Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:06, 30. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Rasizam, Belgija i izvinjenje: Kralj Filip izrazio žaljenje zbog kolonijalnih zločina u Kongu

Autor: BBC News na srpskom
King Philippe of Belgium, left, and President Felix Tshisekedi of DR Congo
Getty Images
Belgijski kralj Filip Drugi (levo) i predsednik DR Konga Feliks Šisekedi (desno)

Belgijski kralj Filip izrazio je „duboko žaljenje" narodu Demokratske republike Kongo zbog zlostavljanja i nedela u vreme kolonijalne vlasti.

Kralj Filip je poslao pismo Feliksu Šisekediju, predsedniku DR Kongo povodom 60. godišnjice otkako je ta država stekla nezavisnost.

Belgijanci su kontrolisali ovu centralno-afričku zemlju od 19. veka do 1960. godine.

Milioni Afrikanaca stradali su tokom krvave vladavine belgijskih kolonijalnih vlasti.

Vladavina Belgijanaca u DR Kongu ponovo se našla u centru pažnje javnosti nakon što su u Americi počeli antirasistički protesti zbog ubistva Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Usledili su i protesti pokreta Crni životi su bitni, a proširili su se i na brojne evropske države, pogotovo one koje su nekada važile za kolonijalne sile - Veliku Britaniju, Francusku i Belgiju.

Hiljade Belgijanaca protestovalo je prethodnih nedelja u više gradova, a lokalne vlasti su uklonile spomenike kralju Leopoldu Drugom koji je vladao Kongom.

Šta je rekao kralj Filip?

Ovo je prvi put da je jedan belgijski monarh zvanično izrazio kajanje za ono što se desilo tokom kolonijalne vladavine.

U pismu koje su objavili belgijski mediji, kralj Filip je pohvalio sadašnje „privilegovane partnerske odnose" dve nacije.

Ali je rekao i da postoje „bolne epizode" iz istorije, uključujući i period vladavine kralja Leopolda Drugog, čije ime nije direktno spomenuo, kao i jedno razdoblje u 20. veku.

Jedan od oštećenih spomenika kralju Leopoldu Drugom u Belgiji
EPA
Jedan od oštećenih spomenika kralju Leopoldu Drugom u Belgiji

Belgijanci su tokom prethodnih nedelja uklonili neke spomenike kralju Leopoldu, a pojedini su i oštećeni.

„Hoću da izrazim najdublje žaljenje zbog rana iz prošlosti i bola koji je sada opet oživeo zbog diskriminacije i dalje prisutne u našim društvima", napisao je aktuelni belgijski kralj.

„Nastaviću da se borim protiv svih oblika rasizma. Podržavam i ponovno razmatranje prošlosti koje je inicirao naš parlament kako bi pronašli mir u sećanjima na te događaje"

Šta kaže istorija?

U 19. veku evropske sile zauzele su brojne teritorije u Africi zbog iskorišćavanja, kako zemlje i njenih bogatstava, tako i ljudi.

Kralj Leopold Drugi je lično kontrolisao veliku teritoriju u basenu reke Kongo. Kasnije je ta teritorija dobila naziv Slobodna država Kongo.

Postojala je od 1885. do 1908. godine. Veruje se da je u tom razdoblju više od deset miliona Afrikanaca umrlo od posledica bolesti i zlostavljanja, a mnogi su radili na plantažama belgijskog kralja.

Uslovi su bili toliko loši da su druge države osudile zločine i nedela. Kralj Leopold Drugi je 1908. odustao od kontrole nad teritorijom koju je zatim formalno aneksirala Belgija.

Tada je promenjeno i ime u Belgijski Kongo.

Ipak, nastavljeno je sa iskorišćavanjem stanovništva kao jeftine radne snage, što je izazvalo otpor koji je postajao sve veći do trenutka kada se 1960. nacija izborila za nezavisnost.


Pratite nas na Fejsbuku i Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Život je skup, ali će izgleda smrt biti skuplja.

Milan Cvetković Čitalac

Tekst: “Gorica” predlaže poskupljenje sahrana u Nišu