Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:19, 30. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Muzika i Bitlsi: Slučajan susret turiste i liverpulske četvorke o kojem je napravljen film

Autor: BBC News na srpskom
The Beatles and their wives at the Rishikesh in India with the Maharishi Mahesh Yogi, March 1968.
Getty Images
Ringo Star sa Morin Starki; Pol Makartni sa Džejn Ešer; Džordž Harison sa Peti Bojd; Džon Lenon sa Sintijom Lenon

Susret kanadskog turiste sa Bitlsima u duhovnom odmaralištu u Indiji pre pola veka tema je novog dokumentarca. Za filmadžiju Pola Solcmana to je bilo iskustvo koje mu je „promenilo život".

Kad je dvadesetrogodišnji Kanađanin stigao u ašram blizu indijskog svetog grada Rišikeša 1968. godine kako bi meditirao, rečeno mu je da ne može da uđe zato što tu sada žive članovi čuvene liverpulske muzičke četvorke.

Pol Solcman je putovao sa rancem na leđima po Indiji kad mu je stigla vest iz Montreala da ga je ostavila devojka.

Slomljenog srca, putovao je vozom, brodom i taksijem do odmarališta, koje je vodio Mahariši Maheš Jogi, jedan od najekstravagantnijih od svih samoproklamovanih gurua koji su se pojavili krajem hipi ere. Planirao je da meditira i, kako sam kaže, „izleči slomljeno srce".

Posle mnogo sati ubeđivanja, saosećajni recepcioner ašrama pustio je Solcmana da uđe.

Otišao je pravo na jednočasovnu sesiju meditacije i sa nje izašao osećajući se bolje.

„Agonija slomljenog srca je prošla. Izašao sam u šumu da razgledam okruženje", rekao mi je Solcman u telefonskom razgovoru.

Tu je prvi put spazio Bitlse.

Džon Lenon, Pol Makartni, Ringo Star i Džordž Harison, u tradicionalnoj indijskoj nošnji, sedeli su za dugim stolom blizu litice. Bile su prisutne supruge i devojke nekih od njih, baš kao i glumica Mia Farou, Majk Lav iz Bič Bojsa i folk pevač Donovan.

Isplanirali su tromesečni izolovani boravak na prostranom imanju od 18 hektara.

Solcman je pitao da li sme da im se pridruži. Makartni je privukao stolicu.

Beatles in India
Paul Saltzman
Solcman je slikao Lenona i Makartnija dok pevaju

„Seo sam i čuo vrisak u vlastitoj glavi: Jeeee, ovo su Bitlsi!", kaže Solcman, koji sada ima 78 godina i režiser je nagrađen Emijem.

Četiri godine ranije, 1964. godine, Solcman je bio jedan od 18.000 fanatičnih obožavalaca koji su ih gledali uživo u Mejpl Lif Gardensu u Torontu. Nije se sećao mnogo više od toga.

Sada je, zahvaljujući igri sudbine, stajao ispred najslavnije muzičke grupe na svetu.

Bitlsi su uživali u plodovima uspeha Sgt Pepper's Lonely Hearts Club Band, njihovog legendarnog albuma iz 1967. godine, i počinjali su da pišu pesme za sledeći, koji će postati poznat kao Beli album (White Album).

Prema Solcmanovoj priči, vrlo je brzo probijen led.

„Jesi li Amerikanac", pitao je Lenon Solcmana.

„Ne, ja sam Kanađanin", odgovorio je Solcman.

„Ah, on je iz jedne od kolonija", zafrkavao se Lenon.

Za stolom se začuo glasan smeh.

„Znači, i dalje se klanjaš Njenom kraljevskom visočanstvu?", našalio se Lenon.

Solcman je rekao da on „lično" to ne radi.

Pridružili su se Makarni i Star.

„Pa da, ali imate Kraljicu na novcu…"

Solcman je odgovorio: „Mi imamo Kraljicu na našem novcu, ali, hej, ona živi sa vama!".

Ringo Starr gave Saltzman some movie film to shoot some footage
larry kurland
Ringo Star je dao malo filmske trake Solcmanu (levo) da ih snima

Tokom čitave naredne nedelje on se družio sa Bitlsima u zabitom odmaralištu kraj reke Gang. Meditirali su, pevali, jeli vegetarijansku hranu i razgovarali.

Više od 50 godina nakon što je upoznao ekstravagantnu četvorku, Solcman je snimio 79-minutni dokumentarac, Susret sa Bitslima u Indiji.

Uz naraciju Morgana Frimena i u produkciji Dejvida Linča, film, između ostalog, sadrži retke slike benda koje je načinio Solcman. One su čežnjive vinjete o rok zvezdama na njihovom vrhuncu, nerezervisanima i opuštenima.

„Bio je to magično neukaljan susret. Obožavao sam njihovu muziku. Ali nisam zapravo bio omađijan njima kao slavnim ličnostima. Ponašali su se normalno i nisu bili nadmeni kao što zvezde umeju da budu ili imali predimenzioniran ego", kaže Solcman.

Slikao je bend u tri prilike svojim jeftinim foto-aparatom Pentaks. Na 30 od 54 slika koliko je napravio bili su Bitlsi.

Potom se vratio kući i ostavio kolor slajdove u kartonsku kutiju u podrumu, gde su stajali naredne 32 godine, sve dok ga ćerka nije nagovorila da uradi nešto s njima.

Tad je, 2005. godine, napravio knjigu u ograničenom tiražu u kojoj su objavljene neke od slika.

George Harrison
PAUL SALTZMAN
Solcman kaže da je Džordž Harison bio najpovučeniji od svih

U ašramu, Ringo Star je dao svoju kameru od 16 milimetara Solcmanu, zajedno sa 30 metara filma, kako bi ovaj snimao bend i zadržao ga za sebe, rekavši mu da bi „moglo da vredi nekog novca".

Tri minuta snimka koji je Solcman napravio i odneo kući izgubljeno je i nikad nije pronađeno.

„Zapravo, nisam tada mislio da ću postići mnogo sa tim slikama i snimkom. Pokušao sam da zainteresujem Bitlse za projekat narednih 12 godina, ali nikad mi nisu odgovorili i ja sam odustao", kaže Solcman.

U ašramu, okružen šumom punom majmuna i pesmom ptica, rođen je najveći deo Belog albuma, jedinog duplog albuma benda, koji je podelio kritičare.

Solcman procenjuje da je bend napisao između 30 i 48 pesama, od kojih su se mnoge našle na novoj ploči: „Back in the USSR", „Happiness is a Warm Gun", „Dear Prudence", „Ob-La-Di, Ob-La-Da", „Sexy Sadie", „Helter Skelter" i „Revolution", između ostalih.

Ob-La-Di, Ob-La-Da (koja je svojevremeno proglašena za najgoru pesmu Bitlsa) je rođena na stepeništu jedne od niskih koliba u kojoj je živela svita.

Jednog dana, priseća se Solcman, prolazio je pored kolibe kad je video Lenona i Makartnija kako sede na stepeništu i sviraju melodiju na akustičnim gitarama.

Otrčao je nazad, pokupio foto-aparat i slikao njih dvojicu sa zamišljenim Ringom Starom sa strane, iza luka kapije od pruća.

Solcman se seća da su njih dvojica pevušila prva dva stiha pesme „iznova i iznova, ubrzavajući i usporavajući, zabavljajući se usput".

„To je rif koji imamo", rekao je Makartni Solcmanu, „ali još nemamo reči."

Paul McCartney
PAul SalTzman
„Makartni je bio najsrdačniji i najveseliji član benda"

Bitlsi su ostali u Indiji više nedelja, sem Ringa koji je otišao ranije. Danas napušteni ašram i dalje je mesto hodočašća za obožavaoce.

Solcman se seća tog susreta kao „iskustva koje mu je promenilo život".

U filmu, on se priseća tog vremena kroz ilustracije, fotografije, autentične snimke iz ašrama i intervjue.

„Lenon je bio najduhovitiji, britkog uma uvek spremnog za zafrkanciju. Star je delovao veoma smireno i čvrsto na zemlji. Džordž je bio najtiši i najspremniji za intimne razgovore. A Pol je bio najsrdačniji i najveseliji član benda."

„Poznavao sam ih samo osam dana. Ali sve je to bilo veoma magično."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Dotrajalo je bilo još pre 20 godina, a sad je kao ruševina, iskopina, kao Medijana.

Alex Čitalac

Tekst: Još jedna najava obnove porodilišta u Nišu i "priznanje" da je - dotrajalo