Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 8. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Olimpijske igre u Parizu 2024: Posle surfovanja, skejtbordinga i penjanja gledaćemo i brejkdens

Autor: BBC News na srpskom
Japanese breakdancer Issei Hori
Getty Images

Brejking - takmičarski oblik brejkdensa - zvanično je ušao u program Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Nova olimpijska disciplina pridružiće se surfovanju, skejtbordingu i penjanju, koji će biti debitovati na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Međutim, parkur nije dobio zeleno svetlo za Olimpijske igre 2024. godine.

Ovaj ulični sport podrazumeva trčanje, skakanje i penjanje preko prepreka.

Skvoš je neuspešno vodio kampanju za uključivanje u Igre u Parizu, kao i bilijar i šah.

Međunarodni olimpijski komitet je u želji da privuče mlađu publiku odlučio da u zvanični olimpijski program uvede i ulične plesne borbe, poznatije kao brejkdens.

Na Igrama taj ples će se zvati brejking, kao sedamdesetih godina prošlog veka kada je izmišljen na ulicama Bronksa u SAD.

Brejkdens su predložili organizatori Igara u Parizu pre dve godine, posle pozitivnih reakcija na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu 2018. godine.

Posle toga, brejkdens je prošao dalje faze odobravanja 2019. godine, u odvojenim odlukama Izvršnog odbora MOK i punopravnog članstva.


Pogledajte video: Upoznajte Anju - ona je karate šampionka, ima 18 godina i jedan san


„Ovo je sjajna vest za brejkere, jer nam se ovako odaje priznanje da je reč o sportskoj disciplini", rekao je britanski brejkdenser Karam Sing za BBC Sport.

„A samim tim što će biti na Olimpijskim igrama, privući će mlade ljude koji možda ne prate neke od tradicionalnih sportova."

Brejking spaja umetnost i atletiku sa plesom, a ključni su rad stopala, pokreti snage, okretanje i „zamrzavanje" tela - kada izvođač drži telo u određenoj pozi.

Takmičari - poznati kao b-dečaci i b-devojke - ne ocenjuju se samo po tehničkim veštinama već i po kreativnosti i stilu, uzimajući u obzir snagu, brzinu, ritam i okretnost.


Pogledajte video: Plivačica Ana Jovović - sa tri godine su joj amputirali nogu, a sanja Olimpijske igre


Prošle godine je organizacioni odbor Pariza 2024. predložio brejking, surfovanje, skejtbording i penjanje za zvaničan program i čekao je konačnu ocenu Izvršnog odbora MOK-a.

MOK insistira na tome da novi sportovi budu uključeni samo ako bi se koristila postojeći tereni ili lokacije u Parizu, a prioritet bi se dao onima koji su usmereni ka mladima ili pomažu u postizanju rodne ravnopravnosti.

Organizatori Igara u Parizu rekli su da žele da u program uključe sportove koji su popularni kod nove i mlađe publike.

Prema novim pravilima MOK-a koja su prvi put uvedena za Igre u Tokiju, olimpijski gradovi domaćini mogu da odaberu sportove i predlože ih za uključivanje u te Igre ako su popularni u toj zemlji.

U cilju smanjenja troškova broj sportista će biti redukovan sa 11.238 koliko ih je učestvovalo na Igrama u Riju 2016. na ispod 10.500 do 2024. godine, što će biti postignuto uprkos dodavanju novih disciplina.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: