Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:09, 27. 9. 2019.

| BBC News na srpskom

Saudijska Arabija: Turisti iz 49 zemalja su dobrodošli

Autor: BBC News na srpskom
saudijska arabija
Getty Images
U ovoj zemlji nalazi se pet Uneskovih spomenika kulturne baštine

Saudijska Arabija otvoriće vrata sranim turistima, kao deo šireg plana za smanjenje ekonomske zavisnosti od nafte.

Kraljevstvo će u petak pokrenuti vizni režim za 49 zemalja i opustiće strogi kodeks oblačenja za posetiteljke.

Ministar turizma Ahmad al-Kateb opisao je ovu odluku kao „istorijski trenutak" za zemlju.

Vize su trenutno ograničene i izdaju se uglavnom hodočasnicima, poslovnim ljudima i radnicima iz inostranstva.

Saudijska Arabija se nada da će obezbediti strana ulaganja u turističku industriju. Žele da turizam poraste sa tri na 10 odsto bruto domaćeg proizvoda do 2030.

Ovi planovi, međutim, predstavljeni su u trenutku kada se kraljevstvo suočava sa tamnom međunarodnom slikom usled kritika zbog podataka o kršenju ljudskih prava nakon prošlogodišnjeg ubistva novinara Džamala Kašogija i nedavnog napada na aktivistkinje za ženska prava.

„Posetioci će biti iznenađeni blagom koje imamo - pet spomenika kulturne baštine sa UNESKO liste, živahnu lokalnu kulturu i prirodne lepote koje zaustavljaju dah", rekao je Al-Kateb.

Strankinje neće više morati da nose abaje - ogrtač koji žene u Saudijskoj Arabiji moraju da nose u javnosti, ali će morati da imaju svedene haljine. Novina je i da će žene moći da posećuju zemlju bez pratnje.

„Mi imamo kulturu. Verujemo da će naši prijatelji i gosti poštovati kulturu, to je jednostavno i biće vrlo jasno", rekao je Al-Kateb.

Svete gradove Meku i Medinu i dalje će moći da posećuju samo muslimani, a ostaje i zabrana alkohola.

Više detalja, uključujući i listu zemalja iz kojih su turisti dobrodošli, biće poznato kasnije u toku dana.

Al-Kateb je rekao da ne veruje da će nedavni napad na naftnu industriju Saudijske Arabije odvratiti ljude od posete zemlji.

„Naši gradovi su među najbezbednijima na svetu. Prema tome, uopšte ne verujemo da će uticati na naše planove. Svi doseljenici koji žive u Saudijskoj Arabiji uživaju u njoj. Veoma smo sigurni u to", rekao je.

Turističke nade

Potezi za otvaranje turizma ključni su deo šireg programa ekonomskih reformi prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, a cilj je da se smanji usmerenost na naftu kao glavni izvor prihoda.

Saudijska Arabija želi da poveća broj domaćih i stranih gostiju na 100 miliona godišnje do 2030. Vlada očekuje i milion radnih mesta u turizmu.

Ova zemlja je 2017. godine najavila je masivni razvojni projekat turizma koji će 50 ostrva i drugih lokacija na Crvenom moru pretvoriti u luksuzna letovališta.

Prošle godine započela je gradnja Kidija, „grada za zabavu" u blizini Rijada, u kome će se naći tematski parkovi vrhunskog kvaliteta, moto sportski tereni i safari oblast.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: