Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:35, 2. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Korona virus, političari i poznati: Od Borisa Džonsona, Novaka Đokovića do Donalda Trampa

Autor: BBC News na srpskom
Bolsonaro i Tramp
Reuters
Bolsonaro i Tramp imali su sporne izjave o pandemiji

„Na kraju krajeva ću ja biti u pravu. Rekao sam ranije da će (korona virus) nestati i to sad opet kažem", komentarisao je američki predsednik Donald Tramp u julu.

Dva i po meseca kasnije, američki predsednik je objavio da su on i prva dama SAD pozitivni na korona virus i da su u karantinu.

Trampa su mnogi kritikovali - od političara iz redova demokrata do vodećeg američkog stručnjaka za infektivne bolesti Antonija Faučija - zbog „nehajnog" odnosa prema pandemiji, nenošenja maske, nepoštovanja fizičke udaljenosti i izjava kojima je umanjivao zdravstvene opasnosti Kovida-19.

Američki predsednik nije jedini - političari širom sveta su bili zaraženi korona virusom, a neki od njih su prethodno tvrdili kako je virus „manja prehlada", podsticali selfije sa pristalicama, govorili da je virusu potreban alkohol za nestajanje...

„Bezazleni virus"

Dva dana pre nego što je objavio da je pozitivan na korona virus, tokom prve predsedničke TV debate, Tramp je omalovažavao rivala iz redova demokrata Džoa Bajdena jer stalno nosi masku i ne drži predizborne skupove zbog pandemije.

On je virus nazivao bezazlenim, govorio da su mu skloni samo stariji i srčani bolesnici, a u prvim nedeljama pandemije, predlagao je javno da se zaraženi leče ubrizgavanjem sredstva za dezinfekciju u organizam.

Fejsbuk i Tviter kaznili su predsednika, a i njegovu kampanju zbog postova u kojima je predsednik tvrdio da su deca „skoro imuna" na korona virus.

Žair Bolsonaro i Aleksandar Lukašenko - votkom protiv „manje prehlade"

Još tvrđi stav protiv korona virusa imao je njegov brazilski kolega Žair Bolsonaro. On je odbacio Kovid-19 kao „manju prehladu" i optužio štampu za širenje lažnih vesti kako bi unela paniku među stanovništvo.

Za to vreme, na društvenim mrežama, grupe koje podržavaju predsednika delile su lažne slike kovčega za koje su tvrdile da se zakopavaju prazni kako bi se naduvao broj žrtava od bolesti.

Dok su zvanične brojke umrlih od Kovida -19 u Brazilu rasle stopom od više stotina dnevno, predsednik Žair Bolsonaro imao je dve prkosne reči za tu situaciju: „Pa šta?".

Predsednik je ponovo zvao Brazilce da se vrate na posao, rukujući se, pa čak i pozirajući za selfije sa pristalicama na mitingu u Braziliji.

Koji mesec kasnije Bolsonaro je tri puta uzastopno bio pozitivan na Kovid-19.

Tek iz četvrtog puta, test je bio negativan.

Bolsonaro sa ćerkom
Reuters
Bolsonaro se susreo sa simpatizerima trećeg maja, ignorišući mere socijalne distance

Aleksandar Lukašenko, predsednik Belorusije je rekao da je na nogama preživeo „asimptomatsku" infekciju korona virusa, danima pre nego što je ponovo izabran za predsednika na izborima koji mnogi osporavaju.

On je pre toga strah od pandemije opisao kao „psihozu" i čak sugerisao da ljudi piju votku, idu u saune i igraju hokej na ledu.

Srbija - od „smešnog virusa" do stroge zabrane kretanja

Sin predsednika Srbije u aprilu bio zaražen korona virus, a Aleksandar Vučić je dva dana posle ove objave otišao u Niš.

Tamo je rekao da nije testiran na korona virus.

„Ja razgovaram sa lekarima svakoga dana.

„Onog sekunda kada budu mislili da postoji bilo kakva šansa, ne simptom već bilo kakva šansa da sam zaražen biću testiran", rekao je tada Vučić koji je na konferenciju za novinare došao bez maske.

Aleksandar Vučić
Fonet
Vučić je dva dana nakon što je saznao da mu sin ima korona virus, išao u Niš i bez maske držao konferenciju za novinare

U Srbiji se retko objavljuju podaci ima li zaraženih među vodećim političarima i da li se i koliko često visoki funkcioneri i saradnici testiraju.

Na listi političara koji su u Srbiji imali korona virus su: Aleksandar Vulin, Maja Gojković, Marko Čadež, Marko Đurić i Čedomir Jovanović.

Nekoliko službenika Vlade Srbije takođe je bilo zaraženo, a državni sekretar Branislav Blažić preminuo je od posledica Kovida-19.

Na početku pandemije Aleksandar Vučić je tvrdio da „alkohol gde postavite, tu korona virus ne raste"

„Ja sam našao još jedno, da se našalim na svoj račun i sad vidim da Amerikanci na tome insistiraju, pošto su mi rekli da alkohol gde stavite da tu korona virus ne raste", rekao je Vučić.

Ipak, Vučić je kasnije promenio retoriku i apelovao da se poštuje fizička udaljenost, a vlada je uvela stroge mere zabrane kretanja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je nakon parlamentarnih izbora u Srbiji rekla da je slavlje nakon rezultata izbora u štabu SNS bila greška.

Koronu je imao i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) Dragan Čović.

Ministar za boračka pitanja Federacije BiH Salko Bukvarević preminuo je od korona virusa u Sarajevu.

Poznate ličnosti koje su imale korona virus

Novak Djokovic
Getty Images
Đoković i Dimitrov na košarci u Zadru

Novak Đoković, najbolje rangirani teniser sveta, 23. juna je dobio pozitivan test na virus. Đoković se izvinio svima koji su zaraženi virusom na egzibicionom turniru koji je organizovao u Srbiji i Hrvatskoj.

Glumac Dvejn Rok Džonson je u video poruci objavljenoj na društvenim mrežama 2. septembra napisao da su on, njegova supruga i dvoje dece bili pozitivni na Kovid-19 poslednjih nedelja, ali da su se svi oporavili i da su zdravi.

Svetski rekorder u sprintu i osmostruki osvajač zlatne olimpijske medalje Usein Bolt dobio je pozitivan test na korona virus, potvrdilo je ministarstvo zdravlja Jamajke 24. avgusta.

Španski glumac Antonio Banderas, zvezda filma „Maska Zoroa" i desetina drugih filmova, objavio je 10. avgusta, na svoj 60. rođendan, da je bio pozitivan na korona virus i da je u karantinu.

Američka pevačica Pink rekla je 5. aprila da je dve nedelje ranije dobila pozitivan test na korona virus i da se oporavila. Ona je dala milion dolara za pomoć u borbi protiv Kovida-19.

Idris Elba and Sabrina Dhowre Elba are United Nations ambassadors
Getty Images
Idris Elba i Sabrina Dovre Elba su ambasadori Ujedninjenih nacija

Italijanski operski pevač Andrea Bočeli rekao je da se osećao kao da „živi noćnu moru" tokom bitke sa korona virusom u martu.

NBA košarkaš i napadač Bruklin Netsa Kevin Durent u martu je bio pozitivan na korona virus.

Britanski glumac Idris Elba rekao je 16. marta da je dobio pozitivan test, nakon što je otkrio da je bio izložen nekome ko je zaražen.

Oskarom nagrađeni glumac Tom Henks i njegova supruga, glumica Rita Vilson, u martu su bili pozitivni. Oboje su u tom trenutku bili u Australiji jer je Henks snimao film.

grafika
BBC

Koji svetski političari su još imali koronu

I među političarima koji nisu zanemarili pretnju korona virusa ima obolelih.

Britanski premijer Boris Džonson u martu je bio pozitivan na korona virus.

„Testirao se na lični savet šefa engleske zdravstvene službe, profesora Krisa Vitija", navodi se u saopštenju, koje je tada objavio njegov kabinet.

Džonson je tada završio u bolnici, ali se u međuvremenu oporavio.

Težak slučaj zaraze imao je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je morao da bude hospitalizovan.

Privremena bolivijska predsednica Žanin Anjes objavila je tokom leta da je testiranje pokazalo da je pozitivna na koronavirus.

U Venecueli je bio zaražen i predsednik Narodne ustavotvorne skupštine i čelnik Socijalističke stranke Diosdado Kabeljo.

I predsednik Gvatemale Alehandro Đamatei bio je testiran pozitivno na koronavirus.

Predsednik Hondurasa Huan Orlando Ernandez bio je zaražen, a iz njegovog kabineta su rekli da je Ernandez poštovao preporučene zdravstvene mere, ali da, zbog prirode njegovog posla, nije bilo moguće da bude u potpunoj izolaciji.

Od korone je preminuo bivši predsednik Indije Pranab Mukerdži u 84. godini, nakon što je nekoliko nedelja bio u bolnici.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: