Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:00, 26. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Praud Bojs i Antifa: Ko su grupe oko kojih su se Bajden i Tramp prepirali

Autor: BBC News na srpskom
Praud Bojs i Antifa
BBC
Praud Bojs i Antifa

Borba grupa sa američkih političkih ekstrema poslužila je kao jedna od mnogih tačaka razdora tokom ove američke predsedničke kampanje.

Pristalice marginalne teško naoružane grupe slavili su onlajn kad ih je pomenuo predsednik Tramp.

„Praud Bojs - povucite se i ostanite u pripravnosti", rekao je on, odgovarajući na pitanje kojim je od njega zatraženo da osudi bele suprematiste i paravojne formacije.

Članovi grupe su onlajn doživeli njegov odgovor kao poziv da se pripreme za akciju.

Tramp je potom insistirao da nasilje potiče od aktivista sa krajnje levice: „Neko mora da uradi nešto u vezi sa Antifa i levicom, zato što ovo nije desničarski problem."

Džo Bajden, demokratski predsednički kandidat, odgovorio mu je sa: „Antifa je ideja, a ne organizacija. To je rekao i direktor FBI (predsednika Trampa)."

Poslednjih godina, nekoliko marginalnih grupa učestvovalo je politički motivisanom nasilju na američkim ulicama. Ko su, dakle Praud Bojs i Antifa?

Praud Bojs

Praud Bojs je 2016. godine osnovao kanadsko-britanski desničarski aktivista Gevin Makines i oni su ultra-desničarska, anti-imigrantska, isključivo muška grupa sa istorijatom uličnog nasilja nad levičarskim protivnicima.

Ime grupe je referenca na pesmu iz muzičke verzije Diznijevog filma „Aladin" . Članovi često nose crno-žute Fred Peri polo majice zajedno sa crvenim kapama na kojima piše „Učinite Ameriku ponovo velikom".

A man wears a sticker that says "Antifa Hunting Permit" at a Proud Boys rally in Portland, Oregon, U.S., August 17, 2019.
Reuters
Praud Bojs i srodne grupe sukobili su se sa Antifa na brojnim nasilnim uličnim mitinzima u poslednje dve godine

Njihov član mora da se deklariše da je „zapadni šovinista koji odbija da se izvinjava zato što je stvorio savremeni svet".

Njihova platforma, takva kakva je, uključuje trampovske ideje („veličaj preduzetnika", „zatvori granice"), libertarijanizam („dajte svakom oružje", „ukinite socijalnu pomoć") i tradicionalne rodne uloge („poštuj domaćicu").

Nisu isključivo belci - ali su postali ozloglašeni po nasilnim sukobima.

Praud Bojs i srodne grupe sukobili su se sa Antifa na brojnim nasilnim uličnim mitinzima u poslednje dve godine, a najistaknutije su u Oregonu, Vašingtonu i Njujorku. Dvojica članova završila su u zatvoru prošle godine zato što su pretukla aktiviste Antifa u Njujorku.

Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub zabranili su grupu na svojim platformama.

Enrique Tarrio's messages
PArler
Enrike Tario, aktuelni predsedavajući grupe, reagovao je na debatu na alternativnoj mreži za diskusije Parler sledećim rečima: „U pripravnosti, gospodine… Povući ću se, gospodine!!!"

Antifa

Antifa, skraćeno od „antifašista", okvirna je grupacija uglavnom krajnje levičarskih aktivista.

Među njima su anarhisti, ali i komunisti i šačica socijaldemokrata. Ono što ih razdvaja je njihova spremnost da upotrebe nasilje - u samoodbrani, kažu oni.

Pokret, koji je u jednom trenutku gotovo u potpunosti nestao sa scene u SAD, doživeo je novi nalet interesovanja nakon što je Donald Tramp izabran za predsednika. Oni se rutinski sukobljavaju sa krajnjom desnicom.

Grupa je bila istaknuta tokom protesta „Životi crnaca su važni" organizovanih u mnogim velikim gradovima, a posebno se vezuju za Portland, u državi Oregon.

Krajem avgusta, samoproklamovani pristalica Antife, 48-godišnji Majkl Rajnoel pucao je i ubio jednog pristalicu Patriotik Prejera, portlandske grupe koja često maršira zajedno sa Praud Bojs.

Rajnoela je policija upucala i ubila naredne nedelje.

Obe grupe su relativno male - i mogu da računaju, u najboljem slučaju, na nekoliko hiljada aktivnih pristalica. Ali njihova sklonost nasilju, naročito kad se sukobe jedna sa drugom na američkim ulicama, učinila je ih je mnogo većom debatnom temom nego što ti brojevi predočavaju.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: