Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:02, 7. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Rusija, Navaljni i trovanje: Tragovi agensa novičok navodno nađeni u bočici vode iz hotela

Autor: BBC News na srpskom

Tragovi nervnog agensa novičok, kojim je navodno otrovan ruski opozicionar Aleksej Navaljni, pronađeni su na bočici vode u hotelskoj sobi u Tomsku u kojoj je taj političar boravio pre nego što mu je pozlilo, saopštili su njegovi saradnici.

Navaljnom je pozlilo tokom leta iz Sibira za Moskvu, nakon čega je avion prinudno sleteo u Tomsku, a 20. avgusta je kritičar Vladimira Putina prebačen na lečenje u Nemačku.

Prema istraživanju koje je objavljeno u četvrtak, njegovi saradnici koji su ostali u Tomsku su se vratili u hotel da sakupe moguće dokaze, čim su čuli da je avion kojim je leteo opozicionar prinudno sleteo.

„U to vreme soba Navaljnog još uvek nije bila izdata novim gostima, a čišćenje je počelo tek oko 10 ili 11 sati.

„Iz nje je uzeto nekoliko predmeta koje je Navaljni mogao koristiti tog jutra, među kojima je i bočica vode 'Houli spring'", piše ruski istraživački medij Projekat.

Ovaj medij navodi da je Marija Pevčik, zaposlena u fondaciji za borbu protiv korupcije koju vodi Navaljni, donela predmete iz sobe u Berlin i predala ih doktorima.

„Početkom septembra Pevčik je postala glavna meta napada u medijima povezanim sa vlastima u Rusiji", piše Projekat.

Ovi mediji su za nju navodili da ima intimnu vezu s Navaljnim i da bi Pevčik mogla biti osoba koja ga je otrovala, dodaje se.

Istog dana kada je objavljeno istraživanje Projekta, na nalogu Alekseja Navaljnog na Instagramu objavljen je post o sakupljanju dokaza iz hotelske sobe, u kom se navodi da političar nije otrovan na aerodromu ili u avionu.

Njegove pristalice tvrde da je otrovan po nalogu ruskog predsednika Vladimira Putina, ali Kremlj poriče bilo kakvu povezanost.

Navaljni iz bolnice: Pozdrav svima, dišem sam

Navaljni je u utorak objavio prvu fotografiju iz kreveta bolnice u Berlinu.

On je u Nemačku prebačen avionom 20. avgusta, dva dana pošto mu je pozlilo tokom leta iz Sibira.

Testovi sprovedeni u nemačkoj laboratoriji, koje su u ponedeljak potvrdile i dve nezavisne laboratorije u Švedskoj i Francuskoj, pokazuju da je otrovan nervnim agensom iz grupe novičok.

Na fotografiji koju je Navaljni objavio na Instagramu su i supruga Julija i njihova deca.

„Zdravo, ovde Navaljni. Nedostajete mi. Još nemam dovoljno snage, ali sam juče uspeo samostalno da dišem. Generalno, nisam koristio nikakva pomagala, čak ni najjednostavniji ventil u grlu. Neverovatno, tako potcenjen proces. Preporučujem", našalio se on.

Iz bolnice kažu da je prerano za procenu dugoročnog uticaja trovanja na njegovo stanje.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš potvrdila je u utorak da opozicionar želi da se vrati u Rusiju nakon lečenja u berlinskoj bolnici Šarite.

Šta su najnovije informacije o trovanju Navaljnog?

Vlada Nemačke u ponedeljak je saopštila da su dve laboratorije u Francuskoj i Švedskoj potvrdile rezultate nemačkih testova koji pokazuju da je Navaljni otrovan novičokom.

Ministar spoljnih poslova Nemačke Haiko Mas je, komentarišući izjavu ruskih zvaničnika da ih Nemačka nije obavestila o detaljima, izjavio kako nije očekivao da njegova zemlja bude tako oštro kritikovana nakon rezultata analiza.

Nakon što su stigli rezultati laboratorije u Francuskoj, predsednik ove zemlje Emanuel Makron obavio je telefonski razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

„Predsednik [Francuske] izrazio je duboku zabrinutost za čin trovanja Alekseja Navaljnog i istakao važnost sprovođenja hitne istrage, koja bi utvrdila okolnosti i odgovornost za pokušaj trovanja", saopšteno je iz Makronovog kabineta.

Putin je odgovorio da je „neukusno" iznositi neutemeljene optužbe, rečeno je iz Kremlja, a takođe je pozvao Nemačku da Rusiju upozna sa detaljima sprovedenih medicinskih testova.

Iz Kremlja kažu da su već započeli istragu ovog slučaja i da neće podleći pritisku drugih država.

Alexei Navalny
Reuters
Aleksej Navaljni je prebačen avionom u bolnicu u Berlinu posle trovanja tokom leta u Rusiji

Ko je Aleksej Navaljni?

Glavnom Putinovom kritičaru pozlilo je 20. avgusta tokom leta iz Tomska za Moskvu.

Avion je morao da prinudno da sleti, a Navaljni je prvo tri dana lečen u bolici u Tomsku dok nije prebačen u bolnicu Šarite u Berlinu.

Navaljni je poznat kao borac protiv korupcije i čovek koji je Putinovu stranku Jedinstvena Rusija nazvao partijom „prevaranata i lopova".

Nekoliko puta je bio u zatvoru u Rusiji, a svaki put je govorio da su optužbe imale političku osnovu.

U prošlosti su kritičari Putina više puta bili mete napada u Rusiji, a Kremlj je svaki put negirao umešanost.

Ova vest će biti ažurirana čim bude poznato više detalja. Molimo vas da osvežite stranicu za najnoviju verziju.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: