Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 27. 5. 2022.

| BBC News na srpskom

LBGT, Amerika i igračke: Prva transrodna Barbika u prodaji

Autor: BBC News na srpskom

Prva transrodna lutka Barbika, napravljena po liku transrodne glumice i aktivistkinje Lavern Koks, puštena je u prodaju u Americi.

Lutka košta 40 dolara (37 evra) i našla se u prodaji uoči 50. rođendana glumice.

Koks, koja je stekla slavu u Netfliksovoj zatvorskoj komediji Narandžasta je nova crna (Orange is the New Black) rekla je da se nada da će nova lutka pomoći ljudima da „sanjaju velike snove".

Kontroverzna lutka predstavlja najnovije izdanje pošto proizvođač igračaka Mattel radi na izmenama Barbikinog imidža dugonoge plavuše.

Glumica, koja je osvajala EMI nagrade i zalaže se za prava transrodnih ljudi. rekla je da su je kao dete osuđivali što je htela da ima Barbiku.

Godinama kasnije, posle terapije, konačno ju je i dobila je.

„Izašla sam, kupila Barbiku, igrala se sa njom i obukla je i to je bio način da izlečim sopstveno unutrašnje dete", rekla je ona i dodala da joj je majka kasnije poslala lutku za Božić.

Koks je blisko sarađivala sa kompanijom Mattel na izradi nove lutke, koja nosi crvenu haljinu od tila, ali može da se preobuče u različite odevne kombinacije.

Rekla je i da se nada da će lutka inspirisati decu i podsetiti roditelje da podrže decu svih rodnih identiteta koja žele da se igraju lutkama.

„Za mene je neverovatno značajno što imam svoju Barbiku iz mnogo razloga", rekla je ona.

„Nadam se da deca svih rodnih identiteta mogu da gledaju ovu lutku i sanjaju.

„A sada deca mogu da sanjaju sa Lavern Koks Barbikom, prvom transrodnom Barbikom - to je prelep prostor sanjanja i mogućnosti."

Lavern Koks Barbika deo je Barbi kolekcije kojom se odaju priznanja različitim ličnostima, a pokrenuta je prošle godine lutkom nalik američkoj komičarki i glumici Lusil Bol, dok je nedavno, povodom platinatog jubileja - 70 godina vladavine, Barbiku po njenom liku dobila i britanska kraljica Elizabeta Druga.

Poslednjih godina, Matel je proširio izbor, pa tako sada postoje niske i Barbike sa izraženim oblinama u različitim bojama.

Takođe su pokrenuli liniju rodno neutralnih lutaka i izbacili nove modele Barbika, po uzoru na ženske astronaute, naučnice, istorijske ličnosti poput aktivistkinje za građanska prava Roze Parks i sportske zvezde, među kojima je i mačevalkinja sa hidžabom Ibtihaj Muhamed.

„Barbi zna da je zastupljenost važna i posvećena je nastavku povećanja raznolikosti u kolekcijama, kako bi više ljudi moglo da vidi sopstveni odraz", navodi se u saopštenju kompanije.



Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: