjen u naredne tri godine za, procenjuje se, 15 miliona funti godišnje, rekao je ser Majkl Stivens, zadužen za brigu o finansijama kraljevske porodice.

Ser Majkl je dodao da se očekuje da će desetogodišnjem budžetu od 369 miliona funti za obnovu Bakingemske palate zafaliti 20 miliona funti.

On je rekao da kraljevska porodica „nema nameru" da traži dodatno finansiranje.

Stivens je naglasio da će kraljevska porodics pokušati da odgovori „finansijskim izazovima" pandemije „sopstvenim naporima i efikasnošću".

U aprilu je doneta odluka o zamrzavanju plata kraljevskog osoblja, obustavljeno je i zapošljavanje, popunjena su samo poslovno kritična mesta, ali nije bilo neplaćenih odsustva.

Republika, aktivistička grupa koja poziva na ukidanje monarhije, ocenila je da je suvereni fond „ludost" i da ga treba ukinuti.

„Povećanje putnih troškova za 15 odsto kada bolnice ne mogu da pruže najbolju negu svakoj osobi kojoj je potrebna, kada se nastavnici trude da plate potrebne knjige i opremu, a policija je rastegnuta do tačke kidanja, potpuno je skandalozno", rekao je izvršni direktor ove grupe Grejem Smit.

Finansijski izveštaj pokriva 12 meseci, do 31. marta 2020, dve nedelje pošto je vlada Velike Britanije uvela mere ograničenja kako bi zaustavila širenje korona virusa.

Ostale stavke finansijskog izveštaja:

  • Turneja vojvode i vojvotkinje od Saseksa po južnoj Africi bila je najskuplje službeno inostrano putovanje u proteklih godinu dana, sa gotovo 246.000 funti, uključujući planiranje putovanja za kraljevsko osoblje.
  • Troškovi dvodnevne posete princa od Velsa Omanu da izrazi saučešće nakon smrti sultana Kabusa bin Saida uključivali su čarter let koji je koštao 210.345 funti.
  • Čarter let vojvode od Jorka za Severnu Irsku gde je prisustvovao Otvorenom prvenstvu Kraljevskog golf kluba Portraš, koštao je 15.848 funti.
  • Finansiranje Kembridža i Saseksa doprinelo je računu princa od Velsa u iznosu od 5,6 miliona funti u periodu 2019-2020, što je porast od 11 procenata u odnosu na prethodnu godinu.

Kraljičin suvereni fond povećan je na 82,4 miliona funti u periodu 2019-20, što je 200.000 funti više u odnosu na prethodnu godinu.

U troškove je uračunato i 33 miliona funti za velike radove na obnovi električnih kablova, vodovoda i grejanja u Bakingemskoj palati.

Povećana su sva glavna područja rashoda, od platnih spiskova ( 24,4 miliona funti), do putovanja ( 5,3 miliona funti) i održavanja domaćinstva, ceremonija i prijema ( 2,6 miliona funti).

Prema izvoru iz Palate, princ Hari i Megan su dali „značajan doprinos" suverenom fondu za najam i obnovu vikendice Frogmore, procenjene na 2,4 miliona funti u periodu od 2018. do 2019. godine. Uplata će biti zabeležena u izveštaju sledeće godine.

Princ Hari i Megan
PA Media
Vojvoda i Vojvotkinja od Saseksa na turneji po JUžnoj Africi 2019. godine bio je najskuplji put u 2019. godini

Suvereni fond se finansira iz prihoda „Kraun estejt" (Crown Estate) - imovine vredne nekoliko milijardi funti - od Ridžent ulice u Londonu do trkališta Askot.

Imovinom upravlja nezavisna organizacija, a sav profit koji se uplaćuje Trezoru ide u korist svih poreskih obveznika Velike Britanije.

Odvojeni računi objavljeni prošle nedelje pokazuju da je „Kraun estejt" tokom poslednje finansijske godine zabeležio profit od 345 miliona funti za Trezor, ali je iskazana zabrinutosti zbog budućeg uticaja Kovid-19 na finansije.

Kraljevska riznica (The Royal Collection Trust), najveća takve vrste u svetu, plaća nadoknade u vezi sa otvaranjem kraljevskih rezidencija poput Bakingemske palate i zamka Vindzor, kao dodatak suverenom fondu.

Ali njihovo zatvaranje zbog izolacije verovatno će prouzrokovati pad prihoda za nekoliko desetina miliona funti.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Tek na kraj ste se razigrali. Mogli ste u Ligu Evrope.

Dragan Milicević čitalac

Tekst: Radnički spasio sezonu - pobedio Inđiju i opstao u Superligi