Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 26. 9. 2019.

| BBC News na srpskom

Osnivačica pokreta #MeToo u Francuskoj kažnjena zbog klevete muškarca

Autor: BBC News na srpskom
sandra muler
Getty Images
Počela je kampanju na društvenim mrežama da da ženama glas

Žena koja je u Francuskoj započela kampanju da ohrabri druge žene da razotkriju seksualno uznemiravanja je sudskom presudom kažnjena zbog klevete u slučaju koji je pokrenuo muškarac koga je optužila za uznemiravanje.

Sandra Miler mora da plati 20.000 evra odštete i naknade bivšem šefu Eriku Brajonu koga je ranije optužila za uznemiravanje.

Ona je napravila hešteg "#balancetonporc" 2017. godine, francusku verziju pokreta #MeToo.

Miler je izjavila da će se žaliti.

„Danas sam izgubila, ali ostale žene su pobedile", rekla je posle izricanja presude u sredu.

Naređeno joj je da izbriše tvit koji je objavila 2017. godine u kome pominje Brajona, kao i da na nalogu objavi sudsku presudu.

sandra muler
Getty Images
Ostale žene su pobedile

Njen advokat rekao je da je presuda u parničnom slučaju „zastarela".

Kakvi su bili argumenti?

Tokom saslušanja u maju, Brajonov pravni tim je saopštio da se on izvinjavao zbog nespretnog ili neprimerenog ponašanja, ali „nikada nije priznao da ju je maltretirao".

„Rekao je da je jedne večeri pokušao da se udvara Sandri jer mu se dopadala", rekla je na sudu njegova advokatica. „Njegovo je pravo da se udvara", dodala je.

Sandra Miler je rekla da ju je „ponižavajući" incident podstakao da osnuje „pokret koji se širio kroz sve nivoe društva".

Odbranila je pravo na slobodu izražavanja i rekla da su njeni tvitovi usmereni na podsticanje drugih žena da podele sopstvena iskustva, dodajući da seksističke uvrede treba shvatiti ozbiljno.

Brajon je, međutim, opisao „mašinu" koju je ona pokrenula „nezaustavljivom". Tvrdio je da je zbog toga izložen ozbiljnim profesionalnim i ličnim posledicama.

Nakon vesti o Brajonovom pravnom postupku, Miler je na Fejsbuku napisala: „Idem do kraja ove borbe uz pomoć advokata i nadam se da će ovo suđenje biti prilika za pravu raspravu o tome kako se boriti protiv seksualnog uznemiravanja."

Kako je slučaj završio na sudu?

U oktobru 2017. Miler je na Tviteru napisala: „#balancetonporc! I vi možete da se uključite", navodeći ime osobe i detalje seksualnog uznemiravanja na poslu.

Samo nekoliko sati kasnije objavila je tvit: „Imaš velike grudi. Ti si moj tip žene. Doživljavaćeš orgazam celu noć" uz Brajonovo ime i poziciju.

On je, međutim, rekao da nikada nije radio sa Miler, da se izvinjava zbog rečnika, ali da nije nastavljao razgovor nakon što je odbijen.

Međutim, kampanja na društvenim mrežama uz ovaj hešteg donela je veliku pažnju, a u decembru te godine napisao je odgovor u francuskom listu Mond.

Rekao je da je „neprimerene komentare" izneo na koktel zabavi kasno uveče, „ali samo jednom" - i dodao da ne pokušava da opravda sopstvene postupke. Takođe je upozorio da postoji potreba za „istinom i nijansom" usled talasa optužbi.

Dodao je da je Miler nagoveštavala da njih dvoje na neki način sarađuju i da se uznemiravanje dešava na poslu.

Zbog toga mu je postalo teško da nađe posao.

Advokat Sandre Miler je u maju na suđenju rekao: „Ako ne mislite da je uvredljivo kad muškarac stoji ispred vas i da vam takav predlog, žao mi vas je, ali danas većina žena i muškarca misli da jeste."

„Ako je ovaj hešteg bio uspešan, to je zato što su hiljade žena prepoznale sebe [u njemu]", dodao je on, u napomenama koje je objavio francuski program „20 minuta".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Naprednjački tender je možda napisan da budu minimalno 5 godina stari, a maksimalno neograničeno, dok se recimo ne zapale u toku vožnje.

Vladimir Čitalac

Tekst: Iz Direkcije za javni prevoz Niša kažu da nemaju podatke o kvarovima autobusa i da ne treba da ih imaju