Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:06, 15. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Pol Velan, bivši američki marinac, osuđen u Rusiji zbog špijunaže

Autor: BBC News na srpskom
Paul Whelan waits to hear the verdict on his case in Moscow on 15 June 2020
Reuters
Pol Velan prilikom izricanja presude

Bivši američki marinac Pol Velan osuđen je u Rusiji na 16 godina prinudnog rada zbog špijunaže.

On je uhapšen u hotelskoj sobi u Moskvi pre 18 meseci, posedujući USB fleš memoriju za koju članovi bezbednosti tvrde da je sadržala državne tajne.

Sud u Moskvi proglasio ga je krivim zbog primanja poverljivih informacija.

Velan, koji je takođe stanovnik Velike Britanije, Kanade i Irske, pre presude je tajno suđenje nazvao „lažnim".

Državni sekretar SAD Majk Pompeo zatražio je hitno puštanje Velana.

„Sjedinjene Države su zgrožene odlukom ruskog suda da osudi američkog državljanina Pola Velana nakog tajnog suđenja, sa tajnim dokazima i bez prihvatljivog prisustva svedoka odbrane", izjavio je.

Američki ambasador u Moskvi, Džon Saliven, izjavio je da suđenje nije pravedno i da mu manjka transparentnosti i dodao da će presuda naštetiti odnosima Rusije i SAD.

„Tajno suđenje u kom nisu izneti dokazi predstavlja nečuveno kršenje ljudskih prava i međunarodnih pravnih normi",


Analiza Sare Rejnsford

BBC dopisnica iz Moskve

Pol Velan je rukom ispisao znak za poslednje sudsko saslušanje, prijanjajući ga uz staklo kabine u sudnici kako bi nazao ovo suđenje lažnim. Televizijskim kamerama nije bilo dozvoljeno snimanje u ponedeljak, navodno zbog rizika od korona virusa.

Zato je povisio glas kako bi istakao nevinost pred fotografima. Okružen dvojicom agenata Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) u fantomkama, on je odbacio optužbe, nazvavši ih fabrikovanim i „besmislenim".

„Sve je ovo pogrešno i sve iz političkih raloga", izjavio je za BBC. Tokom ranijih saslušanja, bio je otvoreno ljui i frustriran - prekidajući izlaganje sudije i optužujući ispitivače za pretnje i prisile.

U ponedeljak je bio miran, čak se i smešio, mašući ambasadorima koji su došli na suđenje da ga podrže, svi sa maskama, rukavicama i pažljivo raspoređeni na drvenim klupama kao novinari.

Velan je još ranije ocenio presudu kao „unapred određenu", ali kada je donesena, niko se nije trudio da prevede.

Amerikanac je slegnutih ramena zatražio od sudija da mu otkriju njegovu sudbinu „po-angliйski" - na engleskom. Tročlani sastav je ignorisao zahtev i napustili su sudnicu u njihovim odorama.


Ko je Pol Velan?

Pol Velan, 50, stanovnik je četiri države - Sjedinjenih Država, Kanade, Velike Britanije i Republike Irske.

Od roditelja Britanaca, rođen je u Kanadi i preselio se u Ameriku kao dete.

Vojni podaci pokazuju da se pridružio američkim marincima 1994. godine, šest godina nakon što je navodno počeo da radi kao policajac u Mičigenu.

Dva puta je bio u Iraku, 2004. a potom i 2006. godine. Dok je bio pripadnik marinaca prvi put je posetio Rusiju, a nakon toga je više puta putovao u ovu zemlju.


Pol Vilan je uhapšen u njegovoj hotelskoj sobi u Moskvi, decembra 2018. godine.

Rekao je da se spremao za venčanje kada se stariji čovek nenajavljen pojavio na vratima. Nekoliko trenutaka kasnije, pripadnici snaga bezbednosti upali su u sobu i uhapsili ga zbog primanja državnih tajni.

Nakon presude u ponedeljak, članovi njegove porodice su izjavili da je ruski pravni sistem proglašen „krivim za nepravdu".

„Odluka suda jedva upotpunjuje poslednji deo slagalice ovog pokvarenog sudskog procesa. Nadali smo se da će sud možda pokazati nezavisnosti, ali na kraju, ruske sudije su politički, a ne pravni, entiteti", navodi se uzjavi.

Porodica je takođe izjavila da su shvatili da Velanovi advokati mogu da podnesu žalbu u roku od dve nedelje i pozvali američku vladu i predsednika da odmah reaguju kako bi ga vratili kući.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: