Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:18, 10. 3. 2020.

| BBC News na srpskom

Muškarci mogu da nanjuše seksualno uzbuđenje žena

Autor: BBC News na srpskom
Muškarac i žena
Getty Images

Muškarci mogu da razlikuju miris seksualno uzbuđene žene od mirisa žene koja to nije, tvrde naučnici.

Doktor Arno Visman, psiholog sa britanskog Univerziteta u Kentu i njegov kolega sa Univerziteta u Pensilvaniji, Ilan Srira, kažu i da miris uzbuđene žene može da uzbudi i muškarca.

Njihov zaključak je zasnovan na rezultatima tri eksperimenta. Istraživači su sakupili uzorke znoja iz pazušnih jama žena koje su gledale dokumentarce o izgradnji mosta i erotski film Devet pesama, tokom vožnje bicikla u teretani.

Učesnice su zatim popunjavale upitnik kako bi ocenile nivo seksualnog uzbuđenja.

U prvom eksperimentu, 11 uzoraka seksualno uzbuđenih i neuzbuđenih žena je dato dvadesetčetvorici heteroseksualnih muškaraca. Njima je miris uzbuđenih žena bio seksualno privlačniji.

U drugom eksperimentu, 32 heteroseksualna muškarca ispitivala su uzorke mirisa šest žena. Njihov zadatak je bio da pomirišu uzorke znoja, a onda da ocene lični nivo seksualnog uzbuđenja. U prvom delu su ponovljeni rezultati prethodnog eksperimenta, a drugi deo je pokazao da su muškarci seksualno uzbuđeniji kada osete miris seksualno uzbuđene žene.

Tokom trećeg eksperimenta, 35 muškaraca je bilo podvrgnuto olfaktornom testu (uzorci su uzeti od sedam žena). Nakon toga, istraživači su im pokazali fotografije - na nekima su bile „oskudno odevene žene u provokativnim pozama".

Rezultati pokazuju da su fotografije žena u provokativnim pozama jače su privlačile muškarce posle izlaganja mirisu uzbuđenih žena, nego što je to bio slučaj sa mirisima drugih žena.

„Ovo istraživanje je pokazalo da su muškarci osetljivi na mirisne signale seksualnog uzbuđenja žena. Studija sugeriše da ovakvi signali - zajedno sa vizuelnim i auditivnim - mogu da daju jači signal koji povećava želju za seksom", objašnjava dr Visman.

U istraživanju su učestvovale žene koje ne koriste kontraceptivne pilule.

Ovo nije prvo istraživanje koje se bavi time kako mirisi utiču na seksualno uzbuđenje.

Psiholog Džefri Miler je 2007. godine objavio poznati članak u kom navodi da go-go plesačice dobijaju najviše napojnica od klijenata kada su u plodnoj fazi menstrualnog ciklusa.

Istovremeno, prosečna zarada plesačica koje su uzimale kontraceptivne pilule bila je niža od onih koje nisu koristile ove tablete.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: