Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:15, 30. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Rusija, Evropska unija i energetika: Plaćanje gasa u rubljama, EU traži alternativni način kako da plati gasne ugovore

Autor: BBC News na srpskom
Berlin restaurant
Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin, potpisao je u četvrtak dekret, prema kome će strani kupci, odnosno „neprijateljske zemlje", od petka morati da plaćaju gas u rubljama preko ruskih bankovnih računa.

Ali, isporuke gasa neće odmah biti obustavljene.

To neće uticati ni na isporuke koje su već plaćene, a trebalo bi da se isporuče najranije do sredine aprila, objasnio je Kremlj.

Kako je portparol Kremlja Dimitrij Peskov ranije objasnio „plaćanje i isporuke su dugotrajan proces."

Moskva nudi kupcima mogućnost da rublje dobijaju preko ruske, državne Gasprombanke, koja je izbegla sankcije Evropske unije, kako bi se nastavila trgovina energijom.

Velika Britanija uvela je sankcije Gasprombanci, ali uvozi manje od 5% gasa iz Rusije.

Međutim, posle najave da isporuke ruskog gasa neće odmah biti obustavljene, pale su cene gasa u Velikoj Britaniji i Holandiji.

Protok ruskog gasa u pravcu zapada preko glavnih ruta u petak je bio stabilan.

Evropska unija saopštila je da se razgovara sa energetskim kompanijama o načinu plaćanja gasa.

Dite Džul Jorgensen (Ditte Juul Jorgensen), koja je na čelu Direktorata za energetiku pri Evropskoj komisiji, napisala je na Tviteru da EU „blisko sarađuje sa državama članicama i operaterima kako bi se usaglasili oko valute kojom bi se plaćali gasni ugovori sa Rusijom".

Nemačka je objavila „rano upozorenje" zbog mogućeg prekida u snabdevanju gasom zbog zastoja u načinu plaćanja Rusiji.

Zahtev Rusije da „neprijateljske" zemlje plaćaju gas u rubljama, Evropska unija, koja uglavnom plaća u evrima, odbija.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek pozvao je u sredu potrošače i kompanije da smanje potrošnju u očekivanju mogućih nestašica.

Nemačka dobija oko polovinu potrebnih količina gasa i trećinu nafte iz Rusije.

Berlin je obećao da će vremenom smanjiti zavisnost od ruske energije, ali je upozorio da bi se mogao suočiti sa recesijom ako isporuke iznenada prestanu.

Prema postojećem planu za vanredne situacije sa gasom, „faza ranog upozorenja" je prvi od tri koraka koji su osmišljeni da pripreme zemlju za potencijalni šok u snabdevanju.

U završnoj fazi, vlada bi uvela racionalizaciju gasa.

Habek je na konferenciji za novinare rekao da za sada ima dovoljno zaliha gasa, ali je dodao: „Ipak, moramo da povećamo mere predostrožnosti kako bismo bili spremni za eventualno rusko pooštravanje".

Obavestio je i da je održan sastanak kriznog tima u vezi sa gasom.

Šef nemačkog regulatora energetske mreže Bundesnecagentur, Klaus Miler, napisao je u tvitu da je cilj ranog upozorenja da se izbegnu problemi u snabdevanju.

Ipak, pozvao je potrošače i industriju da se pripreme za „sve scenarije".

Odakle EU nabavlja gas
BBC

Zapad je uveo sankcije Rusiji zbog njene invaziju na Ukrajinu.

Kao odgovor na to, ruski predsednik Vladimir Putin traži da se prirodni gas koji se izvozi u Evropu plaća u rubljama.

Analitičari kažu da bi taj potez podržao valutu zemlje, koja je naglo pala posle invazije, ali je počela da se oporavlja.

Evropa, koja uvozi oko 40 odsto gasa iz Rusije i plaća uglavnom u evrima, kaže da ruski gasni gigant Gasprom, koji je pod kontrolom države, nema pravo da ponovo sklapa ugovore.

Ali u Rusiji smatraju drugačije.

„Evropski političari treba da prestanu da pokušavaju da pronađu neko opravdanje zašto ne mogu da plate u rubljama", rekao je Vjačeslav Volodin, predsednik donjeg doma ruskog parlamenta

„Ako želite gas, nađite rublje", dodao je.

Rekao je i da bi Rusija takođe mogla da zahteva plaćanje u rubljama za druge robe kao što su đubrivo, žito, metali i drvo.

Potezi evropskih zemalja

Francuskim građanima je u sredu regulatorno telo CRE rečeno da nema potrebe da brinu o snabdevanju gasom.

„Sve će biti u redu, skladišta gasa su dobro popunjena, preživećemo zimu", rekao je direktor CRE Žan Fransoa Karenko.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da zemlja planira da prestane da koristi rusku naftu i gas do kraja ove godine i da ih zameni norveškim zalihama.

Trenutno uvozi oko 60 odsto prirodnog gasa iz Rusije.

„Ne sme se ponoviti glupost, kriminalna i loša politika koja je učinila [Evropu] zavisnom od Rusije i dala joj evre i dolare kako bi Putin mogao da izgradi sopstveni ratni arsenal i da napadne susedene zemlje", rekao je Moravjecki.

Napetosti oko gasa

Rusija i EU trenutno vode „igru kukavica" oko toga ko će prvi odustati, kaže energetski analitičar S&P Globala Loran Ruseckas za BBC.

„Putin je započeo igru prošle srede komentarom o zahtevu za promenu plaćanja u rubljama, a EU mu je odgovorila: 'Ne, nećemo'", rekao je on.

„Neko ovde nešto mora da da", dodaje.

Prema njegovim rečima, najverovatniji sledeći korak je da se „situacija malo smiri" i da se Gasprom uključi u razgovore o ugovoru o snabdevanju gasa.

Obe strane imaju interes da se nesuglasice reše, rekao je on.

Po trenutnim cenama gasa, Rusija dobija 400 miliona evra dnevno od zemalja EU - a „Evropa, očigledno, dobija gas koji joj je potreban", kaže Ruseckas.

Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, rekla je pre nekoliko dana da Rusija više neće moći da koristi energiju za ucenjivanje kontinenta.

Ona je poručila da Rusiji neće biti dozvoljeno da zahteva plaćanje u rubljama za naftu i gas, kako je Moskva najavila, jer bi to predstavljalo zaobilaženje sankcija.

„Ovo bi bila jednostrana odluka i jasno kršenje ugovora", rekla je ona.

„To bi bio pokušaj da se zaobiđu sankcije. Nećemo dozvoliti da se zaobiđu naše sankcije. Prošlo je vreme kada je energija mogla da se koristi za ucene", rekla je ona.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u utorak, 29. marta zatražio je od Zapada da uvede potpuni embargo na energente iz Rusije.

Moskva je ranije upozorila EU da bi uvođenje sankcija na njenu naftu i gas moglo da dovede do zatvaranja gasovoda prema Evropi.

„Takav embargo bi imao vrlo ozbiljan uticaj na globalno tržište nafte i veoma loše uticao na energetsku ravnotežu na evropskom kontinentu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima, preneo je Rojters.


Pogledajte video: Rat u Ukrajini izaziva potrese i u cenama hrane


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Vranjskom SNS nije zasmetala Partizanska ulica i kanalizacija koju dvanajes' godine ne umeju da naprave.

"Ahaha" čitalac

Tekst: Vranjskom SNS-u zasmetalo polaganje venaca u gradskom parku, opozicija poručuje "park nije vaš"

Pronađite nas na: