Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:11, 18. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Pablo Eskobar: Desna ruka ozloglašenog kralja kokaina u Nemačkoj

Autor: BBC News na srpskom
Karlos Leder, 1987.
Getty Images
Zatvorska kazna je ublažena nakon što je Leder pristao da sarađuje sa istražnim organima

Čovek koji je osnovao medeljinski kartel rame uz rame sa Pablom Eskobarom stigao je u Nemačku pošto je pušten iz zatvora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Sedamdesetogodišnji Karlos Leder, koji pored kolumbijskog ima i nemačko državljanstvo, ozloglašen je zbog osnivanja lanca krijumčarenja droge sa sedištem na Bahamima.

Uhapšen je 1987. u Kolumbiji, a izručen je SAD-u i osuđen na doživotnu robiju plus 135 godina zatvora.

Kazna je ublažena kada je Leder pristao da sarađuje sa istražnim organima.

Njegova ćerka Monika rekla je za kolumbijski nedeljnik Semana da njen otac boluje od raka i da će o njemu brinuti dobrotvorna organizacija u Nemačkoj, s obzirom na to da Leder nema rodbinu u ovoj zemlji.

Leder je organizovao transport droge sa tranzitom na malom ostrvu Normans Kej na Bahamima, oko 340 kilometara južno od američke države Florida.

Pogled iz aviona na privatnu pistu Karlosa Ledera na ostrvu Normans Kej, 1988.
Getty Images
Pogled iz aviona na privatnu pistu Karlosa Ledera na ostrvu Normans Kej, 1988.

Sve je to uspeo uz pomoć korumpiranih lokalnih zvaničnika.

Uhapsila ga je kolumbijska policija na jednoj farmi, nakon što ga je Eskobar navodno „ocinkario". Leder je izručen Americi, koje su se snažno zalagale za procesuiranje članova kolumbijskih kartela.

Kazna mu je ublažena nakon što je pristao da svedoči protiv panamskog narko bosa Manuela Norijege, koji je blisko sarađivao sa medeljinskim kartelom i omogućavao krijumčarenje kokaina.

Leder je uključen u program zaštite svedoka na Floridi.

Nemačko državljanstvo dobio je preko oca, koji je emigrirao u Kolumbiju. Leder nikada pre nije posetio Nemačku i nikada nije krivično gonjen u ovoj zemlji, a već je odslužio kaznu u SAD, prenosi Dojče vele (DW).

Njegov advokat Oskar Arojave izjavio je za agenciju AP da Leder nije zainteresovan za povratak u Kolumbiju, kao i da su mu nemačke vlasti pomogle da se preseli u Berlin.

Prema rečima Lederove ćerke, bivši osuđenik otputovao je za Frankfurt putničkim letom iz Njujorka.

„Prošlo je 17 godina od kako sam poslednji put videla oca. Drago mi je da je dobro, bez obzira na bolest", rekla je za nedeljnik Semana.

Nemačko izdanje Spiegel Online prenelo je da je Leder stigao u pratnji dvojice američkih zvaničnika, koji su ga predali nemačkim vlastima.

Procenjuje se da je medeljinski kartel prokrijumčario čak 80 odsto kokaina koji je tokom sedamdesetih i osamdesetih stigao u SAD.

Eskobar, čija je saradnja sa Lederom prikazana u seriji „Narkos" (Netfliks produkcija) ubijen je u pucnjavi između kartela i policije 1993, prilikom pokušaja da izbegne izručenje u SAD.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: