Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:24, 19. 8. 2020.

| BBC News na srpskom

Nejmar: Šta mu se desilo i da li je došlo vreme da počnemo da ga volimo

Autor: BBC News na srpskom
Neymar
Getty Images
Nejmar je bio najzaslužniji za pobedu protiv RB Lajpciga u polufinalu Lige šampiona

Da li smo svedoci „rađanja" novog Nejmara?

Navikli smo da gledamo brazilskog nadapača kako izvodi sjajne poteze na fudbalskom terenu, a to je još jednom pokazao i u polufinalu Lige šampiona protiv RB Lajpciga sjajnim asistencijama.

Ali njegov stav - zbog kojeg je ranije često bio na meti kritika - oduševio je brojne novinare koji su izveštavali sa turnira u Lisabonu.

BBC Sport je sakupio brojne dokaze koji potvrđuju da je najskuplji fudbaler sveta okrenuo novi list.

Poštovan, ne i voljen?

Nejmarov talenat i marketinška privlačnost nikada nisu bili sporni.

U dosadašnjoj karijeri u Španiji i Francuskoj, koje spadaju među pet najjačih evropskih liga, Nejmar je odigrao 270 utakmica i dao 175 golova.

Pari Sen Žermen je u leto 2016. za njegov dolazak platio Barseloni 220 miliona evra.

U Ligi šampiona je do sada ukupno odigrao 59 utakmica, dao je 35 golova i zabeležio 24 asistencije.

Od toga, u dresu Pari Sen Žermena, učestvovao je 23 pogotka (14 je dao, a za devet asistirao)

Poslednja asistencija bila je baš protiv RB Lajpciga u polufinalu, za drugi gol Parižana, a strelac je bio Anhel di Marija.

Nejmara nikada nisu obožavale mase navijača, a trpeo je brojne kritike zbog „foliranja" na terenu, simuliranja i svađa sa sudijama.


Pogledajte video o usponu fudbalskog kluba iz Bačke Topole


Šta se sada promenilo?

Nejmar ne samo da je bio najzaslužniji za pobedu Parižana u polufinalu Lige šampiona, i tvorac preokreta u četvrtfinalu protiv Atalante, već je igrao veoma disciplinovano i sa ogromnom dozom koncentracije.

„To je bio Nejmar koji je igrao za ekipu, koji poziva saigrače u kuću na večeru. Bio je ovo Nejmar koji nije hvalisavac na terenu i više se ne folira", kaže francuski fudbalski novinar Žilijen Lorens.

„Možda je i stvar u tome što sada ima 28 godina, zreliji je i shvatio je da mora nešto da uradi nešto veliko sa PSŽ-om. Tuhel mu je poverio ulogu vođe i čini mi se da Nejmar to ume da ceni", dodao je on.

„Ko si ti i šta si uradio sa Nejmarom?"

Precizna statistika sa utakmica protiv Lajpciga pokazuje da je Nejmar pomagao i saigračima u odbrani, što inače čini vrlo retko.

„Svaki navijač zna da vidi razliku kada se igra timski i kada se fudbaleri ponašaju kao grupa pojedinaca na terenu. Te večeri PSŽ je izgledao kao prava grupa", kazao je Pat Nevin, nekadašnji reprezentativac Škotske za BBC Radio.

„Gledao sam Nejmara koji trči i napada protivničkog golmana i pomislio sam - 'Ko si ti i šta si uradio sa Nejmarom koga poznajem?'", dodaje.

Nevin navodi i da Brazilac igrao preko granice bola, da se iznurivao u svrhu ekipe, umesto da igra samo kada je lopta u njegovim nogama.

„Čudno, posle trećeg gola Parižana, on je otrčao do strelca Huana Bernata. Pomislio sam: 'Ovo je novi Nejmar, ne misli na sebe, već prvenstveno na ekipu'. Bio je najbolji igrač utakmice", ističe Nevin.

Pakt u restoranu u Parizu

Dakle, da li Nejmar prenosi dobru energiju na saigrače ili je obrnuto?

„Marko Verati je rekao veoma zanimljivu stvar - kada je ukinut karantin zbog korone, ekipa se organizovala i otišla na večeru u restoran u centru Pariza. Sklopili su pakt - da se do kraja bore jedni za druge", objašnjava francuski novinar Lorans.

„Svi su bili na toj večeri i dogovorili se da će da urade sve kako bi došli do finala i konačno osvojili Ligu šampiona", dodaje on.

Možda je bivši engleski golman Rob Grin sve to lepo sumirao: Možda je vreme da oni koji su sumnjičavi prema Nejmaru ili ga čak ne podnose - počnu da ga vole.

„Nikada nisam bio Nejmarov ovožavalac. Predugo je on bio tip koji vas nervira - ali protiv Lajpciga je bilo uživanje gledati ga", zaključio je Grin.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: