Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 2. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Novak Đoković i Marijan Vajda: Tri velike promene u životu srpskog tenisera u 2022. godini

Autor: BBC News na srpskom
Novak
Getty Images

Tekst je ažuriran 26. aprila

Ruski teniser Danil Medvedev servira za opstanak u finalu Australijan opena, ali situacija nimalo nije povoljna po njega - semafor pokazuje da Novak Đoković ima meč loptu.

Posle kratke razmene srpski teniser izlazi na mrežu, Medvedev pokušava da ga lobuje, ali neuspešno - Đoković je tog januara 2021. godine osvojio devetu titulu u Melburnu.

Godinu dana kasnije mnogo toga je drugačije u Đokovićevom životu i karijeri.

U Melburnu nije mogao da se takmiči, Medvedev je posle duge jurnjave za njim konačno prvi teniser sveta, a sada je ostao i bez Marijana Vajde, dugogodišnjeg trenera.

„Neće to mnogo uticati na Novaka, on je već 15 godina pod pritiskom, a zna se kakve fizičke, mentalne i radne kvalitete ima i koliko je profesionalan", kaže za BBC Nikola Pilić, čuveni teniski trener, u čijoj akademiji je Đoković trenirao u mladosti.

„Ali čovek mora da igra turnire - ako ih ne igraš potrebna su ti dva ili tri turnira da se u potpunosti vratiš i budeš svoj", dodaje.

U istom danu kada je obelodanjeno da Vajda napušta Đokovića, proizvođač automobila Pežo odlučio je da raskine sponzorski ugovor sa srpskim teniserom.

„Tačno je. Nećemo nastaviti saradnju sa Đokovićem", rekao je Karlo Tavares, generalni direktor Pežoa, koji je od 2014. godine bio jedan od glavnih Đokovićevih sponzora.

Nije navedeno zbog čega je došlo do raskida ugovora.

Đoković je posle australijske sage prvi put zaigrao na turniru u Dubaiju - nazivajući to „prijatnim iskustvom" - gde je izgubio od Jiržija Veselog iz Češke, 123. tenisera sveta, a pitanje je gde će u budućnosti moći da nastupa.

Za nastup u Dubaiju vakcinacija nije bila potrebna, ali na većini turnira hoće, što bi moglo da mu umanji šanse u borbi za nove grend slemove i status najvećeg u istoriji.

U intervjuu za BBC sredinom februara 2022. godine, Đoković je izjavio da se za sada neće vakcinisati kako bi mogao da nastupa na turnirima, ali da drži sve opcije otvorene.

Srpski teniser trenutno ima 20 grend slem titula, koliko je osvojio i Švajcarac Rodžer Federer, a jednu više - osvojenu ove godine u Melburnu - ima Španac Rafael Nadal.

Đoković u 2022. brani titule na Vimbldonu i Rolan Garosu.

Organizatori Vimbldona su 26. aprila saopštili da će igračima koji nisu vakcinisani protiv korona virusa biti dozvoljeno da igraju na ovogodišnjem turniru, čime je otvoren put Novaku Đokoviću da se takmiči.

Ni za Otvoreno prvenstvo Francuske neće biti ograničenja, saopšteno je ranije.


Pogledajte video - Đoković za BBC o vakcinaciji, kovidu i njegovoj teniskoj budućnosti


Tri promene u Đokovićevom životu

  • Odlazak Marijana Vajde

„Vreme je za plažu", kaže Novak Đoković uz osmeh, okružen peskom, okeanom i sigurno izuzetno visokom temperaturom.

„Idemo", dodaje Marijan Vajde, imitirajući pokrete plivanja, nakon čega se u trku skida u kupaći šorc i zaleće u okean.

„Da, to je moj trener", dodao je Đoković, smejući se.

https://www.youtube.com/watch?v=XmNdwT4Vp6I&ab_channel=DjokerNole

Raspoloženi su Đoković i Vajda bili na australijskoj plaži te 2019. godine, a deluje da je njihov odnos dobar iako je došlo do razlaza.

Slovački stručnjak je više od 15 godina bio važan deo Đokovićevog života i deo osvajanja svih 20 grend slem titula.

„Marjan je bio uz mene tokom najvažnijih i nezaboravnih trenutaka u karijeri", izjavio je Đoković po objavljivanju vesti o Vajdinom odlasku iz njegovog tima.

„Zajedno smo postigli neverovatne stvari i veoma sam zahvalan na njegovom prijateljstvu i posvećenosti, a iako napušta moj tim, Maroš će uvek biti deo moje porodice", dodao je.

i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: