Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:23, 2. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Pesme za decu i „Beba ajkula“: Najgledajniji video svih vremena na Jutjubu

Autor: BBC News na srpskom
A still from the Babyshark video
Pinkfong / YouTube
Pesma je inspirisala Kardi Bi, Joša Grobana i Blekpink da naprave obrade

„Beba ajkula", izuzetno zarazna dečja pesmica koju je snimila južnokorejska kompanija Pinkfong, postala je najgledaniji video svih vremena na Jutjubu.

Pesma je sada puštena 7,04 milijarde puta, pretekavši prethodnog rekordera, pesmu Despacito latino-pop hita pevača Luisa Fonsija.

Ukoliko bi se puštala iznova bez prekida, to bi značilo da se „Beba ajkula" neprekidno strimuje 30.187 godina.

Izgleda da je Pinkfong samo od Jutjub strimova zaradio oko 5,2 miliona dolara.

Bile su potrebne četiri godine da „Beba ajkula" dospe na vrh Jutjubove liste najgledanijih video snimaka, ali pesma je zapravo mnogo starija.

Smatra se da je nastala u američkim letnjim kampovima 1970-ih. Jedna teorija kaže da je izmišljena 1975. godine, kada je film Čeljusti Stivena Spilberga postao hit na bioskopskim blagajnama širom sveta.

Postoji ogroman broj varijacija osnovne teme, uključujući jednu verziju gde surfer gubi ruku zbog ajkule, kao i drugu u kojoj glavni junak umire.

Postoje i međunarodne verzije - francuska Bebe Requin i nemačku Kleiner Hai (Mala ajkula), koje su 2007. postale manji hitovi u Evropi.

Najgledaniji videi na Jutjubu. .  .

Ali niko od njih nije mogao da parira fenomenalnom uspehu verzije Pinkfonga, koju je otpevala desetogodišnja korejsko-američka pevačica Houp Segoin i postavila na Jutjub 2015. godine.

Njena zarazna „du du du du du" deonica i riblji plesni pokreti izazvali su pomamu u Južnoj Koreji, gde su popularni bendovi poput Red Velvet, Grls Dženerejšn i Blekpink počeli da je izvode na koncertima.

Sledećeg juna Pinkfong je objavio drugi video, Baby Shark Dance, u kojem dva slatka deteta izvode ples.

Taj snimak je inspirisao hešteg #BabySharkChallenge - a zabavi su se pridružili svi, od indonežanskih poljoprivrednika do pop zvezda Kardi Bi i Džoša Grobana.

https://www.youtube.com/watch?v=8yZSM4_-sgA

Pesma je kao droga za decu, čiji je apetit za ponavljanjem nesumnjivo pomogao da se svrsta među najgledanije video snimke na Jujubu.

„Dečje rime su uvek bile nekako spore, vrlo slatke, nešto što bi deci pomoglo da utonu u san - za razliku od Bebe ajkule", rekao je direktor marketinga Pinkfonga Džejmi Ou za BBC 2018. godine.

„Pinkfongova Beba ajkula je veoma trendi i ima vrlo vedri ritam sa zabavnim plesnim pokretima. Animacija je vrlo živopisna. Zovemo je K-Pop za sledeću generaciju."

Kompanija pretvara pesmu u film i mjuzikl i teži da „Bebu ajkulu" učini „još jednim klasikom za muziku za decu, poput uspavanke Sijaj, sijaj, zvezdice", dodao je on.

Navodi o mučenju pesmom u zatvoru

Međutim, matičnu kompaniju Pinkfonga SmartStadi prošle godine je tužio dečji tekstopisac Džonatan Rajt, koji je 2011. snimio sličan aranžman pesme i tvrdi da je vlasnik autorskih prava nad tom interpretacijom.

Firma SmartStadi je odgovorila da je njihova verzija „zasnovana na tradicionalnom singlu koji je prešao u javno vlasništvo".

Ovaj slučaj još uvek razmatra Korejska komisija za autorska prava.

Prošlog meseca pesma je bila u centru još jednog spora, kada su trojica radnika u zatvoru u Oklahomi optuženi da su je koristili za kažnjavanje zatvorenika.

Prema sudskim dokumentima, pet zatvorenika je vezano lisicama uza zid i prisiljeno da stoje dva sata dok su neprekidno slušali „Bebu ajkulu".

Izlaganje pesmi stvorilo je „neprimeren emocionalni stres na zatvorenike koji su najverovatnije već patili", rekao je okružni tužilac Dejvid Prater.

Ali pesma je upotrebljena i u pozitivne svrhe.

Kada se Elian Džabur neočekivano našla usred antivladinih protesta u Libanu prošlog oktobra, zabrinula se da će metež uplašiti njenog petnaestomesečnog sina, koji se upravo probudio iz dremke na suvozačkom sedištu automobila.

Umesto toga, demonstranti su kružili oko njenog automobila i pevali „Bebu ajkulu" kako bi pomogli da se dete smiri.

Snimak tog događaja u Bejrutu - sa Robinom koji gleda razrogačenih očiju u ljude koji pevaju i plešu - postao je viralan, predstavljajući simbol nade uoči protesta.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: