Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 10. 3. 2022.

| BBC News na srpskom

Rat u Ukrajini: Ko je Olena Zelenska - prva dama ove zemlje

Autor: BBC News na srpskom
Olena Zelenska looks on as her husband, Ukrainian President Volodymyr Zelensky participates in an Armed Forces Full Honor Wreath Ceremony at the Tomb of the Unknown Soldier at Arlington National Cemetery on September 1, 2021 in Arlington, Virginia, US
Getty Images
Olena Zelenska koristi društvene mreže da pokaže šta se događa u Ukrajini

Kad je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dobio ponudu da napusti zemlju na početku ruske invazije, njegov odgovor je bio otvoreno: „Treba mi municija, a ne vožnja."

Odlučio je da ostane, ali nije sam - ostala je i njegova supruga.

Ovaj bračni par, zajedno sa sedamneastogodišnjom ćerkom i devetogodišnjim sinom, ostali su u zemlji.

Kad je predsednik dodao da je njegova porodica sada postala sledeća meta Rusije, nakon njega, pažnja se preusmerila na prvu damu, čija lokacija ostaje strogo čuvana tajna iz bezbednosnih razloga.

Olena Zelenska (L) and her husband, Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy (R), cast their ballots in parliamentary elections on July 21, 2019 in Kiev, Ukraine
Getty Images
Njih dvoje su se upoznali tokom studentskih dana dok je ona studirala arhitekturu

Ko je Olena Zelenska?

Iz skloništa, Olena koristi profile na društvenim mrežama da obavesti svet o patnji Ukrajinaca i da skrene pažnju na situaciju koja se ubrzano menja u njenoj zemlji.

„Najmanje 38 dece je već poginulo u Ukrajini, a ta cifra bi već u ovom trenutku mogla da bude još viša zbog stalnog granatiranja mirnih gradova", napisala je ona na Instagramu, gde ima više od dva miliona pratilaca.

„Hitno su nam potrebni koridori za gradove koji se nalaze pod vatrom u Ukrajini! Stotine dece umire po podrumima, bez hrane i medicinske nege", rekla je ona, ponovivši slične pozive svog muža.

Humanitarni koridor je privremena maršruta ili oblast, koja omogućuje bezbedno premeštanje civila ili izbeglica iz ratnih zona i prolazak humanitarne pomoći.

First Lady of Ukraine, Olena Zelenska attends Fashion 4 Development's 9th Annual Official First Ladies Luncheon at The Pierre Hotel on September 24, 2019 in New York City
Getty Images
Ima 44 godine i studirala je dva fakulteta u rodnom gradu

Olena je odrasla u Krivom Rogu, gradu u centralnoj Ukrajini, u kom je odrastao i njen muž.

Ova četrdesetčetvorogodišnjakinja studirala je arhitekturu i pravo na Nacionalnom univerzitetu u Krivom Rogu.

Ali kasnije je promenila interesovanja da bi se prebacila na pisanje scenarija uz muža, mladu komičarsku nadu i studenta prava.

Kako su se upoznali?

A photo of Ukraine's President Volodymyr Zelensky and his wife Olena Zelenska
Olena Zelensky/Instagram
Olena je pisala scenarije za komičarsku grupu u kojoj se proslavio njen muž

Njih dvoje se znaju sa studija.

Venčali su se 2003. godine, nakon osam godina zabavljanja, a ćerka im je rođena godinu dana kasnije, nakon čega im se 2013. godine rodio i sin.

Radila je kao scenaristkinja za komičarsku grupu koja je proslavila njenog muža.

Pred invaziju, smenjivala se u ulozi prve dame i radu u Studiju Kvartal 95, produkcijskoj kući čiji je Zelenski suosnivač.

Vladimir Zelenski je 2019. godine neočekivano postao predsednik, ubacivši je u žižu javnosti.

Od glumca i komičara bez iskustva u politici, prešao je na vođenje zemlje.

„Ali ja više volim da ostanem iza kulisa. Moj muž je uvek u prvom planu, dok je meni prijatnije da ostanem u senci. Ja nisam neko ko je glavna zabavljačica na žurkama, ne volim da zbijam šale", rekla je u to vreme za časopis Vog.

Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge meet Ukraine's President Volodymyr Zelensky and his wife Olena during an audience at Buckingham Palace on October 7, 2020 in London, England
Getty Images
Kao prva dama sretala se sa članovima kraljevskih porodica i brojnim državnicima

Uloga prve dame

Otkako je postala prva dama, Olena se sretala sa svetskim liderima i plemićima i bila strastvena borkinja za prava žena, reformišući sistem ishrane u školama širom zemlje.

Oduvek je bila zagovornica širenja ukrajinske kulture kroz rad i popularisala ukrajinski jezik širom sveta.

Sada kada je njena zemlja u ratu sa Rusijom, iskoristila je vidljivost da se obrati svetskim medijima.

U otvorenom pismu povodom Međunarodnog dana žena (8. mart), osudila je „masovno ubistvo ukrajinskih civila" uprkos ruskim naporima da se rat predstavi kao „specijalna operacija".

Usredsredila se na dečje žrtve, navodeći imena troje dece koja su poginula u bombardovanju.

Rekla je da Ukrajina želi mir, ali da će braniti granice i identitet.

Tokom invazije, Olena na društvenim mrežama objavljuje poruke podrške Ukrajincima.

Izrazila je divljenje različitim ulogama koje su žene odigrale u ratnim dejstvima, od onih na prvoj liniji fronta, do žena u skloništima koje se porađaju ili staraju o svojoj deci.

„Jednom sam napisala da u Ukrajini živi dva miliona žena više od muškaraca. To je bila samo statistika. Ali to sada poprima nov smisao, jer to znači da naš otpor ima konkretno žensko lice", napisala je ona.

Bez naznaka kraja rata na vidiku, vrlo je verovatno da će Olena nastaviti da koristi profile na mrežama da se obrati direktno svetskim liderima, kao što je u jednoj skorijoj objavi u medijima pozvala Zapad da pomogne:

„NATO zemlje: zatvorite nebo nad Ukrajinom! Spasite našu decu, zato što će to sutra spasiti vašu."

Možda će vas zanimati i ova priča


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: