Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:08, 22. 9. 2021.

| BBC News na srpskom

Mafijaški sveci Njuarka: Prednastavak serije „Porodice Soprano” oduševio mnoge kritičare

Autor: BBC News na srpskom
Michael Gandolfini in The Many Saints of Newark
Warner Bros
Majkl Gandolfini je u filmu „Mafijaški sveci Njuarka" preuzeo lik koga je igrao njegov otac

Prednastavak HBO serije Porodica Soprano u formi dugometražnog igranog filma zadivio je mnoge kritičare, iako su se neki pitali kako će upotpuniti hvaljeni televizijski original.

Film Mafijaški sveci Njuarka prati rani život mafijaša Tonija Soprana, koga u seriji igra Džejms Gandolfini.

Gandolfinijev sin iz stvarnog života - Majkl, glumi mladog Tonija, što je jedan od recenzenata ocenio kao divno izvođenje.

Drugi pak smatra da film Alana Tejlora „ne baca previše novog svetla" na priču.

Kritičar Dejvid Runi, pišući za Hollywood Reporter, takođe je naveo da je imao osećaj da mladi Toni „ostaje posmatrač u priči o sopstvenom postanku".

Stariji Gandolfini koji je preminuo 2013. u 51. godini, igrao je mafijaškog šefa Tonija tokom šest sezona krimi sage smeštene u Nju Džerziju, koja je trajala od 1999. do 2007.

Film prati tinejdžera Tonija koji potpada pod uticaj kriminalca Dikija Moltisantija tokom nemira u Njuarku šezdesetih godina 20. veka.

Alessandro Nivola with another actor in The Many Saints of Newark:
Warner Bros
Alesandro Nivola (desno) igra kriminalca koji postaje mentor mladom Toniju

Tom Robi iz Telegrafa pohvalio je „ubedljivu ambivalenciju" koju Alesandro Nivola unosi u lik Moltisantija, čije prezime u prevodu znači mnogi sveci.

U njegovoj recenziji od četiri zvezdice, film je opisan kao „bogati maštoviti skok u praistoriju ove kultne serije i kao redak primer kada veliko platno igra u korist malog ekrana".

Film je dobio četiri od pet zvezdica i na portalu The Independent, a njihova kritičarka Klaris Logri ga je nazvala „žestokim i briljantnim".

Ona je takođe pohvalila Nivolu zbog „svirepe veličanstvenosti" u njegovom prikazu „čoveka koji se bori sa sopstvenom monstruoznošću".

Reči hvale stigle su i od Nika De Semlijena sa portala Empire koji je film okarakterisao „zadovoljavajuće samostalnim", zbog čega će fanovi serije „zadrhtati od oduševljenja".

Džejms Motram iz Total filma deli slična osećanja prema ovom prednastavku koji je opisao kao „zadivljujući, mračno smešan i duboko ljudski".

Vera Farmiga and Jon Bernthal in The Many Saints of Newark:
Warner Bros
Vera Farmiga i Džon Berntal tumače Tonijeve roditelje

Međutim, prema pisanju Ovena Glajbermana u magazinu Variety, filmu nedostaje, dok govori o njemu kao o poprilično dobroj poveznici, „osećaj otkrovenja".

Sa druge strane Toni Sokol sa sajta Den of Geek kaže da je film okrnjen i da će ga možda teško pratiti oni koji nisu upoznati sa serijom.

„Novi likovi su svi jednodimenzionalni, a o starim iz serije ne saznajemo ništa novo", rekao je Den Kalahan iz The Wrap-a.

Lija Grinblat koja piše za Entertainment Weekly rekla je da film poseduje „duh, ako ne i potpunu slavu" njegovog čuvenog pretka.

U filmu koji je Britanski odbor za klasifikaciju filmova označio da nije preporučljiv za mlađe od 15 godina, pojavljuju se Rej Ljota, Vera Farmiga i Lesli Odom Džunior.

Narator je Majkl Imperioli, koji do samog kraja originalne televizijske serije tumači lik Kristofera Moltisantija.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: