Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:19, 22. 10. 2019.

| BBC News na srpskom

Rumunija i smrt rendžera: Borba protiv seče šuma uzima danak

Autor: BBC News na srpskom
Šuma na Istočnim Karpatima
Agent Green
U Rumuniji se nalazi jedna od najvećih netaknutih šuma u Evropi, ali je nelegalna seča sve veća pretnja za nju

Šumski rendžer Liviu Pop ubijen je iz lovačke puške, dok je čuvao šumu od kradljivaca.

Ovo je drugi takav slučaj u Rumuniji za samo mesec dana. Te dve smrti povećale su strah među ljudima koji su zaduženi za zaštitu šuma u ovoj istočnoevropskoj državi.

Više od polovine evropskih milenijumskih prašuma nalazi se u Rumuniji - i one su dom za brojne vrste medveda, vukova, risova i divljih mačaka.

Šumokradice, ipak, ne prezaju od nasilja kako bi namere sprovele u delo. Drveće iz ovih šuma završava širom Evrope - u nameštaju, građevinskom materijalu ili papiru.

Liviu Pop je otišao da ispita da li je bilo krađe šume u planinskom regionu Maramures na severu Rumunije, kada su se njegovi saradnici zabrinuli.

Pokušali su da stupe u kontakt s njim, ali nije se javljao na telefon, prenose lokalni mediji.

Telo oca troje dece pronašla je policija u sredu uveče u kanjonu u šumi.

Istraga je pokrenuta, ali za sada nema osumnjičenih, rekao je tužilac Bogdan Gabor za BBC.

Moguće je da je ubijen iz sopstvene puške, dodao je tužilac.

Raduku Gorčiaja (50) pronađen je mrtav u kolima prošlog meseca u blizini mesta gde je zabeležena nelegalna seča šuma u Paskani regionu, na severoistoku zemlje.

Na telu šumskog rendžera bile su vidljive ozbiljne povrede nanete sekirom.

Troje ljudi, uključujući dvoje tinejdžera osumnjičeni su u ovom slučaju.

Razbojnici su pokušali da ubiju

Gabrijel Paun zna sve o nasilju kojem su sklone šumokradice.

„Šumska mafija je pokušala nekoliko puta da me ubije", poručuje ovaj čelnik ekološke grupe Ejdžent grin za BBC.

Proveo je decenije pokušavajući da sačuva rumunsku netaknutu prirodu.

Duboko su, kaže, zabrinuti zbog slučajeva ubistava rendžera i ekoloških aktivista poput njih, koji istražuju krađu šuma.

„Pre četiri godine ispitivao sam jedan takav slučaj u blizini nacionalnog parka Retezat i grupa razbojnika me napala i pokušala da me ubije.

Polomili su mi rebra i ruku i razbili glavu, pre nego što sam uspeo da pobegnem", navodi Paun.

Iako postoje osumnjičeni u ovom slučaju, tužilac je spor i niko dosad nije osuđen. Ipak, ovog meseca su se konačno našli pred sudom.

„Sve vreme su bili na slobodi i ja sam strahovao za život", dodaje on.

Rumunska državna kompanija za gazdovanje šumama Romsilva najoštrije je osudila najnovije ubijanje i navela zabrinjavajući broj napada na šumare. Ova kompanija zadužena je za brigu o 48 odsto šuma u zemlji.

Samo ove godine dogodilo se 16 napada na šumarske radnike.

Šef sindikata u Silvi, Silviu Geana, žali se da rendžeri nisu u stanju da se odbrane i da je njih šest izgubilo živote poslednjih godina.

Iverica za nameštaj

Seča rumunskih šuma dešava se alarmantnom brzinom i stopa ubistava šumskih radnika koji pokušavaju da zaštite divljinu - vrlo malo može to usporiti.

Istraživači rumunskog Grinpisa procenjuju da ova država gubi tri hektara šume svakog sata, zbog legalnih i ilegalnih seča šuma - uključujući i one stoletne.

Tri ekološke nevladine organizacije, Ejdžent grin, Klajent ert i Juronejčer, uputile su žalbu Evropskoj komisiji protiv Vlade Rumunije, navodeći da seča šuma predstavlja kršenje i evropskih zakona o očuvanju prirode.

„Ulog je veliki jer je Rumunija dom poslednjim prastarim prašumama koje postaju iverica za nameštaj", rekao je Gabriel Paun.

Pilana u Rumuniji
Agent Green
Ovo je stovarište legalno isečenog drveća, ali aktivisti smatraju da rumunska vlada ne radi dovoljno da spreči nelegalnu seču

Vlada u Bukureštu kaže da je pojačala napore u borbi protiv ilegalne seče šuma, uz bolju inspekciju i nadzor, ali iz Brisela smatraju da im i dalje predstoje veliki izazovi.

Dan nakon što je Liviu Pop ustreljen u šumi u Maramuresu, Gabriel Paun je istraživao seču u Istočnim Karpatima jedne od najvećih komercijalnih kompanija u Rumuniji koja se bavi ovom delatnošću.

„Isekli su mnogo više stabala, nego što je bilo dozvoljeno, ali pitanje je zašto vlada dopušta da se šuma starog stabla, koja je formirana nakon poslednjeg ledenog doba, u potpunosti ukloni?"

Kasnije su ga jurile šumokradice, ali uspeo je da im pobegne bez povreda.

Ipak, jasno je koliki rizik snose on i njegove u borbi za očuvanje prirode.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Ovaj be bate, kolko je skroman, sam sebe tolko nahvali, ko provodadžija budućeg mladoženju, da drugi ne mož ništa da dodaju!

Lisac Čitalac

Tekst: Cvetanović o vladavini Leskovcem: Istorija će pisati da iza velikih projekata stoji moj tim