Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:31, 19. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Policija i kriminal: Kako je jedan Amerikanac pokušao da bude Džejms Bond

Autor: BBC News na srpskom
jezero šasta
Getty Images

Bio je to pokušaj bekstva dostojan Ijana Fleminga, ali na kraju je osumnjičeni američki prevarant dokazao da nije Džejms Bond.

Matju Pirsi, 44-ogodišnji muškarac iz Kalifornije optužen za finansijske zločine, nakratko je izbegao pravdu kada je FBI pokušao da ga uhapsi u ponedeljak ujutro.

Prvo je pobegao autom, a posle je iskoristio skuter za vodu, da se sakrije od agenata pod vodom ledenog jezera.

Agenti su oko 25 minuta posmatrali njegove mehuriće na površini pre nego što je izašao, a onda su mu stavili lisice.

Optužen je za vođenje Poncijeve prevare vredne 35 miliona dolara u lokalnoj crkvenoj zajednici.

Skuteri za vodu, poznati i kao ronilačka pogonska vozila, podvodni su uređaji koji mogu povući pod vodu čoveka u ronilačkoj opremi. Korišćeni su za podvodnu bitku u filmu Operacija grom iz serijala o Džejmsu Bondu iz 1965. godine, a koristile su ih i vojske širom sveta.

Zvaničnici su saopštili da je Pirsi, kada su krenuli da ga uhapse, pobegao kamionetom, dva puta skrećući s puta. Zatim su ga videli kako s čudnom spravom u rukama uskače u jezero u blizini grada Redinga.

čovek sa skuterom pod vodom
Getty Images

Policija je kasnije otkrila da je koristio model Jamaha 350Li, koji može da dostigne brzinu od 6,5 kilometara na sat i može da ode i do 30 metara pod vodu.

„Nikada ne znate o čemu neko razmišlja kada ga juri FBI", rekao je advokat Džoš Kons, koji zastupa nekoliko žrtava navedene prevare.

„I nastavili smo s istragom i odjednom danas, on pokušava da pobegne u jezero, koristeći podvodni uređaj."

Pošto se pojavio, Pirsa su pregledali policijski lekari zbog hipotermije i dali mu suvu odeću koju su uzeli od njegove supruge, prenosi portal Sacramento Bee.

Istražitelji kažu da su on i njegov poslovni partner Kenet Vinton koristili sredstva uložena u njihove kompanije, Family Wealth Legacy i Zolla, kako bi platili lične troškove, te da im je ostalo malo likvidne imovine da vrate klijentima.

Pirsi je optužen za prevaru putem sredstava telekomunikacje, prevaru preko imejla, pranje novca i neovlašćeno mešanje, a preti mu 20 godina zatvora.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: