Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:27, 1. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Škole i korona virus: Odlaganje početka nastave, prkos roditelja i nova pravila na Balkanu i u svetu

Autor: BBC News na srpskom
Deca i škola
BBC
Dezinfekcija je obavezna

Prvi septembar kao nijedan drugi.

Maske, socijalno distanciranje, merenje temperature, pranje ruku, pa čak i pominjanje kazni za roditelje - sve je ovo dočekalo đake koji su krenuli u školu.

Države Balkana i sveta različito su se pripremile za borbu protiv korona virusa u obrazovnim ustanovama.

Od četiri zemlje u regionu koje su odložile početak školske godine, tri su imale izbore tokom epidemije, a uz njih i predizbornu kampanju i postizborno slavlje.

Iskustva su različita širom sveta - neki roditelji su odbili da pošalju decu u školu, dok druge zemlje čekaju oktobar pre nego što oglase školsko zvono.

„Izbori nisu rizik, ali školska godina jeste"

Deca u Crnoj Gori će poći u školu mesec dana kasnije nego ostali u regionu. Kao razlog te odluke navodi se zaštita „zdravlja i znanja naše dece", stoji u saopštenju Ministarstva prosvete.

U njemu se dodaje da u Ministarstvu razumeju pojedinačne stavove roditelja.

„Dobar deo roditelja je veoma skeptičan zbog praktičnih problema koje ta odluka nosi sa sobom", kaže za BBC urednik lista Dan Nikola Marković.

„Mnogi se pitaju - gde će sa decom ovih mesec dana, jer moraju da rade".

Marković dodaje i da je „nelogično da za Nacionalno kordinaciono telo koje se bavi korona virusom izbori nisu epidemiološki rizik, ali polazak dece u školu jeste".

„Postavlja se i pitanje - kako smanjiti epidemiološki rizik i od prvog oktobra, kada se po najavama stručnjaka iz Instituta za javno zdravlje očekuje povećanje zaraze, nakon političke kampanje, izbora na kojima je izašlo najviše ljudi do sada, postizbornih slavlja i okupljanja", kaže Marković.

I u Severnoj Makedoniji škola počinje 1. oktobra, a očekuje se uvođenje kombinovanog modela nastave.

U Hrvatskoj će đaci u škole krenuti 7. septembra. Uvedena su i pojedina pravila ponašanja, pa tako po njima roditelj može da uđe u vrtić sa detetom ali mora da se preobuje, piše Večernji list.

Po preporuci koje je usvojilo Ministarstvo prosvete, svaka škola će donositi odluku o tome kako će organizovati rad - u klupama, mešovito ili na daljinu.

Ni na Kosovu prvog septembra nisu se čula školska zvona.

Od četiri zemlje Balkana koje su odložile početak školske godine, jedino Kosovo nije imalo izbore tokom epidemije.

Ministar obrazovanja, nauke i tehnologije Ram Ljikaj je objavio da se početak školske godine odlaže do 14. septembra.

Razlog za odlaganje početka nastave je situacija sa pandemijom Kovida-19, kao i nedovoljne pripreme izvršene u pojedinim školama i opštinama.

U sredinama u kojima većinski žive Srbi nastava će se odvijati onlajn, a predškolske ustanove mahom neće raditi, zbog loše epidemiološke situacije, piše Kossev.

Deca i škola
BBC
Mere distanciranja bi trebalo da se poštuju

U svakoj školi prostorija za zaražene

Prvaci su 1. septembra u klupama u Bosni i Hercegovini, a novinarka „Oslobođenja" Merima Babić kaže da je uglavnom sve proteklo dobro.

„Po četrnaestoro dece može da bude u razredu, a u školu idu samo oni od prvog do petog razreda, stariji imaju onlajn nastavu", kaže Babić.

Dodaje da su obavezne maske i održavanje fizičke distance, a epidemiolozi su najavili da će menjati mere kako se situacija bude menjala.

„Preporučili su da svaka škola ima jednu izolacionu prostoriju za decu kojoj se simptomi korona virusa pojave. Oni će tamo biti dok roditelji ili lekari ne dođu po njih".

Sve deluje da je pod kontrolom, dodaje Babić.

„Deca su prvog dana u školama dobila maske, a roditeljima su rekli da donesu dezinfekciona sredstva".

Deca i škola
Fonet
Najmlađima je verovatno najteže da se prilagode

Šta ako dete ne nosi masku?

U Sloveniji su učenici i osnovnih i srednjih škola s maskama krenuli na nastavu, prenosi Hina.

Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije (NIJZ) doneo je preporuku po kojoj svi učenici u zajedničkim prostorijama treba da nose maske koje donose sami u školu, a oni koji ih ne ponesu - dobiće ih ispred učionice.

Preporučuju se platnene šivene maske koje se mogu prati.

Mediji prenose da se među roditeljima pojavila dilema kako da reaguju ako neko dete ne nosi masku i da li će zato biti udaljeno iz škole.

Deca i škola
BBC

Kako je u svetu

Skoro 1,4 miliona dece u Vuhanu, na istoku Kine, vratilo se u školu ili jaslice u gradu u kome je u decembru prošle godine počela pandemija korona virusa.

Deci je na ulazu merena temperatura, a unutar škola je obavezno nošenje maski.

Oko 80 odsto od ukupnog broja smrtnih slučajeva u Kini preminulo je u Vuhanu, a njegovi stanovnici su bili pod izolacijom gotovo 11 nedelja.

U Velsu su neki roditelji odlučili da ne pošalju decu u školu usled straha od korona virusa.

Resorni ministar je rekao da oni neće biti kažnjavani, već da je potrebno da se sa njima razgovara.

U Francuskoj se 12,4 miliona dece vratilo u klupe nakon veoma duge letnje pauze. Predsednik Emanuel Makron rekao je da su izazovi brojni, ali je apelovao na sve da usvoje isti odgovoran pristup kakav su imali mesecima.

„Ne bojte se!" poruka je roditeljima ministra prosvete u Francuskoj.

U ponedeljak su u toj zemlji zabeležena 3.082 nova slučaja korona virusa, što je veliki pad u odnosu na prošlu nedelju.


Đaci zaostaju za gradivom tri meseca

Istraživanje koje je sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da deca u ovoj zemlji zaostaju tri meseca za školskim programom zbog izolacije usled pandemije.

Istraživači iz Nacionalne fondacije za istraživanje obrazovanja rekli su da je malo verovatno da će đaci to moći brzo da nadoknade, jer će se u školama uvesti distanciranje i nove mere predostrožnosti.

Oko 3.000 direktora i nastavnika iz oko 2.200 škola reklo je da je jaz između bogatih i siromašnih učenika porastao skoro za polovinu i da će dečaci verovatno više zaostajati za gradivom.

Učionica, podignute ruke đaka
BBC

U Rusiji su đaci krenuli u školu neometano, s tim što neće tradicionalnih proslava, jer je broj zaraženih korona virusom u celoj zemlji dostigao milion.

U Italiji đaci imaju obavezu da drže distancu od jednog metra ili da nose maske kada održavanje udaljenosti nije moguće.

Dozvoljena popunjenost vozila javnog prevoza povećana je na 80 odsto kapaciteta kako bi se učenicima omogućio odlazak u školu.

U Nemačkoj je zabranjeno pozdravljanje pri kojem dolazi do kontakta kožom, kao i dodirivanje lica rukama, a učionice se provetravaju posle svakog časa.

Đaci ne bi trebalo da dodiruju gelendere i pranje ruku je jako važno, prenosi Dojče vele. Nošenje maski nije obavezno, a nastavno osoblje može besplatno da se testira na korona virus.

U Belgiji se 1,2 miliona dece vraća u klupe, a pravila su da nema mešanja đaka drugih razreda, da se učionice redovno provetravaju, kao i da učenici i nastavnici nose maske u učionici.

U Poljskoj je usvojeno deset pravila za bezbedno pohađanje škole, koja uključuju obavezno pranje ruku i redovno provetravanje učionica.

Deca u Portugalu imaju još dve nedelje pre nego što se vrate u školu, ali neke nevladine organizacije smatraju da zemlja još nije spremna za to jer su pravila za održavanje nastave previše nejasna.

korona virus
BBC
Banner
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: