Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:53, 19. 5. 2020.

| BBC News na srpskom

Leonardo Dikaprio se pridružio kampanji za pomoć rezervatu planinskih gorila u Kongu posle napada na čuvare

Autor: BBC News na srpskom
Leonardo Dikaprio
Getty Images
Leonardo Dikaprio je početkom ove godine nominovan za Oskara za najboljeg glumca

Leonardo Dikaprio pridružio se kampanji za podršku najstarijem prirodnom rezervatu u Africi, posle smrtonosnog napada na čuvare gorila u ovom nacionalnom parku prošlog meseca.

Nacionalni park Virunga u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) je popularna turistička atrakcija. Rezervat je poznat kao stanište ugrožene vrste planinskih gorila.

U aprilu je 12 čuvara, rendžera, ubijeno iz zasede koju je, kako se sumnja, organizovala jedna paravojna grupa iz Ruande.

Dikaprio je odlučio da finansijski pomogne novom fondu, osnovanom za podršku i obnavljanje parka.

Alijansa za Zemlju (Earth Alliance), grupa u čijem je osnivanju učestvovao holivudski glumac, poklonila je oko dva miliona dolara fondu. Tačan iznos donacije nije poznat.

„Imao sam veliku čast da upoznam i podržim hrabri tim rezervata Virunga u njihovoj borbi protiv ilegalnog vađenja nafte tokom 2013. godine", kaže Dikaprio za BBC.

Glumac je takođe bio izvršni producent dokumentarnog filma „Virunga" koji je 2014. nominovan za Oskara.

„Virungi su hitno potrebna sredstva za zaštitu ugrožene vrste planinskih gorila, kao i za pomoć rendžerima i porodicama onih koji su poginuli na dužnosti i podršku naporima da se spreči širenje zaraze", rekao je.

„Važno je da se držimo zajedno u ovim vremenima ogromne krize."

A 25-year old silverback (male adult) mountain gorilla sits in the jungle of the Virunga National Park
Getty Images
A 25-year old silverback mountain gorilla pictured in the jungle of the Virunga National Park

Rezervat Virunga je pod zaštitom UNESKO i predstavlja jedno od mesta sa najvećim biodivezitetom na planeti. Dom je nekoliko stotina vrsta ptica, reptila i sisara.

U ponedeljak, uprava rezervata je pokrenula Virunga Fond (Virunga Fund), u koji su se slile donacije Alijanse za Zemlju koju kofinansiraju Dikaprio, Emerson kolektiv i Globalna organizacija za zaštitu divljih životinja (Global Wildlife Conservation). Među donatorima je i Evropska komisija.

Iz rezervata kažu da su suočeni sa „nizom nezapamćenih pretnji". Osim napada na rendžere, epidemija korona virusa oterala je turiste, zbog čega je Virunga ostala bez značajnog dela prihoda.

Naučnici takođe ocenjuju da Kovid-19 predstavlja „egzistencijalnu pretnju" po gorile.

Svetska fondacija za prirodu upozorava da su planinske gorile pod velikim rizikom od korona virusa, jer se njihova DNK 98 odsto podudara sa ljudskom.

Mesec dana pošto je rezervat obustavio turističke obilaske, 12 čuvara, vozač i četvorica meštana ubijeni su u napadu naoružane grupe od 60 paravojnika.

Grupa je presrela konvoj civila pod zaštitom rendžera. U saopštenju koje je ovim povodom objavljeno iz rezervata navodi se da rendžeri nisu bili meta napada.

Tokom proteklih godina, na meti kidnapera našli su se turisti. Grupa napadača je 2018. godine ubila rendžerku Rejčel Masika Baraka tokom otmice dvoje britanskih turista i njihovog vozača.

„Dvostruka pretnja"

Direktor rezervata Virunga Emanuel de Merode kaže da „nikada nije bio zabrinutiji" za budućnost rezervata zbog epidemija ebole i korona virusa.

„Naši rendžeri se trkaju sa vremenom da zaštite kako lokalne zajednice koje žive u blizini parka, tako i ugrožene planinske gorile od dvostruke pretnje", kaže direktor rezervata.

Iz rezervata kažu da je će donacije biti hitno usmerene na podršku osoblju koje obezbeđuje primenu zakona i štiti ugrožene vrste.

Bred Pit, Kventin Tarantino, Margot Robi i Leonardno Dikaprio
Getty Images
Dikaprio se nedavno pojavio u filmu „Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina (drugi sleva)

Dikaprio je poslednjih godina postao poznat po aktivizmu, naročito u oblasti zaštite životne sredine.

O njegovim akcijama snimljen je i dokumentarac „Pre poplave" (Before the Flood), u kojem se prate razgovori glumca sa svetskim liderima o opasnostima koje nose klimatske promene.

Prošlog meseca, Dikaprio je učestvovao u osnivanju Američkog fonda za hranu (America's Food Fund), inicijative čiji je cilj da svim građanima Amerike omogući redovno snabdevanje hranom. Fond je za sada prikupio oko 26 miliona dolara.

Dikaprio, 45-godišnji glumac, postigao je strmoglav uspeh i svetsku slavu krajem devedesetih, nakon što se pojavio u filmovima „Titanik" i „Romeo i Julija".

Od tada je ostvario poznate uloge u filmovima „Vuk sa Volstrita", „Dvostruka igra" i „Bilo jednom u Holivudu". Uloga u filmu „Povratnik" mu je 2016. donela Oskara za najboljeg glumca


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

A sada je na redu da se GAK renovira? Ili ipak ne? Nije hitno toliko?

Porodilja Čitalac

Tekst: Niška Infektivna konačno renovirana, ali još bez pacijenata