Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 19. 5. 2020.

| BBC News na srpskom

Policija Mjanmara zaplenila veliku količinu sintetičkih droga

Autor: BBC News na srpskom
Oružje, munucije i torbe pune kristal metamfetamina
Reuters
Droga je zaplenjena tokom tromesečne operacije u državi Šan

Policija Mjanmara zaplenila je u istočnoj Aziji veliku količinu sintetičkih droga.

Više od 200 tableta metamfetamina, 500 kilograma kristal metamfetamina i 300 kilograma heroina pronađeno je u raciji na severoistoku Šan države.

Uhapšene su 33 osobe koje je policija pratila u februaru i aprilu.

Mjanmar se smatra najvećim svetskim centrom proizvodnje metamfetamina.

Osumnjičeni su tokom policijskih ispitivanja otkrili da je planirano da veći deo droge bude distribuiran po Mjanmaru i susednim zemljama, rekao je agenciji Rojters pukovnik Zav Lin iz mjanmarske agencije za borbu protiv droge.

Zaplenjeno je i više od 3.700 litara metilfentanila- proizvoda koji se koristi u spravljanju moćnog opioidnog fentanila.

Fentanil koji je 50 puta jači nego heroin i 100 puta jači nego morfijum povećao je broj zavisnika od droge u Sjedinjenim Američkim Državama.

U proseku svaki 130. Amerikanac umre od predoziranja svakog dana, pokazuju podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.


Trgovina drogom se menja

Analiza Denija Vinsenta, BBC Hong Kong

Sintetičke droge menjaju tokove trgovine.

Droge proizvedene u laboratoriji jeftinije su za proizvodnju i, za razliku od heroina i drugih tradicionalnih opojnih sredstava, proizvodnja se ne oslanja na godišnja doba.

Mnoge hemikalije potrebne za mešavinu lekova poput metamfetamina i fentanila proizvode se u laboratorijama u Kini i Indiji.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal (UNODC) je povezala porast proizvodnje sintetičkih droga širom Azije sa kriminalnim udruženjima koji proizvode hemikalije koje se posle koriste u laboratorijama u Kini i Indiji.

Kriminalne grupe potom sarađuju sa paravojnim jedinicima aktivnim u oblastima zahvaćenim sukobima u Mjanmaru, kako bi proizveli što veće količine droga u takozvanim super-laboratorijama.


Predstavnik UNODC-a Džeremi Daglas rekao je da je otkriće znak novog trenda u proizvodnji sintetičkih droga, odnosno da se „nikad više nije proizvodilo".

Mjanmar je drugi najveći centar po proizvodnji opijuma na svetu, posle Avganistana.

Ilegalna trgovina drogom cveta zbog nepristupačnih planinskih predela.

Ova zemlja je deo takozvanog „Zlatnog trougla", područja poznatog po trgovini drogom vrednim milijarde dolare. Proizvodnja i trgovina se odvijaju u oblasti delova koji se graniče sa Kinom, Laosom i Tajlandom.

Između 2018. i 2019. u Mjanmaru je zaplenjeno ukupno 14 tajnih laboratorija za drogu.

Jedan budistički monah uhapšen je 2017. godine u Mjanmaru, jer je u manastiru u kojem je služio zaplenjeno više od četiri miliona tableta metamfetamina.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: