Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:47, 12. 5. 2022.

| BBC News na srpskom

Seksizam i marketing: Zabranjene Adidas reklame za sportske grudnjake jer su uvredljive

Autor: BBC News na srpskom

Adidas reklame za sportske grudnjake, tvit objava i dva postera na kojima se prikazuju grudi desetine žena različitih boja kože, oblika i veličine, zabranjene su u Velikoj Britaniji zbog eksplicitnog prikazivanja golotinje.

Sve tri verzije ove reklame mogu biti veoma uvredljive, zaključuje Agencija koja se bavi standardima za oglašavanje.

Iz Adidasa poručuju da je cilj reklame da se pokaže „da se grudi razlikju" i da se ukaže zašto je važno da se nosi adekvatan sportski grudnjak.

Adidas tweet
PA Media

Portparol Adidasa za britansko tržište ističe da kompanija čvrsto stoji iza ove poruke, koja se i dalje pojavljuje na njihovom zvaničnom sajtu.

„Verujemo da ženske grudi svih veličina i oblika zaslužuju podršku i prijatnost, zato u našoj ponudi sportskih grudnjaka ima 43 različita stila, tako da svako može da nađe ono što mu odgovara", piše u Tviter objavi.

Posteri su imali sličnu sliku na kojoj je oko 60 žena, uz poruku „razlog zbog čega nismo napravili samo jedan, novi sportski grudnjak".

Regulatorno telo za oglašavanje primilo je 24 žalbe kojima se ukazuje da je upotreba golotinje u reklami neopravdana i da se žene predstavljaju kao seksualni objekti jer se sve „svodi na delove tela".

Neki ljudi su pitali i da li postori treba da se pojavljuju na mestima koje mogu videti i deca.

Iz Tvitera su potvrdili da je bilo nekoliko korisnika koji su prijavili sadržaj kao neprimeren, ali da su utvrdili da objava ne krši njihove uslove i pravila korišćenja.

Iz Agencije koja se bavi standardima oglašavanja smatraju da se žene u reklami ne predstavljaju kao seksualni objekti, ali da treba voditi računa gde se reklama prikazuje, kako bi se izbeglo bilo vređanje.

Posteri nisu adekvatni za medije u kojima se ne naglašava da sadržaj nije za decu.

Predstavništvo Adidasa u Britaniji saopštilo je da je cilj fotografija bio da se „da se ukaže i slavi različitost i pokaže zbog čega je važno da se nose brusevi po meri".

Dodali su da su fotografije isečene kako bi se zaštitio identitet modela i njihova bezbednost.

Sve žene koje su učestvovale u projektu su se dobrovoljno javile, navode iz Adidasa.


Pratite nas na Fejsbuku, i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: