Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:39, 23. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Predsednički izbori u Americi 2020: Tramp i Bajden u poslednjoj debati

Autor: BBC News na srpskom
Joe Biden and Donald Trump debate
Reuters

Dugme za isključivanje mikrofona, ili makar pretnja njim, naizgled su „upalili" - u drugoj predsedničkoj debati, Donald Tramp i Džo Bajden bili su uzdržaniji.

Kandidati su dozvolili jedan drugom da govore. Obraćali su se s poštovanjem. Čak i kada su krenuli da se napadaju, činili su to smireno i taktički.

Posle prve debate, tokom koje je Donald Tramp konstantno prekidao protivnika, što ga je možda i koštalo podrške u istraživanjima javnog mnjenja, predsednik se stišao, što ga je učinilo mnogo boljim učesnikom u debati.

Ovog puta, američka javnost bi mogla da se seća sadržaja o kome su kandidati diskutovali, a ne haotičnog načina na koji je to izneseno.


Klimatske promene, korona virus, rasizam i Kina: Pogledajte dvojicu kandidata u klinču


Bajden se još jednom dobro držao, izbegavajući gafove koje bi republikanci mogli da iskoriste da dovedu u pitanje njegovu mentalnu oštrinu u starosti.

Trampova kampanja pokušaće da negativno predstavi Bajdenovo zalaganje za prelazak sa nafte na održivije izvore energije - demokratski kandidat je rizikovao pomenuvši to pred kraj debate.

Međutim, u eri hibridnih automobila i energetski efikasnih kuća, kada čak i naftne kompanije koriste sličan jezik u obraćanju javnosti, Amerikance to možda neće uzdrmati onoliko koliko republikanci zamišljaju.

Na kraju, istorijski udžbenici će verovatno pamtiti onu prvu, bučnu debatu. Ankete pokazuju da je većina Amerikanaca odlučila, a već je glasalo više od 45 miliona ljudi, tako da su male šanse da ova debata utiče na izbore.

Composite image of Donald Trump and Joe Biden debating
Reuters

Kovid pod reflektorima

Trampova kampanja se požalila da je ova debata trebalo da bude usmerena ka spoljnoj politici, što bi možda omogućilo predsedniku da istakne ono što smatra uspesima na Bliskom istoku i u Siriji, kao i da napadne Bajdena zbog poslovnih veza njegovog sina sa Kinom.

Međutim, kao i ranije, počeli su od pandemije korona virusa, temom koja prema anketama najviše zanima Amerikance.

Donald Tramp je još jednom tvrdio da će vakcina biti spremna „narednih nedelja". Navodio je lično iskustvo sa lekom i hvalio se da je sada „imun" na Kovid-19.

Nije bilo iznenađujuće kada je Bajden prešao u napad. Istakao je da je Tramp iznova i iznova obećavao da će zaraza sama od sebe prestati. Rekao je da je do sada umrlo 220.000 Amerikanaca i da bi do kraja godine oglo biti još 200.000 mrtvih.

Neizbežna tema- Bajdenov sin

Tramp često pokušava da Bajednovog sina Hantera učini temom debate i nije se dugo čekalo da predsednik spomene porodicu bivšeg potpredsednika.

Naveo je da je Bajden profitira od sinovljenog biznisa u Ukrajini i Kini.

Bajdenov odgovor bilo je potpuno poricanje, nakon čega je skrenuo razgovor na Trampove poslovne veze sa Kinom i plaćanje poreza.

Ovo je prinudilo predsednika da potroši vreme objašnjavajući i obećavajući da će jednog dana objaviti dokumente o porezu koji je platio.Rasprava oko imigracije

Pre četiri godine, Tramp je zauzeo tvrd stav prema migrantima. Međutim, kada se ova tema pomenula na poslednjoj debati, pokušao je da umanji neke ekstremne poteze koje je preduzeo dkada je stupio na funkciju.

Kada su ga upitali o razdvajanju dece od roditelja - neprijavljenih migranata, Tramp je pokušao da skrene razgovor na pritvorne jedinice - „kaveze", kako ih je nazvao - koje je napravila Obamina administracija za smeštaj maloletnih migranata.

Bajden je s prezirom odgovorio da Tramp pritvara decu iako su došla sa roditeljima i da je ta politika „izvrgla ruglu" Ameriku.

Mnogi Amerikanci se i dalje sećaju procurelih audio snimaka dece koja plaču za roditeljima dok ih američke vlasti razdvajaju.

Trampov odgovor da se o deci „tako dobro brinu", i da su ustanove „tako čiste" verovatno mu nije pomogao da se odbrani.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Dotrajalo je bilo još pre 20 godina, a sad je kao ruševina, iskopina, kao Medijana.

Alex Čitalac

Tekst: Još jedna najava obnove porodilišta u Nišu i "priznanje" da je - dotrajalo