Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 31. 7. 2019.

| BBC News na srpskom

Princeza Haja: Žena vladara Dubaija traži od Britanije da je zaštiti od supruga

Autor: BBC News na srpskom
Princeza Haja i Šeik Muhamed
Getty Images
Princeza Haja je napustila Dubai ranije ove godine i krije se Londonu

Odbegla supruga vladara Dubaija - jednog od najistaknutijih lidera sa Bliskog Istoka - zatražila je zaštitu od engleskog suda navodeći da je živela u prisilnom braku.

Supruga šeika Muhameda Al Maktuma, princeza Haja Bint Al Husein, treća je članica njegovog dvora koja navodno pokušava da pobegne.

Ranije ovog meseca, mediji su objavili da se princeza Haja krije u Londonu i da strahuje za život.

Sudski proces je započet u utorak u Londonu.

Šta se desilo pred Visokim sudom?

Princeza Haja je tražila starateljstvo nad decom sa kojom je napustila Ujedinjene Arapske Emirate, kao i da sud izrekne mere koje bi je zaštitile od supruga. Ona je navela i da je u prisilnom braku.

Detalji mera koje je princeza zahtevala, još nisu poznati.

Šeik Muhamed je u međuvremenu tražio da se njegova deca vrate u Dubai i takođe zahtevao da sud izrekne zabranu o izveštavanju o detaljima mera - zahtev koji je sudija odbio.

Sudija ser Endru Mekfarlend je istakao da je u „interesu javnosti da razume događaje koji se odvijaju pred sudom".

Ko je princeza Haja?

Princeza rođena u Jordanu je pohađala privatne škole u Britaniji i postala olimpijska takmičarka u jahanju. Ona je i polusestra trenutnog vladara Jordana, kralja Abdule Drugog.

Udala se za šeika Muhameda 2004. godine, postavši tako njegova šesta „mlada" žena. Sedamdesetogodišnji milijarder navodno ima 23 deteta sa različitim ženama.

Nakon bekstva od supruga, 45-godišnja princeza Haja je tražila azil u Nemačkoj, ali ranije ovog meseca je otkriveno da živi u Londonu u kući vrednoj 85 miliona funti.

Veruje se da princeza Haja namerava da ostane u Britaniji. Ali ukoliko njen suprug bude zahtevao njen povratak u Dubai, britanski lideri imaće glavobolje. Velika Britanija ima bliske odnose sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Nakon što je princeza pobegla, šeik Muhamed je na Instagram okačio ljutitu pesmu koju je napisao i u kojoj optužuje neimenovanu ženu za izdaju.

Zašto je princeza Haja morala da pobegne?

Izvori bliski princezi navode da je otkrila uznemirujuće detalje o Latifi Muhamed Al Maktum, jedne od šeikovih ćerki, i njenom misterioznom povratku u Dubai prošle godine.

Latifa je pobegla iz Emirata uz pomoć jednog Francuza, ali su ih kod indijske obale presreli naoružani ljudi. Tada je vraćena u Dubai.

U to vreme, princeza Haja je branila reputaciju Dubaija rekavši da je Latifa bila „podložna eksploataciji" i da je „sada bezbedna" u Dubaiju. Advokati za ljudska prava tvrde da je Latifa oteta.

Izvori tvrde da je princeza Haja otkrila nove podatke o slučaju i da je zbog toga bila pod velikim pritiskom šire porodice njenog supruga.

Jula 2000. godine, još jedna od šeikovih ćerki, Šamsa al Maktum koja je tada imala 19 godina, nakratko je pobegla od kuće.

Njeno bekstvo - vožnja Lend Roverom do ivice imanja, zatim napuštanje vozila i provlačenje ispod ograde - završilo je u svim medijima. Navodno je pronađena u Kembridžu godinu dana kasnije i vraćena za Dubai.

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Dotrajalo je bilo još pre 20 godina, a sad je kao ruševina, iskopina, kao Medijana.

Alex Čitalac

Tekst: Još jedna najava obnove porodilišta u Nišu i "priznanje" da je - dotrajalo