Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:58, 30. 3. 2020.

| BBC News na srpskom

Nauka o životinjama: Zašto se šišmiši-vampiri ljube na francuski način

Autor: BBC News na srpskom
A vampire bat
Getty Images
Šišmiši-vampiri - jesu sitni, ali nam deluju opasno

Šišmiši-vampiri sklapaju prijateljstva tako što dele krv sa komšijama u jednoj „vrsti užasnog francuskog poljupca", navodi se u novom istraživanju.

Istraživači koji su posmatrali ove sisare rekli su da je njihovo ponašanje, deljenje krvi, jako važno za međusobno povezivanje.

Ako slepi miševi ostanu tri dana bez hrane, mogu da umru od gladi. Zato je deljenje krvi jako bitno za opstanak vrste.

Studija objavljena u časopisu Current Biology trebalo je da utvrdi kako ove vrste razvijaju međusobne odnose.

Naučnici su otkrili da kada se šišmiši-vampiri izoluju u pesku počinju međusobno da se grizu, a zatim „ližu usne" jedni drugima, pre nego što razmene hranu, u ovom slučaju krv.

„Od slepih miševa, za koje smo mislili da se ponašaju kao međusobni stranci iz različitih kolonija, dolazimo do kolega koji jedni drugima spašavaju živote", rekao je profesor Žerar Karter, autor studije i profesor ekologije na Univerzitetu u Ohaju.

„Oni ili dobijaju veliki obrok od krvi ili gladuju tu noć. Deljenje hrane među pticama je karakteristično za mnoge koji hranu čuvaju za svoje ptiće. Ali, ono što je specifično kod šišmiša-vampira jeste što to rade i za druge odrasle", dodaje profesor Karter.

Dodao je da će se slepi miševi timare i nakon što očiste krzno, što sugeriše da ovo ponašanje nije samo pitanje održavanja higijene.

Šišmiši-vampiri su jedini sisari koji se u potpunosti hrane krvlju, a do krvi dolaze tako što ujedaju veće životinje, poput goveda.

Ova leteća stvorenja mogu dnevno da popiju krvi do polovine svoje težine, za razliku od ostalih srodnika šišmiša, koji se uglavnom hrane voćem ili insektima.

U novembru je objavljena naučna studija, u kojoj su naučnici otkrili da slepi miševi prave veze u zatočeništvu, ali i da iste nastavljaju nakon puštanja u divljinu.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Garantovano namešten tender za izvođače radova.

Zoki ajduk Čitalac

Tekst: Koza i ovca sređuju kej kod Gabrovačke reke