Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:08, 1. 8. 2019.

| BBC News na srpskom

Megan Markl: Zašto britanski tabloidi mrze „nezgodnu vojvotkinju“

Autor: BBC News na srpskom
Meghan Markle
Reuters

Šestog jula, sin princa Harija i Megan Markl Arči Harison je kršten u crkvi u blizini zamka Vindzor.

Ceremonija je održana iza zatvorenih vrata u krugu porodice.

Krštenja u kraljevskoj porodici održavala su se tradicionalno u drugačijim okolnostima - i uz prisustvo medija.

Ove nedelje, tabloidi nisu bili ništa srećniji zbog gostovanja Megan Markl kao urednice u časopisu Vog. Neki su tvrdili da će kraljica misliti da je to „idiotska odluka" (Ekspres), San se ostrvio na Megan zato što nije uvrstila kraljicu na spisak „uticajnih", a Dejli Mejl ju je upozorio da se kloni politike.

U proleće i leto 2019. godine, britanski tabloidi počeli su da vojvotkinju od Saseksa predstavljaju u lošem svetlu.

Pre dve godine, štampa ju je dočekala sa velikim simpatijama, ali sada se Megan nalazi na meti napada. Optužena da kao članica kraljevske porodice ne ume da se nosi sa vlastitim dužnostima.

Savršena vojvotkinja

U proleće 2017. godine, Megan Markl bila je miljenica britanske štampe. Od prvog zajedničkog pojavljivanja sa Harijem u javnosti, tabloid kao što je San „gađao je" publiku poetskim tekstovima o „nehajno zanosnoj Megan Markl koja gleda Harija dok igra polo."

Za razliku od njegovog ozbiljnog starijeg brata Vilijama, princ Hari se često pojavljivao u skandaloznim člancima u kojima se pisalo o drogiranju i ludim žurkama, a britanska štampa je opet bila voljna da mu sve zaboravi i oprosti.

Dopala im se Megan - bila je otelotvorenje svih promena koje su se poslednjih godina desile u društvu. Svet je naizgled bio spreman za nju.

Princ Hari i Megan Markl
Press Association
Princ Hari i Megan Markl najavili su veridbu u novembru 2017.

Prošle godine, tabloidi su pisali o njenim nezgodama, ali su i dalje to radili sa simpatijama.

Prvo, njen otac je odbio da dođe na venčanje - zvanično zbog bolesti. Potom, kraljica joj je zabranila da nosi tijaru koju je odabrala - mislilo se da su je pravili Rusi.

Bilo je to razumljivo. U jeku skandala oko trovanja Sergeja i Julije Skripal, kraljevska kuća odlučila je da izbegne bilo kakve negativne konotacije na dan venčanja.

A opet, u proleće i leto ove godine, uprkos rođenju Harijevog i Meganinog prvog deteta, ona je postala jedna od najkritikovanijih osoba u britanskim tabloidima.

Sada je napadaju bukvalno zbog svega - skupocenog renoviranja kuće, izgleda, ponašanja u javnosti, čak i upotrebe društvenih mreža.

Savršena meta

U junu, štampa je napala kraljevski par zbog troškova renoviranja Frogmor Kotidža - kuće na zemljištu zamka Vindzor u koju se par preselio. Renoviranje je koštalo 2,4 miliona funti - sve je plaćeno iz javne kase.

Citirajući izvor blizak kraljevskoj porodici, Dejli Ekspres je izvestio da je posle samo nedelju dana nakon useljenja par navodno izbacio „luksuzni tepih". Jedan od porodičnih pasa ga je uneredio, a dodatno je oštećen kad su čistači pokušali da ga spasu.

Porodica je navodno bila „nepotresena" dodatnim troškovima zamene.

Frogmore cottage
Getty Images
Frogmor Kotidž

Nova kontroverza pratila je priču o njenom vereničkom prstenu. Pričalo se na sva zvona o tome kako je originalni prsten osmislio sam princ Hari. Na prstenu su bila tri kamena - dva dijamanta Harijeve majke, princeze Dajane, i još jedan iz Bocvane, zemlje u kojoj je par proveo prvi zajednički odmor.

Godinu dana posle venčanja, Megan je odlučila da ga preoblikuje. Dodala mu još dijamanata i - prema tvrdnjama štampe - obesmislila Harijev gest „zbog mode".

Potom je usledio niz ostavki. U jesen 2018. ostavku je dala Meganina lična asistentkinja Melisa Tubati. Zatim je stigla ostavka bivše lične asistentkinje kraljice Elizabete - Samante Koen.

Konačno, u martu 2019. godine, ostavku je predala je predala - Ejmi Pikeril, još jedna lična asistentkinja - koja je na to mesta bila postavljena od samog početka. Njen posao bio je da pomogne da se Megan što bolje uklopi u kraljevsku porodicu.

Sada Megan kritikuju zato što je otpustila tri Arčijeve dadilje u roku od samo mesec dana.

Kako tvrde tabloidi, sluge su vojvotkinji nadenule dva nadimka - Mi-Gejn (moja korist) i Nezgodna vojvotkinja - zbog neprestanog dizanja glasa i slanja mejlova sa zahtevima u ranim jutarnjim časovima.

Rođenje prvog deteta u maju 2019. godine nije nimalo popravilo imidž njene porodice.

Hari i Megan odlučili su da objave prve fotografije novorođenčeta na Instagramu.

U Dejli Miroru objavljen je tekst u kom se navodi da „obožavaoci ne žele tri dana kasnije da na Instagramu vide umetničku fotografiju Arčijevog stopala. Slike koje oni objavljuju krajnje su stilizovane."

„Ljudi samo žele da vide Harija, Megan, bebu, haljinu i kumove, to je sve. To je tradicija. Nema ničeg lošeg u malo tradicionalnog kad je u pitanju kraljevska beba."

Spisak pritužbi u međuvremenu je samo rastao.

Početkom jula, na njega je dodato krštenje Arčija Harisona.

Ni novinarima, ni javnosti nije bilo dopušteno da prisustvuju ovom tradicionalno javnom događaju. Par se na kraju izvinio i obećao da će kasnije objaviti slike.

Na to je Telegraf odgovorio kolumnom pod naslovom: „Otvoreno pismo Megan: Zašto tajnovitost oko Arčijevog krštenja? To vređa nas, britanski narod."

Bakingemska palata nije komentarisala slučaj.

„S jedne strane, kraljevski život su palate i slava, ali glavna razlika u odnosu na život neke obične zvezde jeste da je to i odgovornost. Ne možete tek tako da uđete u avion i odletite negde za vikend. Taj život ima pravila", kaže za BBC Džoni Dajmond, dopisnik koji izveštava o kraljevskoj porodici.

Članovi kraljevske porodice ne bi smeli da se svađaju u javnosti, a opet su Megan i princ Hari jednom viđeni u „žučnom razgovoru". Oni ne bi smeli ni da daju autograme, a Megan opet to radi sa velikim zadovoljstvom.

Čini se da je Megan rešila da prepravi sva pravila - a nekima se to očigledno ne dopada.

„Najvažnija stvar koju morate da razumete u vezi sa britanskom kraljevskom porodicom jeste da suština nije toliko u liderstvu, koliko u stvaranju savršene slike koju će svaki građani biti srećan da vidi", dodaje Dajmond.

„Kako stvari sada stoje, iako to uopšte nije bilo planirano, porodica je postala deo globalne industrije javnih ličnosti. Tu je kraljica - uzor stabilnosti, službe i žrtve. A onda su tu i druge ličnosti - i one ispunjavaju neke kraljevske dužnosti, mada u manjoj meri.

„Njihova lica na naslovnim stranama pomažu da se bolje prodaju novine, a Megan Markl je najvažniji deo svega toga."

Kate and Meghan
WPA Pool/Getty Images
Megan stalno upoređuju sa Kejt

Dajmond kaže da su tabloidi delom odgovorni za stvaranje Meganinog javnog imidža. „Priča je počela sa njenim dolaskom ovde. Njima je bitno da se taj narativ nastavi", kaže on.

Istovremeno, teško je ignorisati konstantnu baražnu vatru negativnih priča o vojvotkinji.

„Videli smo koliko je Megan zahtevna. Videli smo koliko rado troši novac onako kako ona želi. To se posebno ističe u odnosu na činjenicu da dolazi iz drugačijeg okruženja - i tako se došlo do njenog trenutnog imidža", kaže on.

Iako je Hari tek šesti po redu za preuzimanje trona i malo je verovatno da će postati kralj, Megan ne može da izbegne poređenja sa snajom Kejt.

Savršena zlica

Okretanje jednog člana porodice protiv drugog tehnika je koju tabloidi rado koriste kako bi izazvali sukob.

Od 1960-tih do 1980-tih, kraljica Elizabeta predstavljana je kao neko ko besprekorno obavlja dužnost.

Za razliku od kraljice Elizabete, njena sestra - princeza Margaret - imala je ljubavnika, pušila, često su je viđali kako pije alkohol, odlazila je na žurke i čak je fotografisana u kupaćem kostimu.

Princess Margaret and Elton John in 1974
Hulton Archive/Getty Images
Princeza Margaret je volela žurke (ovde je prikazana sa pevačem Eltonom Džonom 1974.), a kontrast između nje i njene sestre Elizabete se često naglašavala

Osamdesetih, štampa je obožavala skromnost princeze Dajane, ali nije mogla da podnese njenu dobru prijateljicu Saru Ferguson, nakon što je postala vojvotkinja od Jorka.

Maltretirali su je zato što potiče iz niže klase, iako su je isti tabloidi na početku veličali kao „princezu iz naroda". Optuživali su tvrdeći da ne zna da se ponaša, a zatim i zbog pojavljivanja u javnosti sa drugim muškarcima, kao i zbog toga što se ugojila posle porođaja.

Ferguson je kasnije priznala da se borila sa teškom depresijom nakon što su novine počele da je nazivaju „vojvotkinja od Porka" (praseta).

Sada mediji pokušavaju da zavade princa Harija i Megan Markl sa princom Vilijamom i Kejt Midlton.

Kejt se predstavlja kao besprekorna i „rođena majka". Ali kad se govori o Megan, često se citira izjava princa Filipa koji je rekao da „čovek treba samo da izlazi sa glumicama, ne i da se ženi sa njima."

Konačni razdor između dve porodice dogodio u junu, kada su Hari i Megan saopštili da će prestati da učestvuju u Kraljevskoj fondaciji koju je osnovao princ Vilijam.

Oni planiraju da osnuju vlastitu dobrotvornu organizaciju koja će se baviti drugačijim aktivnostima.

I tako, sada se ne vrti više sve samo oko Megan, već je u pitanju sukob između dva brata i dve porodice sa kraljevskog dvora.

„Nemojte da mislite da je sve u ovoj priči loše po Markl", upozorava Džoni Dajmond. „Decenijama su članovi kraljevske porodice morali da dokazuju sposobnost da žive pod pritiskom i trpe udarce."

„Mi kao nacija i kao građani prosto na kraljevsku porodicu projektujemo ono što želimo da vidimo u sebi samima", nastavlja on.

„Oni nam raspiruju maštu, a istovremeno predstavljaju naš odraz u ogledalu. Mnogo govori o nama to što toliko zavisimo od tih priča."

DO NOT DELETE - DIGIHUB TRACKER FOR [48966125]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: