Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:35, 29. 8. 2018.

| BBC News na srpskom

Kriza u Venecueli: Brazil šalje vojsku na granicu

Autor: BBC News na srpskom
Vojnici Brazila na granici
Reuters
Ovakav potez Brazila usledio je nakon sukoba lokalaca i Venecuelanaca na granici

Brazil poručuje da šalje vojsku na granicu sa Venecuelom kako bi „garantovali red i mir", zbog ogromnog priliva izbeglica koje napuštaju krizom pogođenu državu.

Predsednik Mišel Temer je u televizijskom obraćanju izjavio da „tragična" situacija u Venecueli predstavlja pretnju za čitavu Južnu Ameriku.

Više miliona Venecuelanaca napustilo je zemlju zbog hiperinflacije i nedostatka hrane i lekova.

Ovakav potez Brazila usledio je nakon sukoba lokalaca i Venecuelanaca na granici. Predsednik Temer je zbog sukoba poslao manje trupe u pogranični grad Pakaraima u kom su izbili neredi.

Temer je u utorak potpisao odluku po kojoj se na dve nedelje raspoređuju vojnici duž granice i glavnih puteva u državi Roraima na severu Brazila.

„Problem Venecuele više nije stvar samo njihove unutrašnje politike. To je pretnja miru celom kontinentu", izjavio je Temer.

Kako bi osigurali Brazilce, vojnici će „takođe morati da vode računa o bezbednosti migranata iz Venecuele", izjavio je predsednik.

U međuvremenu, susedni Peru je proglasio šezdesetodnevno vanredno stanje u dve regije na severnoj granici, nakon što su se zdravstveni zvaničnici zabrinuli da bi migranti mogli da šire bolesti.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Piše i ne naginji se kroz prozor, što to ne reče

Tanja Jovanović čitalac

Tekst: Većnik Stanković tvrdi da nije on nepristojan zbog onoga što je rekao, već novinarka zato što je to čula