Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:44, 20. 11. 2020.

| BBC News na srpskom

Predsednički izbori u Americi 2020: Dag Emhof - prvi „drugi batica“ u Beloj kući

Autor: BBC News na srpskom
Kamala Harris and Doug Emhoff
Getty Images

Trenutak kad je Kamala Haris proslavljala vest da će postati sledeća potpredsednica Amerike - zabeležen na kameri za buduća pokolenja - bio je trostruka istorija u nastanku.

Od januara, ona će biti prva žena, prva crnkinja i prva Amerikanka indijskog porekla na položaju potpredsednika Amerike.

Ali čovek iza kamere takođe će ući u istoriju. Muž Kamale Haris, Daglas Emhof, postaće prvi drugi gospodin ove zemlje.

Ovaj 56-godišnjak do sada je delovao kao da uživa u ulozi političkog partnera. Postao je zvezda kao surogat tokom kampanje Kamale Haris za predsednicu Amerike i često neironično za sebe kaže da je #KHive - ime za najvatrenije pristalice Kamale Haris. Njegovi fidovi na društvenim mrežama često podsećaju na nezvanične fan stranice njegove supruge.

A avgustu je Emhof saopštio da uzima odsustvo na neodređeno u pravničkoj karijeri kako bi puno radno vreme pružao podršku izbornoj listi Bajden-Haris.


Douglas Emhoff campaigns in Colorado
Getty Images
Emhof je postao voljeni surogat za izbornu listu Bajden-Haris

„Deluje kao da se zaista zagrejao za to", kaže Aron Džejkobi, Emhofov dugogodišnji prijatelj i bivši advokatski partner. „Možda biste mogli da očekujete od njega da bude kao riba na suvom - ali nije. On samo pliva dalje i uživa u tome."

Sada kada se tim Bajden-Haris priprema za preseljenje u Belu kuću, način na koji Emhof bude prihvatio ovu ulogu mogao bi da predstavlja korak napred za rodnu ravnopravnost, baš kao i udaljenost koja još treba da se pređe da bi se stiglo do nje.

Short presentational grey line
BBC

Emhof je 2013. godine, kao advokat u industriji zabave u Los Anđelesu, otišao na sastanak naslepo sa tada kalifornijskom glavnom državnom tužiteljkom Kamalom Haris.

Nervozni Emhof ostavio je Kamali Haris nekoherentnu i „zaista jadnu" poruku na govornoj pošti pokušavši da ugovori njihov prvi izlazak, kaže on.

Oni su izašli na večeru i već sledećeg dana Emhof joj je mejlom poslao sve svoje slobodne dane u narednih nekoliko meseci, napisala je Haris u memoarima iz 2013. godine, Istine koje držimo u sebi.

„Suviše sam mator da igram igre ili krijem loptu", rekao je on. „Zaista mi se sviđaš i želim da vidim možemo li ovo da iznesemo."

Manje od godinu dana kasnije, venčali su se u većnici u Santa Barbari, na ceremoniji koja je odala počast njenom indijskom poreklu i njegovoj jevrejskoj veri. Haris je sačuvala tu njegovu prvu snimljenu poruku i pušta je svake godine na njihovu godišnjicu.


Democratic vice presidential nominee Sen. Kamala Harris (D-CA) and husband, Douglas Emhoff, embrace on stage after Democratic presidential nominee Joe Biden spoke in Pittsburgh at a simultaneous drive-in election eve rally on November 2, 2020 in Philadelphia, Pennsylvania
Getty Images
Emhof je 2013. godine, tada advokat za industriju zabave u Los Anđelesu, otišao na sastanak naslepo sa tada kalifornijskom glavnom državnom tužiteljkom Kamalom Haris.

Tokom njihovog braka, Haris je postala maćeha, ili „Momama" Kolu i Eli, Emhofovoj deci iz prvog braka sa Kerstin Emhof, suosnivačicom i generalnom direktorkom produkcijske kuće Pritiberd.

Haris je rekla da je susret sa Kolom i Elom bio taj koji ju je na kraju „uvukao" u tu priču. Isto je bilo i za Emhofovu decu. U intervjuu za časopis Glamur datom ove godine, Kol (26) je rekao da je susret sa Haris „za sve nas značio ljubav na prvi pogled".

Naširoko je poznato da su Emhof i njegova prva žena u dobrim odnosima.

„Ostali smo neverovatno bliski", rekao je on u aprilu u intervjuu Čejstenu Butidžidžu - mužu bivšeg predsedničkog kandidata Pita Butidžidža. I gospođa Emhof i Haris se „neverovatno" dobro slažu, rekao je on.

Tokom kandidature Kamale Haris za predsednicu, gospođa Emhof - koja često tvituje u podršci za izbornu listu Haris-Bajden - pozajmila je svoje kreativne usluge kampanji.

„Njihova reakcija je bila: 'Bivša žena želi da uradi šta?'", ispričala je ona za časopis Meri Kler u oktobru.

Tokom kampanje, u intervjuima i na svim društvenim mrežama, Haris i Emhof deluju kao istinski srećan par.

„Ono što vidite, takvi su stvarno, to nije gluma", kaže Aleks Vajngarten, Emhofov dugogodišnji prijatelj i bivši kolega. „Oni su neverovatno brižni i nežni jedno prema drugom. Ne može da vam promakne koliko se stvarno vole."

Short presentational grey line
BBC

Emhof je doživeo prvu pravu kampanju kao politički supružnik kad se Haris kandidovala za Senat 2016. godine. Ali ta ga kampanja, rekao je on, „uopšte" nije pripremila na buduću potpredsedničku kandidaturu njegove supruge.

U januaru 2019. godine, Haris je zvanično pokrenula kampanju pred masom od više od 20.000 ljudi u Ouklendu, u Kaliforniji. „Stojim tamo, mašem, paničim… Mislili smo da će se pojaviti 5.000 ljudi", ispričao je Emhof o tom danu.

Narednih meseci Emhof će raditi u svojoj advokatskoj kancelariji tokom radne nedelje, a vikendima će putovati po čitavoj zemlji - sve češće bez Haris - kao njen politički surogat.

Dok je njegova žena, kandidatkinja, imala na raspolaganju knjige sa brifinzima i osoblje, on je samo „odlazio tamo i radio to", kaže on.

„Bilo je to pravo vatreno krštenje".



Prisećajući se vremena koje je proveo na putovanjima tokom kampanje, Emhof se često najviše zažari kad priča o manjim mitinzima - navevši jedan u Flintu, u Mičigenu, a drugi u ruralnoj Nevadi.

Vraćao bi se u štab kampanje Kamale Haris sa improvizovanim „beleškama sa terena", prepričavajući koga je sreo i šta je video.

„Bili biste pod snažnim utiskom zato što samo želite da pomognete tim ljudima i da pomognete kampanji", rekao je on.

U junu iste godine, Emhof je privukao pažnju internet javnosti nakon što je skočio na binu na predsedničkom forumu da odbrani Kamalu od demonstranta koji joj je preoteo mikrofon iz ruku.

Na snimku incidenta vidi se kako se podiže na binu iz prvog reda i preotima mikrofon nazad.

Emhof je postao prijatelj sa brojnim supružnicima demokratskih kandidata, postavši posebno blizak sa gospodinom Butidžidžom - koji je prvi poslao tekstualnu poruku Emhofu kad je Kamala Haris izabrana za potpredsednicu.

Gospodin Butidžidž je odbio da budu intervjuisan za ovu priču.

Short presentational grey line
BBC

Nedostatak Emhofovog političkog iskustva nije bila nikakva smetnja tokom kampanje.

„Iako je njega ili neke od nas možda iznenadilo to što je dospeo pravo u političku žižu - ta uloga zapravo savršeno odgovara njegovoj ličnosti", tvrdi njegov prijatelj i kolega Aron Džejkobi.

„On je zaista ta vesela, angažovana, srdačna osoba koju vidite u javnosti."

U intervjuima deluje bezbrižno, opušteno, tipično kalifornijski. Često koristi reči „neverovatno", „nadrealno" i „strava". Sebe naziva „baticom", kao kada kaže: „Bio sam batica… a onda sam upoznao Kamalu."


Kamala Harris and Doug Emhoff
Getty Images

Zamoljeni da opišu Emhofa, Džejkobi i drugi dugogodišnji prijatelj Aleks Vejngarten kažu da je on „autentični Dag".

„On je samo dobri batica", kaže Vejngarten. „Mislim da njemu sve to dolazi jako prirodno, zato što je Dag prirodno društvena osoba."

On je postao i „neverovatno ubedljivi zagovornik" izborne liste Bajden-Haris, kaže Vajngarten, što je uloga koja odgovara jednom iskusnom parničaru.

Zajedničko za Emhof i Haris jeste njihova pravnička diploma, ali dok je njegova supruga krenula odmah da radi kao državna tužiteljka, budući drugi gospodin ušao je u skoro 30-godišnju karijeru u korporativnom pravu.

Tokom tog vremena - pored sporova oko firmi i nekretnina - njegovi klijenti bili su farmaceutska kompanija Merk, u slučajevima u kojima se tvrdilo da jedan od njihovih proizvoda izaziva bolest kostiju, i trgovac oružjem Dolarijan Kapital.

I dok Emhof lično nije registrovan za lobiranje, njegova poslednja firma, DLA Pajper, ima aktivnu lobističku praksu u Vašingtonu.

Verovatno u pokušaju da izbegnu moguće optužbe za sukob interesa, Bajdenova kampanja je ove nedelje saopštila da Emhof napušta DLA Pajper kako bi „razvio portfolio na koji će se usredsrediti pomažući u radu administracije".

Short presentational grey line
BBC

Emhof je četvrti muž neke kandidatkinje za američku predsednicu ili potpredsednicu - posle muževa Džeraldine Feraro, Sare Pejlin i Hilari Klinton.

Ali on je prvi i jedini koji će zapravo ući u Belu kuću - što je pozicija koja je toliko nova da još nema ni zvanično ime.

„Niko mi nije rekao! Ne znam!", odgovorio je na pitanje časopisa Mari Kler u oktobru.

Budući da su je u prošlosti nosile samo žene, „ova uloga bila je veoma rodno određena", kaže Barbara Peri, direktorka predsedničkih studija u Milerovom centru na Univerzitetu u Virdžiniji.

Takođe je uglavnom ceremonijalne prirode. Prethodne prve i druge dame obično su sledile nekontroverzne ciljeve, koji se nadopunjuju s administracijama njihovih muževa.

Dok se Džordž Buš borio za obrazovnu politiku, Laura Buš se zalagala za dečju pismenost. Baraka Obama je favorizovao zdravstveno osiguranje, a Mišel Obama je promovisala vežbanje i zdravu ishranu.

Druge dame obično dobijaju još manje pažnje - Džil Bajden se tokom mandata usredsređivala na vojničke porodice i obrazovanje - ali istorijska i upadljiva kandidatura Kamale Haris skrenuće pažnju i na njenog muža.

Kao potpredsednica, Kamala Haris će predsedavati Senatom, prepustivši Emhofu da zakazuje ručkove i događaje za supružnike senatora.

To što će Emhof preuzeti na sebe ono što je do sada bila isključivo ženska uloga „prvi je korak ka istinskoj ravnopravnosti političkih supružnika", kaže Peri.

„Nismo navikli da se muškarci odriču karijera zarad žena, supruga, porodica", dodaje ona, navodeći globalne studije koje pokazuju da najveći deo tereta kućanskih poslova i dalje nose žene.

Upitan da li je Emhof svestan rasprave o rodnim ulogama, Džejkobi se smeje.

„Svi su toga svesni", kaže on. „Ali stvarno nije važno. On će biti angažovan, zabavan i druželjubiv, istovremeno postižući konkretne rezultate kakav god zadatak građenja dobre volje da dobije."

Što se tiče onoga čime će se on zapravo baviti, reforma krivičnog prava je dobar kandidat, pošto to odražava interesovanja i karijere drugog para.

Ali i Džejkobi i Vajngarten insistiraju da će primarni naglasak njihovog prijatelja biti na potpredsednici.

„Dag je u svemu ovome da bi podržao Kamalu", kaže Džejkobi. „Očigledno u izvesnom smislu tu postoji novina… zato što je Dag prvi drugi batica", kaže Vejngarten.

Dodaje da će Emhof poslužiti kao „izuzetan uzor", ali „glavna priča je da će Kamala biti potpredsednica".


President-elect Joe Biden and Vice President-elect Kamala Harris, stand with their spouses, Dr. Jill Biden and Douglas Emhoff, after addressing the nation from the Chase Center November 07, 2020 in Wilmington, Delaware
Getty Images
Emhof radi sve ovo „da bi podržao Kamalu", tvrdi dugogodišnji prijatelj

Fanfare i medijska pažnja posvećeni Emhofu možda su toliko prisutni uglavnom zbog novine muškog političkog supružnika.

Ali to bi moglo i da ukaže na jaz u rodnoj ravnopravnosti. Druge dame su retko dobijale tu količinu aplauza pre nego što bi uopšte započele novu dužnost.

Neke prve dame američka javnost prihvatila je i obožavala. Mišel Obama, na primer, često je imala bolji procenat podrške od muža, a kasnije je uspevala da rasproda čitave arene na globalnoj turneji za promociju knjige.

Ali prve i druge dame koje su odustajale od karijere da bi postale političke supružnice sa punim radnim vremenom - kao Emhof - uglavnom su se uzimale zdravo za gotovo.

„Priznajemo mu dodatne zasluge za nešto što su žene radile vekovima", kaže Peri.

Ona je, međutim, ipak optimistična u vezi sa Emhofom i njegovim potencijalom da uzdrma rodne norme.

„Bilo bi veoma tradicionalnih mačo muškaraca koji ne bi želeli da pruže baš toliku podršku", kaže ona. I možda ne čujemo za napredak njihovih žena kao što je Kamala Haris, kaže Peri, zato što one ne uživaju istu količinu podrške od svojih supružnika.

„Ja bih proglasila Daglasa Emhofa počasnom ženom", kaže ona. „Nadam se da će to shvatiti kao kompliment, kao što je i bio namenjen."


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: