Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 21. 5. 2022.

| BBC News na srpskom

Rusija i Ukrajina: Ruske tvrdnje o laserskom oružju - šta je to i kako deluje

Autor: BBC News na srpskom
ukraine soldier with anti-drone rifle
Getty Images
Ukrajinski vojnik prikazuje anti-dron pušku u Kijevu. Rusija tvrdi da je uništila dron uz pomoć lasera

Rusija tvrdi da je koristila laserska oružja na ratištu u Ukrajini, mada SAD kažu da nisu videle dokaze za to, a Ukrajina je te tvrdnje ismejala kao propagandu.

Šta su laserska oružja i koliko efikasna mogu da budu u sukobu?

Jurij Borisov, potpredsednik ruske vlade za vojni razvoj, izjavio je za rusku televiziju da je laserski prototip po imenu Zadira upotrebljen u Ukrajini da spali ukrajinski dron u roku od pet sekundi sa udaljenosti od pet kilometara.

Taj prototip nadovezuje se na prethodni laserski sistem Peresvet - nazvan po srednjevekovnom pravoslavnom ratniku monahu - koji može da se koristi da zaslepi satelite oko Zemlje i spreči ih da sakupljaju informacije.

„Ako Peresvet zaslepljuje, onda ova nova generacija laserskih oružja dovodi do fizičkog uništenja mete - toplotnog uništenja, pošto ona izgore", rekao je Borisov.

Međutim, zvaničnik američkog Ministarstva odbrane rekao je da nije video „ništa što bi potvrdilo izveštaje o upotrebi lasera" u Ukrajini.

Za to vreme, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ismejao je ovu rusku tvrdnju, uporedivši je sa takozvanim „čudotvornim oružjem" koje je nacistička Nemačka tvrdila da je razvijala tokom Drugog svetskog rata.

„Što je bilo očiglednije da nemaju šanse u ratu, više je propagande bilo o čudotvornom oružju koje je toliko moćno da će dovesti do preokreta.

„I tako sada vidimo u trećem mesecu potpunog rata Rusiju kako pokušava da pronađe svoje 'čudotvorno oružje'... što sve očigledno ukazuje na potpuni krah njihove misije", rekao je on u video obraćanju.

Šta laserska oružja mogu - i ne mogu - da urade

Malo se zna o laserskom programu Zadira, ali su ruski mediji 2017. godine saopštili da je državna nuklearna korporacija Rosatom pomogla da se on razvije u sklopu programa za stvaranje oružja zasnovanog na novim fizičkim principima, izvestila je novinska agencija Rojters.

Ali postoji najmanje jedna zemlja koja jeste napravila lasersko oružje - Izrael.

On je prošlog meseca objavio snimak na kom se vidi kako laserski sistem obara rakete i dronove.

i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: