Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:04, 31. 8. 2021.

| BBC News na srpskom

Nemačka, studenti i ishrana: Univerzitetske menze u Berlinu skidaju meso sa menija kako bi suzbile klimatske promene

Autor: BBC News na srpskom
Butcher handling meat
Getty Images

Menze u berlinskim univerzitetima nudiće ubuduće uglavnom veganske i vegetarijanske obroke kao deo nastojanja da se meniji učine klimatski prihvatljivijim.

Studenti će od početka oktobra moći da naruče obroke sa menija koji su 68 odsto veganski, 28 odsto vegetarijanski i samo četiri odsto od mesa i ribe.

Ponedeljkom uopšte neće biti jela od mesa, jer menze menjaju tradicionalne kobasice za salate.

Studentske menze su trenutno zatvorene, ali hrana se može poručiti.

Novi meniji su osmišljeni da pomognu ublažavanju klimatskih promena.

Meso je vrlo često u mnogim tradicionalnim nemačkim jelima, poput šnicli, kobasica i svinjskih kolenica.

Međutim, naučnici kažu da emisije ugljen-dioksida koje proizvodi industrija mesa doprinose klimatskim promenama.

Uzgoj domaćih životinje odgovoran je za 14,5 odsto globalne emisije gasova staklene bašte, prema Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu.

Izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) za 2019. godinu opisao je biljnu ishranu kao veliku priliku za ublažavanje klimatskih promena.

Danijela Kumle iz grupe za podršku studentima Študirendenverk (Studierendenwerk), rekla je za BBC da postoji sve veća potražnja za jelima bez mesa u njihovim menzama.

Ona se pozvala na rezultate istraživanja među studentima iz 2019. godine - 14 odsto berlinskih studenata je reklo da su vegani, a još 33 odsto njih da su vegetarijanci.

Rekla je i da je Študirendenverk, koji vodi 34 menze na berlinskim univerzitetima i fakultetima, revidirao jelovnik tokom pandemije korona virusa „kako bi naša ponuda bila klimatski prihvatljivija".

Jela koja će studenti moći da naruče uključuju veganski paprikaš od povrća sa kokosovim mlekom i crvenim sočivom i supu od leblebija i kinoe (žitarice) sa povrćem i čija semenkama.

Climate activists gather on a day of action in Berlin, Germany
Getty Images

Kumle je rekla da je, osim nekoliko negativnih komentara na društvenim mrežama, dosadašnje reagovanje studenata bilo pretežno pozitivno.

Prva veganska menza za studente u Berlinu otvorena je na Tehničkom univerzitetu 2019. godine, čime je istaknuta rastuća sklonost prema biljnoj hrani u Nemačkoj.

U stvari, dijeta je tamo veoma popularna.

Nemačka je bila na vrhu liste veganstva u međunarodnoj studiji o prehrambenim navikama koju je sproveo Veganz 2020.

Rezultati su pokazali da su 2,6 miliona ljudi - oko 3,2 odsto stanovništva - vegani i oko 3,6 miliona (4,4 odsto) su vegetarijanci.

U međuvremenu, zaštita klime postaje sve veći problem na berlinskim univerzitetima, a mnogi prave detaljne planove za smanjenje emisije ugljenika.

Univerzitet Humboldt planira da postane klimatski neutralan do 2030. godine i zaposlio je dva menadžera za zaštitu klime.

Tehnički univerzitet takođe teži klimatskoj neutralnosti do 2045.

Univerziteti takođe renoviraju zgrade kako bi ih učinili energetski efikasnijim.

Stotine zaposlenih na oba univerziteta takođe su se dobrovoljno obavezali da će odustati od letova na kratkim relacijama radi službenih putovanja.

„U protekle četiri godine značajno smo pomerili temu zaštite klime", kaže profesor Hans-Ulrih Hejs, koji je zadužen za politiku održivosti na Tehničkom univerzitetu.


Možda će vas zanimati ovaj video: Može li meso iz laboratorije da ublaži klimatske promene


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: