Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:12, 4. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus i praznici: Umesto novogodišnjih proslava gradovi prikupili 20 miliona dinara za lečenje dece

Autor: BBC News na srpskom
Beograd, 20. decembar 2018.
BBC
Knez Mihailova ulica u Beogradu, decembar 2018.

Udruženje građana „Kreni promeni" saopštilo je da je 11 lokalnih samouprava novac za proslavu Nove godine odlučilo da preusmeri za pomoć bolesnoj deci, a ukupno je prikupljeno 20 miliona dinara.

Prema podacima udruženja, Kragujevac je dao pet miliona, Užice tri miliona dinara, Pirot 1,5 miliona dinara, koliko i Zrenjanin, prenosi Fonet.

Subotica je dala tri miliona dinara, Vladičin Han dva miliona dinara, Sombor 1,5 miliona, Kikinda milion dinara, Vranje 500.000 dinara, Veliko Gradište 300.000 dinara i Osečina 170.000 dinara.

„To su još nezvanični podaci i zato ćemo naredne nedelje uputiti svim gradovima zahtev za informacije od javnog značaja kako bismo utvrdili koliko je tačno novca i kome preusmereno.

„Ništa ne uplaćuju nama", kaže za BBC Kristina Urošević, članica tima Kreni promeni.

Beograd, 20. decembar 2018.
BBC

Kako je počelo?

Inicijativa „Da slavimo život dece" krenula je od Beograda, a onda se narednih dana prelila i na druge gradove u Srbiji i peticiju je potpisalo 115.000 ljudi.

Ne postoji važnija borba od borbe za život, ne postoji ništa bitnije od života dece, navedeno je u peticiji za Beograd koju je u novembru i decembru podržalo gotovo 74.000 ljudi.

„Vrlo često ovi mali heroji ulaze u bitke sa minimalnim šansama da prežive, ali na nama je da im pomognemo da, možda, ipak budu pobednici.

„U momentima kada zbog sve većeg broja zaraženih korona virusom postoji zabrana okupljanja, kao i teža materijalna situacija velikog broja građana prouzrokovana ovom krizom, smatramo da je potpuno besmisleno bacati novac nas, građana Srbije, na organizaciju proslave Nove godine, u bilo kom vidu, bilo uživo, bilo kroz plaćanje nekakvih preskupih onlajn proslava", dodali su.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u pisanom odgovoru za BBC naveo je početkom decembra da „Grad Beograd budžetom za 2020. godinu nije predvideo ni dinar za organizaciju proslave Nove godine".

„Ta stavka je skinuta iz budžeta prilikom prvog rebalansa usvojeogn 3. aprila 2020. godine kada je budžet umanjen za oko 15 odsto zbog ekonomskih posledica virusa", kaže Vesić.

Za doček 2019. Beograd je izdvojio više od 420.000 evra, što je bilo dvostruko više od prethodnog, prema podacima Istinomera.

I za Novu 2020. godinu organizovana je višednevna manifestacija Beogradska zima na više lokacija u gradu, a 31. decembra ispred Doma narodne skupštine nastupile su folk pevačice Lepa Brena i Maja Berović.

Muzičke zvezde za nastupe po trgovima širom Srbije svake godine dobiju honorare koji iznose desetine hiljada evra.

Umesto toga, Užice je ove godine opredelilo da tri miliona dinara budu preusmereni za lečenje dece - za njihove operacije, kupovinu lekova, terapije za retke bolesti.

„Dogovor je da ovog puta, u pandemiji i teškoj situaciji sa kojom se svi borimo, budemo humani i da grad pokaže da misli na decu Užica.

„U prethodnom periodu Gradsko veće je razmotrilo šest takvih podnetih zahteva, za koje su odvojene sume od 50.000 do 250.000 dinara", izjavila je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, prenela je Politika.

Dodala je da će se zahtevi podnositi nadležnoj komisiji koja će odrediti zdravstvene kriterijume i prioritete, a da će gradsko veće donositi odluke o tome koji se zahtevi finansiraju.

Pirot je, takođe, krenuo tim putem.

Gradonačelnik Vladan Vasić izjavio je Pirotskim vestima da će ovaj grad, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, novac namenjen svečanom obeležavanju Dana grada i proslavi Nove godine na trgu, preusmeriti u humanitarne svrhe.

Vasić je pozvao građane Pirota da na zvaničnom portalu Grada pošalju poruku i daju predlog kome bi pomoć u ovom trenutku najviše značila.

„Mislim da ćemo ove godine između milion i milion i po dinara izdvojiti za te namene", izjavio je Vasić.

Beograd, 20. decembar 2018.
BBC

I čelnici opštine Veliko Gradište odlučili su da deo para namenjenih za obeležavanje predstojeće Nove godine preusmere za lečenje obolele dece.

Oni su, navode, i prošle godine novac za štampanje novogodišnjeg propagandnog materijala - kalendara, rokovnika, olovaka, upaljača, novogodišnjih kesa preusmerili u humanitarne svrhe.

„Grad je skromnije okićen, ukrasima od ranijih godina.

„Ove godine raspisana je javna nabavka od oko 600.000-700.000 dinara, da se nabave novi ukrasi, ali sam tu nabavku stopirao, pa ćemo deo tog novca, oko 300.000 dinara, preusmeriti za bolesnu decu ", rekao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da se ne ljubimo...

Tika Spic Čitalac

Tekst: Gradonačelnica Niša krije da li je podnela ostavku

Pronađite nas na: