Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:22, 16. 12. 2021.

| BBC News na srpskom

Muzika i Amerika: Brus Springstin prodao prava na pesme za 500 miliona dolara

Autor: BBC News na srpskom
Bruce Springsteen
BBC
Springstin je jedna od najuspešnijih rok zvezda u poslednjih 50 godina

Američki rok muzičar Brus Springstin prodao je prava na objavljivanje celokupnog životnog dela kompaniji Soni za 500 miliona dolara (443 miliona evra).

Ugovor daje Soniju vlasništvo na njegovih 20 studijskih albuma, mešđu kojima su klasici kao što su Born To Run, The River i Born In The USA, prenose mnogi američki mediji.

Springstin je dvadesetostruki dobitnik nagrade Gremi, a njegova muzika je prošle godine ostvarila prihod od oko 15 miliona dolara.

Američki muzičar se pridružio listi drugih kolega i koleginica koji su ranije takođe prodali prava na pesme, među kojima su Bob Dilan, Nil Jang, Blondi, Dejvid Geta, Šakira, Bijonse...

Vorner mjuzik je kupio svetska prava na muziku pokojnog Dejvida Bouvija u septembru, a Dilan je u decembru prošle godine prodao više od 600 pesama kompaniji Juniverzal mjuzik grup za 300 miliona dolara.

Ugovori obezbeđuju trenutnu finansijsku sigurnost umetnicima, dok se novi nosioci prava nadaju da će profitirati kroz prodaju njihovih pesama za filmove i televizijske serije, reklamiranje robe, tantijema za emitovianje na TV i radio-stanicama.

Rob Stringer, izvršni direktor Soni Mjuzika, rekao je u maju da je kompanija potrošila 1,4 milijarde dolara na akvizicije u prethodnih šest meseci.

U tu svotu ušao je višemilionski dogovor za dobijanje prava na deo pesama Pola Sajmona.

Springstinov ugovor bi bio najskuplji do sada, ako su tačne brojke koje je objavio jedan od najuticajnijih muzičkih časopisa Bilbord.

O kupovini Springstingove muzike nije objavljeno saopštenje, a predstavnici Sonija i muzičara nisu odmah odgovorili na BBC pitanja.

Springstin je jedan od najuspešnijih rok muzičara svih vremena i tokom karijere je snimao za Kolumbija Rekords u vlasništvu Sonija.

Rođen i odrastao u Nju Džersiju, Springstonova popularnost je naglo porasla 1974. godine, kada je muzički kritičar Džon Landau napisao kritiku njegovog koncerta sa The E Street Band u Bostonu.

„Prošlog četvrtka, u pozorištu na Harvard skveru, video sam rokenrol prošlosti koji mi je bljesnuo pred očima", napisao je Landau.

„I video sam još nešto: video sam rokenrol budućnost i njegovo ime je Brus Springstin... On je učinio da se osećam kao da prvi put čujem muziku."

https://www.youtube.com/watch?v=129kuDCQtHs

Springstinov komercijalni proboj je usledio sledeće godine, sa hit albumom Born To Run.

Pozdravljen sjajnim kritikama, prodat je u devet miliona primeraka, a Springstin je napravio redak podvig da se iste nedelje pojavi na naslovnim stranama časopisa Tajm i Njuzvik.

Jedan od najuticajnijih zabavljača u šou-biznisu, stekao je sjajnu reputaciju nesebičnim davanjem sebe na višesatnim koncertima i kupanjem u znoju na bini.

Pomalo neočekivano, postao je jedna od prvih zvezda MTV generacije, sa spotovima za pesme poput Hungry Heart i Dancing In The Dark koji su se besomučno vrteli uz hitove Madone, Majkla Džeksona i Prinsa.

Njegov najveći hit bio je Born In The USA iz 1985. godine, prodat u 15 miliona primeraka u SAD i 30 miliona širom sveta.

Posle ogromnog uspeha, raspustio je The E Street Band, a naredni albumi su bili različitog kvaliteta.

U tom periodu se njegov brak sa glumicom Džulijanom Filips završio razvodom pošto se Springstin zaljubio u pevačicu (i sadašnju suprugu) Peti Skjalfu, inače pratećim vokalom.

Tokom 1990-tih, bio je nominovan za Oskara za naslovnu numeru filmske drame o sidi - Filadelfija - sa Tomom Henskom u glavnoj ulozi.

Album najvećih hitova iz 1995. godine, na kojem je i ta pesma, zauzeo je vrh top-lista, a bio je prodat u četiri miliona primeraka.

Bruce Springsteen
PA Media
Springstinovi koncerti neretko traju po tri, četiri sata

Nakon što je ponovo okupio E Street Band na prelazu između dva milenijuma, Springstin je ušao u novi kreativni talas - The Rising iz 2002.

To je protumačeno kao odgovor na terorističke napade na Ameriku 11. septembra 2001. godine.

Potom je došao politički nabijeni Wrecking Ball iz 2012. i Western Stars iz 2019, omaž zlatnom dobu popa Lorel Kenjon iz 1970-tih.

Springstin je ušao u Rok kuću slavnih 1999, a 10 godina kasnije svirao je na poluvremenu Superboula, finalne utakmice američkog fudbala što se smatra prestižnim.

Nedavno je ovaj 72-godišnjak objavio autobiografiju Born To Run, i organizovao seriju intimnih nastupa na Brodveju, osvrćući se na život i karijeru.

Poslednji album, Letter To You, objavio je 2020. godine.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: