Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:29, 3. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Trovanje Navaljnog: EU ne isključuje mogućnost sankcija protiv Rusije

Autor: BBC News na srpskom
Navaljni
Reuters
Aleksej Navaljni

Evropska unija ne isključuje mogućnost uvođenja sankcija Rusiji zbog trovanja ruskog opozicionog prvaka Alekseja Navaljnog, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

On je u pisanoj izjavi naveo da EU osuđuje trovanje Navaljnog, koji je prebačen na lečenje u Berlin nakon što mu je pozlilo tokom leta nad Sibirom i od tada je u komi.

EU smatra upotrebu hemijskog oružja kršenjem međunarodnog prava i zahteva od Rusije da istraži incident i privede odgovorne pravdi, navodi se u izjavi.

Saradnici Alekseja Navaljnog kažu da je otrovan po naređenju predsednika Vladimira Putina. Kremlj je odbacio optužbe.

Litvanija će predložiti da trovanje Navaljnog bude tema sledećeg sastanka lidera zemalja EU, koji se održava 24. septepmbra, najavio je predsednik te zemlje Gitanas Nauseda, prenosi Rojters.

„Ovo je izuzetno važna tema, naročito u svetlu dešavanja u Belorusiji. Mnogi faktori ukazuju na umešanost rukovodstva (Rusije)", rekao je Nauseda.

Vlada Nemačke saopštila je u sredu da postoje „nedvosmisleni dokazi" da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan nervnim agensom novičok.

Šef Odbora nemačkog parlamenta za spoljnu politiku Norbert Retgen rekao je da njegova zemlja treba detaljno da razmotri odnose sa Rusijom, uključujući partnerstvo na izgradnji gasovoda 'Severni tok-2".

„Treba da odgovorimo na jedinom jeziku koji Putin razume, a to je isporuka gasa", rekao je Retgen u intervjuu za „Radio Nemačku".

Ministar spoljnih poslova Nemačke Haiko Mas ranije je izjavio da će Nemačka razmostriti slučaj Navaljnog sa parnerima iz Evropske unije i NATO, kao i da je spremna da uvede diplomatske sankcije ukoliko se ispostavi da su za trovanje odgovorne vlasti u Rusiji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je prethodno ocenila da se u slučaju Navaljnog radi o pokušaju ubistva i da su oči čitavog sveta uprte u Rusiju, od koje se očekuju odgovori.

„Neko je pokušao da ućutka Navaljnog i ja to najoštrije osuđujem u ime Vlade Nemačke", kazala je.

Ona je dodala da je Nemačka obavestila partnere u EU i Nato o rezultatima istrage i da će zajedno odlučiti kako da reaguju, zavisno od toga kako Rusija bude odgovorila.

Predsednik ruske Dume Vjačeslav Volodin izjavio je u četvrtak da, ukoliko se zdravstveno stanje Navaljnog pogorša, to će se smatrati provokacijom.

„Ako mu se sada nešto desi, ukoliko mu se stanje pogorša, ne možemo isključiti mogućnost da se radi o provokaciji koju organizuje Nemačka", prenosi Služba za odnose sa medijima pri Dumi.

Portparol Kremlja zatražio je razmenu informacija sa Nemačkom, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tvrdi da nema dokaza da se radi o novičoku.

Novičok je korišćen i prilikom trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke u britanskom gradu Solzberi 2018. godine.

Skripalji su preživeli, ali Britanka sa kojom su bili u kontaktu je preminula u bolnici. Velika Britanija je za napad optužila ruske vojno-obaveštajne službe.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson

kao „nečuven".

„Vlada Rusije sada mora da objasni šta se desilo sa Navaljnim. Mi ćemo blisko sarađivati sa međunarodnim partnerima kako bismo osigurali da pravda bude zadovoljena", napisao je na Tviteru.

nervni agens novičok dejstvo na telo
BBC

Šta se dogodilo?

Glavnom Putinovom kritičaru pozlilo je 20. avgusta tokom leta iz Tomska za Moskvu.

Avion je morao da prinudno sleti, a Navaljni je prvo tri dana lečen u bolnici u Tomsku dok nije prebačen u bolnicu Šarite u Berlinu.

Lekari kažu da se njegovo stanje poboljšava. Trenutno na respiratoru na odeljenju intenzivne nege.

Navaljni je poznat kao borac protiv korupcije i čovek koji je Putinovu stranku Jedinstvena Rusija nazvao partijom „prevaranata i lopova".

Nekoliko puta je bio u zatvoru u Rusiji, a svaki put je govorio da su optužbe imale političku osnovu.

U prošlosti su kritičari Putina više puta bili mete napada u Rusiji, a Kremlj je svaki put negirao umešanost.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: