Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:43, 18. 6. 2021.

| BBC News na srpskom

Muzika i biznis: Dejvid Geta prodao pesme za više od 100 miliona dolara

Autor: BBC News na srpskom
David Guetta
Dan Reid

Dejvid Geta, di-džej i producent hitova poput Titanijum (Titanium), I Got A Feeling i Hej mama (Hey Mama), prodao je katalog autorskih pesama Vorner Mjuziku (Warner Music) za pozamašnu svotu novca.

Francuska zvezda zaradila je oko 100 miliona američkih dolara (oko 83 miliona evra) po ugovoru, koji takođe pokriva njegove buduće pesme, rekli su za BBC ljudi upućeni u pregovore.

Ovo je još jedan u nizu sličnih primera, jer su prethodno i Bob Dilan, Nil Jang, Pol Sajmon i Šakira uradili isto.

Geta je jedna od najvećih zvezda popa i dens muzike 21. veka.

Ovaj pedesetdvogodišnjak prodao je 50 miliona ploča i prikupio više od 14 milijardi strimova, a sarađivao je sa Rijanom, Brunom Marsom, Džastinom Biberom, The Black Eyed Peas, Niki Minaž i Sijom.

Počeo je kao di-džej u Parizu i na Ibici da bi se probijao na muzičkoj sceni, pogotovo posle obrade hita Dejvida Bouvija Heroji (Heroes).

Pre više od 10 godina, objavio je hit When Love Takes Over sa Keli Rouland, pevačicom grupe Destiny's Child.

https://www.youtube.com/watch?v=zudbz4hOcbc

Dvostruki dobitnik Gremi nagrade, Geta je doprineo oblikovanju zvuka modernog popa - naročito upoznajući Ameriku sa evropskom dens muzikom, objavivši pesmu I Got A Feeling sa grupom Black Eyed Peas.

„Retko je da umetnik ne samo da definiše žanr, već ga i transformiše", rekao je šef Vorner Mjuzika Maks Lusada.

„Dejvid to radi više od dve decenije. I dalje ima izvanredan uticaj na evoluciju dens muzike", dodao je.

Dilan, Sajmon, Šakira...

Otkup prava na pesme postao je jedan od je glavnih poslova u muzičkoj industriji tokom poslednje tri godine, jer striming otvara nove izvore prihoda.

Londonski Hipgnosis Songs Fund je u ovome prednjačio, otkupivši 50 odsto udela u opusu kanadskog folk-rok muzičara Nila Janga za 150 miliona dolara, kao i prava na muziku kolumbijske pevačice Šakire, Red Hot Chilli Peppers i Lindzi Bakingem, gitaristkinje Fleetwood Mac.

Universal Music Group je uložio 300 miliona dolara (oko 250 miliona evra) za kupovinu pesama Boba Dilana; dok je Sony Music Group potrošio čak 1,4 milijarde američkih dolara na muzičke akvizicije u prethodnih šest meseci, u šta spada i suma sa devet cifara za hitove Pola Sajmona.

Svrha ovih poslova je što investitori zarađuju od tantijema svaki put kada se neka od otkupljenih pesama emituje na radiju, filmu, televiziji.

Shakira
Getty Images
Šakira, jedna od najuspešnijih latino muzičarki svih vremena, zaradila je milione prodajom sopstvenih pesama

Investitori obično traže hitove koji traju decenijama, što Getinu pogodbu čini vanšablonskom, jer su njegove najpopularnije pesme objavljene u poslednjih 10 godina.

Dogovor je jedinstven u još jednom pogledu - po tome što je Geta prodao master snimke, umesto prava na pesme.

Nije uobičajeno da muzičari poseduju vlastite snimke, koji su uglavnom u vlasništvu izdavačkih kuća.

Novi projekti, Geta uzbuđen

Međutim, Vorner Mjuzik rizikuje ovom investicijom, prema oceni sajta according to industry website Music Business Worldwide.

„Neki poznavaoci muzičke industrije veruju da će popularnost pesama poput Getinih najpoznatijih hitova postepeno opadati", napisao je Tim Ingam.

„Drugi ukazuju na činjenicu da je pesma poput Getinog Titanijuma, objavljena pre 10 godina, nastavlja da uživa solidan nivo striming popularnosti."

Geta je trenutno osmi najpopularniji umetnik na Spotifaju.

Njegov menadžer Žan-Šarl Kare rekao je da je nekoliko kompanija pokazalo interesovanje da otkupi prava na pesme.

Geta je naveo da je veoma uzbuđen zbog nove muzike na kojoj radi i još više uzbuđen što ponovo pušta muziku obožavaocima uživo.

„Ovaj posao će mi omogućiti da oko sebe imam najbolje ljude koji će osigurati da mogu da nastavim sa inovacijama uz uzbudljive nove projekte".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: