Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:11, 30. 6. 2021.

| BBC News na srpskom

Marvel i filmovi: Uzbudljiva Crna Udovica sa Skarlet Johanson oduševila većinu kritičara

Autor: BBC News na srpskom
Scarlett Johansson in Black Widow
Disney
Crna udovica je poseban film o karakteru koji tumači Skarlet Johanson

Crna udovica, poslednji Marvelov film i prvi koji se bazira na liku koji tumači Skarlet Johanson, uglavnom je dobio pozitivne kritike uoči premijere zakazane za sledeću nedelju.

Iz Holivud Reportera kažu da je ovo „zvezdana vožnja" za Johanson, dok u tekstu u Impajeru ističu da je „veoma zabavno".

Ovaj film je doneo „uzbudljiv dodatak" ovom liku, ističu iz Total Filma.

Ipak, postavljaju se pitanja o tome kako se u filmu tretira prisilna sterilizacija i seksualno iskorišćavanje žena.

U filmu se prikazuje ruski program koji otima mlade žene, steriliše ih i ispira im mozgove da bi od njih stvorio vešte i neprimetne operativke.

Klaris Lugri, novinarka Independenta, rekla je da je ovaj film koji je režirala Kejt Šortlend „neizbežno priča o zlostavljanju i korišćenju mladih žena".

Robi Kolin iz Telegrafa smatra da je ovo „trenutak ranjivosti" za Marvel franšizu zbog toga što film „stidljivo ističe centralnu temu".

On je u komentarima citirao negativca iz filma kojeg tumači Rej Vinston i koji kaže da su devojke „jedini prirodni resurs kojeg ima previše".

„Filmu nedostaje neka žica ili makar moralniji rečnik kako bi se objasile, a kamoli sagledale, posledice te rečenice", napisao je Kolin.

„Autori filma su želeli da profitiraju od ozbiljne teme koja će izazvati polemiku širom sveta, ali nisu spremni da ulože dovoljan trud kako bi to uradili na pravi način", dodao je on.

Florens Pju
Getty Images
Florens Pju je nominovana za Oskara 2020. godine za ulogu u filmu Mala Žena

Gabrijela Gajzinger iz Digital Spaja kritikovala je „površnost" u odnosu autora prema „duboko mračnoj i predvidljivoj" prošlosti likova.

Ona je film ocenila sa tri zvezdice i rekla da je nemoguće obraditi „tako mračnu i uznemirujuću temu" u „fazonu porodičnog filma koji je karakterističan za Marvel".

Johanson se ranije u junu požalila na način na koji je njen lik bio „hiperseksualizovan" kada je počela saradnju sa Marvel produkcijom 2010. godine.

Nataša Romanof koju tumači poznata glumica se vraća u Istočnu Evropu kako bi se ponovo susrela sa bivšim špijunima za koje su joj rekli da su joj rođaci.

Njih igraju Dejvid Harbur, glumac koji je imao jednu od vodećih uloga u seriji Strejndžer tings i muž pop zvezde Lili Alen, i dobitnica Oskara Rejčel Vajs.

Piter Bredšo, novinar Gardijana, pohvalio je Harburov „komično i gromoglasno preobraženje koje je iskočilo u prvi plan" i dodao je da bi njegov lik „mogao da naraste i dostigne slavu" veću od samog filma.

Ovenu Glibermanu iz Varajetija se takođe svideo Harburov lik i rekao je da je glumac „iznenađujuće ubedljivo odigrao ulogu divljeg slovenskog brbljivca".

Dejvid Harbur
Getty Images
Dejvid Harbur (u odelu) sa obožavaocima u kostimima

Kerin Džejms, BBC novinarka iz oblasti kulture, ocenila je ovaj film sa četiri od mogućih pet zvezdica.

Ona smatra da je ovo „zabavan film prepun akcije" i dodaje da je ovo „uzbudljivo i uglađeno ostvarenje sa odličnom dinamikom".

„Veličina spektakla" nije pomogla da vam se ne javi osećaj da je film „ispod standarda Marvel franšize", rekao je Tim Grirson iz Skrin Dejlija.

On je opisao ovaj film kao „špijunski triler poput Džejmsa Bonda" koji bi trebalo da ponudi nešto publici do premijere „veće i bogatije avanture".

`Radujem se povratku`

Crna udovica je imala svetsku premijeru u utorak u Londonu, Melburnu, Njujorku i Los Anđelesu.

Florens Pju bila je na premijeri u Londonu, dok je Dejvid Harbur pozirao sa kostimiranim obožavaocima u Njujorku.

Premijera je originalno planirana za 2020. godinu, ali je odložena zbog pandemije korona virusa kao i mnogi drugi veliki događaji.

„Nisam mislio da će naš film biti deo ovog prvog talasa u kojem se ljudi vraćaju u bioskope", kaže Pju.

„Zbog toga sam vrlo zahvalan što je tako i mislim da je ovaj film sjajno pogledati u bioskopu, ako se osećate bezbedno da sedite u sali", dodaje ona.

Harbur je istakao da „ima osećaj da se vraćamo u normalu".

„U jednom periodu sam mislio da ovoga više neće biti i to me je prestravilo.

„Zbog toga sam baš srećan što smo se vratili u bioskope", poručio je glumac.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: