Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:05, 11. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Novi film o Boratu: „Očaravajuće i puno aktuelne satire“

Autor: BBC News na srpskom
Sacha Baron Cohen as Borat
Amazon Studios
Saša Baron Koen se posle 14 godina vratio kao Borat

Vratio se!

Film „Borat Sabsikvent muvifilm", nastavak velikog hita iz 2006, ponovo nam donosi kultni lik Saše Barona Koena - ali u ovoj satiri sva slava odlazi njegovoj ćerki.

Najblistavija kreacija Saše Barona Koena, kultni lik koji je naveo slavljenike na momačkim večerima da se uvlače u žutozelene mankinije, vratio se 14 godina pošto je šokirao posetioce bioskopa širom sveta filmom „Borat: kulturno uzdizanje u Americi za pravljenje koristi slavne nacije Kazahstana".

Vest Amazona da je novi film o Boratu spreman bila je uzbudljiva, ali i zabrinjavajuća.

Kako će taj nastavak uopšte moći da se poredi s urnebesnim, zapanjujućim, svevremenim klasikom komedije?

Plašim se da odgovor na to glasi: neće moći. „Borat sabsikvent muvifilm" nije ni približno smešan kao njegov prethodnik.

Podvale su uglavnom duže i opuštenije, pre drske nego smešne, i ništa od toga ne može da se poredi sa šokantnom genijalnošću golih rvača ili veličanstvenom glupošću držanja medveda u sladoledžijskom kamionu.

Ali budite strpljivi: poslednjih pola sata „Sabsikvent muvifilma" sadrži dovoljno dobrog materijala da se kompletno gledanje isplati.

Sacha Baron Cohen as Borat
Amazon Studios
U novom filmu Borat se namerio na američke političare

Pre svega, problem je, neizbežno, postalo to što nam je format „road-movie" pseudodokumentarnih komedija postao veoma blizak.

Kao i u prvom filmu, Borat Sagdijev (Saša Baron Koen) putuje širom SAD kako bi se sretao sa slavnim ličnostima.

Pre 14 godina meta mu je bila Pamela Anderson.

Do 2020. on je proveo godine kopajući jarke u kazahstanskm gulagu, pošto je svojim „dokumentarcem" osramotio svoju zemlju, ali mu je rečeno da će moći da se iskupi tako što će, zajedno sa kazahstanskim ministrom kulture (koji je, zapravo, majmun), posetiti potpredsednika SAD, Majka Pensa.

I ubrzo će se naći na putu, u Teksasu, Oklahomi i Džordžiji, nepristojno se obraćati lokalcima i slušati zauzvrat njihove uvrede.

I dalje je u stanju da iz nas povremeno izmami kikot, kao i uzdahe neverice, ali uglavnom ćete moći da pretpostavite šta će se desiti, što nije bio slučaj u originalnom filmu.

Borat je sada toliko poznat da u nekoliko scena filmska ekipa mora da ga preruši.

Nisu imali mnogo izbora.

Da se Baron Koen držao šlampavog sivog odela, kovrdžave kose i velikih brkova, prevelik broj ne-glumaca sa kojima razgovara bi uvideo da je posredi prevara.

Ali komplikovano maskiranje nema smisla u izmišljenom svetu tog filma.

Strani izveštač ne bi želeo da putuje po SAD inkognito, a njegove perike i kostimi su suviše dobri da bi ih osmislio neko toliko nesposoban kao Borat.

Što ne znači da su savršeni.

Izgledaju kao kostimi Kvazimoda i mafijaškog kuma koje Piter Selers nosi u serijalu o Pink Panteru. (A ako bi neko mogao da ponovi lik inspektora Kluzoa, onda je to Baron Koen.)

Ali kad god na sebe stavi glomazno odelo, lažnu bradu i veštački nos, publici postaje jasno da ne gleda zbunjenog novinara iz Kazahstana koji postavlja naivna pitanja, već veštog britanskog komičara koji zavarava one koje intervuiše.

Deo šarma se tako gubi.

„Sabsikvent muvifilm" je po duhu bliži Baron Koenovom serijalu „Ko je Amerika?" iz 2018. nego Boratu iz 2006.

Borat on The River Thames
JAMES GILLHAM
Gigantski Borat je viđen kako plovi Temzom u Londonu radi promocije filma

„Sabsikvent muvifilm" spasava usredsređenost na satiru i njegovo tajno oružje, Marija Bakalova

Možda je mana to što se promenio reditelj: Džejson Voliner je preuzeo uzde od Larija Čarlsa, legendarnog ispisnika serija „Sajnfeld"/„Bez oduševljavanja", molim.

Ali drugi, važniji razlog za to što je ovaj film manje zabavan od prethodnog ležu u tome što se svet promenio u odnosu na 2006.

U tom mutnom, davnom dobu Jutjub jedva da je počeo rad, te su se retko mogle videti šaljivdžije koje hvataju ljude nespremne.

Danas uz samo nekoliko klikova možete da pogledate bezbroj štihova u Boratovom stilu.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Sad će da kažu pa kriva je cev što je pukla.

Miloš Janković čitalac

Tekst: Saniran kvar na Nišavskom keju - ko je kriv, odlučiće sud nakon izveštaja policije