Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:07, 29. 9. 2021.

| BBC News na srpskom

Legendarni bokser Mani Pakjao okačio rukavice o klin kako bi se usredredio na političku karijeru

Autor: BBC News na srpskom
Manny Pacquiao celebrating with the WBO Welterweight belt after beating Shane Mosley in 2011
Getty Images

Legendarni bokser Mani Pakjao najavio je povlačenje iz sporta kako bi se usredsredio na političku karijeru.

Svetski šampion u više kategorija koji trenutno obavlja ulogu senatora na rodnim Filipinima, već je najavio da namerava da se kandiduje za predsednika na izborima 2022.

U poslednjoj borbi ovog meseca, četrdesetdvogodišnjak je poražen od Kubanca Jordenisa Ugasa u Las Vegasu.

„Upravo sam čuo poslednje zvono - gotovo je sa boksom", rekao je Pakjao.

U video snimku objavljenom na društvenim mrežama Pakjao je opisao odlazak u penziju kao „najtežu odluku" u životu, dodajući da mu je boks dao „priliku da se izbori sa siromaštvom i hrabrost da promeni još života".

Takođe se zahvalio navijačima, prijateljima i svima koji su ga podržavali tokom cele karijere, a posebno dugogodišnjem treneru Frediju Rouču koga je opisao kao „člana porodice, brata i prijatelja".

„Nikada neću zaboraviti ono što sam uradio i postigao u životu", istakao je.

Pošto je odrastao u siromaštvu na jugu Filipina, Pakjao se kao tinejdžer preselio u glavni grad Manilu kako bi započeo boksersku karijeru koja će ga učiniti jednim od najplaćenijih sportista na svetu.

Prvu veliku titulu osvojio je 1998. kao devetnaestogodišnjak, pobedivši Tajlanđanina Čatčaija Sasakula za titulu u muva kategoriji Svetskog bokserskog saveta (WBC).

Zatim je boksovao u Las Vegasu, pobedivši Južnoafrikanca Lehlohonoloua Ledvabau za titulu u superbantam kategoriji Međunarodne bokserske federacije (IBF) u MGM Grandu, mestu gde će održati najviše borbi u sledeće dve decenije.

Filipinca sada već mnogi smatraju jednim od najvećih profesionalnih boksera svih vremena, pošto je osvojio 12 različitih titula u osam težinskih kategorija.

U julu 2019, Pakjao je postao najstariji prvak sveta u velter kategoriji u istoriji sa 40 godina kada je porazio Kita Trumana za titulu u supervelter kategoriji Svetske bokserske asocijacije (WBA), iako mu je ista oduzeta u januaru 2021. zbog neaktivnosti.

U razgovoru posle poraza od Ugasa u avgustu, Pakjao je rekao da je odnos 60 prema 40 u korist penzionisanja.

Iz boksa se povlači sa 62 pobede, osam poraza i dva remija.

Pakjao je ušao u politiku 2010. kada je dobio mesto u donjem domu filipinskog kongresa, pre nego što je izabran u šestogodišnjem mandatu u gornjem domu 2016.

Ranije ovog meseca potvrdio je da namerava da se kandiduje za predsednika pošto ga je jedna frakcija vladajuće PDP-Laban stranke predložila za kandidata.


Pogledajte video o Muhamedu Aliju


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: