Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 27. 8. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus i nepoverenje: Čoveku koji je verovao da je virus prevara umrla žena od Kovida-19

Autor: BBC News na srpskom
Čovek i žena na bejzbol utakmici
Facebook
Brajan sa suprugom Erin, koja je preminula ovog meseca

Taksisti sa Floride, koji je verovao u lažne tvrdnje da je korona virus prevara, umrla je supruga od Kovida-19.

Brajan Li Hičens i njegova žena Erin čitali su internet tvrdnje da je virus izmišljen, povezan sa 5G mrežom ili sličan gripu.

Ovaj bračni par nije slušao zdravstvene savete niti zatražio pomoć kad se razboleo početkom maja. Brajan se oporavio, ali se njegova 46-godišnja žena teško razbolela i umrla ovog meseca od problema sa srcem uzrokovanim virusom.

Brajan je u julu govorio za BBC u sklopu istraživanja ljudske cene dezinformacija o korona virusu. U to vreme, njegova supruga bila je na respiratoru u bolnici.

Smrtonosne teorije zavere

Erin, sveštenica sa Floride, imala je prethodno hroničnih zdravstvenih problema - bolovala je od astme i patila od poremećaja sna.

Njen muž je objasnio da njih dvoje nisu poslušali zdravstvene savete na samom početku pandemije zbog lažnih tvrdnji koje su pročitali onlajn.

Brajan je nastavio da radi kao taksista i da odlazi po lekove za njegovu ženu ne pridržavajući se pravila socijalnog distanciranju ili ne noseći masku.

Oni isto tako nisu odmah zatražili pomoć kad su se razboleli u maju, a oboma je kasnije postavljena dijagnoza Kovida-19.

Brajan je za BBC Njuz izjavio da bi „voleo da je slušao savete od početka" i da se nada da će mu žena oprostiti.

„Ovo je stvaran virus koji na ljude deluje različito. Ne mogu da promenim prošlost. Mogu samo da živim u sadašnjosti i da pravim bolje izbore za budućnost", objasnio je Brajan.

„Ona se više ne pati, nego je našla svoj mir. Povremeno mi je jako teško bez nje, ali znam da je sada na boljem mestu."


Pogledajte video o lažnim vestima i korona virusu


„Ovo je stvarno"

Brajan je rekao da on i njegova žena nisu gajili jedno čvrsto uverenje u vezi sa Kovidom-19. Umesto toga, stalno su menjali mišljenje, od toga da je virus prevara, da je povezan sa 5G tehnologijom, ili da je stvarna, ali blaga bolest. Oni su te teorije pročitali na Fejsbuku.

„Mislili smo da vlada ovo koristi da bi nam skrenula pažnju sa drugih stvari", objasnio je Brajan, „ili da ima veze sa 5G mrežom."

Ali nakon što se bračni par razboleo od virusa u maju, Brajan je objavio viralni post na Fejsbuku objasnivši da ga je zavelo ono što je čitao onlajn o virusu.

„Ukoliko morate da izađete napolje, molim vas da budete mudri i da ne budite glupi kao što sam ja bio da vam se ne bi desilo ono što se desilo meni i mojoj ženi", napisao je on.

https://www.facebook.com/brianlee.hitchens/posts/3241584752540091

U maju je BBC-jev tim koji je tragao za dezinformacijama u vezi sa korona virusom pronašao veze sa fizičkim napadima, podmetanjem požara i smrću.

Lekari i eksperti upozorili su da je potencijal posredne štete koju izazivaju glasine, teorije zavere i pogrešne zdravstvene informacije ogroman - naročito anti-vakcinaške zavere koje se šire po društvenim mrežama.


Pogledajte video o tri saveta kako da prepoznate lažne vesti


Iako su kompanije u čijem su vlasništvu društvene mreže pokušale da se izbore sa dezinformacijama o korona virusu na svojim platformama, kritičari tvrde da u narednim mesecima mora više toga da se uradi.

Portparol Fejsbuka je za BBC rekao: „Ne dozvoljavamo štetne dezinformacije na našim platformama i između aprila i juna uklonili smo više od sedam miliona štetnih dezinformacijama o Kovidu-19, uključujući tvrdnje u vezi sa lažnim lekovima ili sugestijama da je socijalno distanciranje neefikasno."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA