Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:07, 10. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Smrt Džordža Flojda: HBO uklonio „Prohujalo sa vihorom" iz ponude

Autor: BBC News na srpskom
Vivijen Li i Heti Mekdenijel
Getty Images
Vivijen Li i Heti Mekdenijel

Filmski klasik „Prohujalo sa vihorom" skinut je sa ponude striming servisa HBO Maks.

U saopštenju se navodi da je film iz 1939. produkt tog vremena i da oslikava etničke i rasne predrasude koje su „i tada bile pogrešne, kao što su sada".

Radnja filma smeštena je u vreme američkog Građanskog rata, a često se nalazio na meti kritika zbog načina na koji oslikava ropstvo.

Film je snimljen na osnovu romana Margaret Mičel u kojem su glavni likovi zadovoljni sopstvenim društvenim statusom i ostali su lojalni nekadašnjim vlasnicima pošto je ukinuto ropstvo.

Film je osvojio deset Oskara i još uvek je ostvarenje koje je donelo jednu od najvećih zarada na bioskopskim blagajnama, ako se uzme u obzir i inflacija.

Heti Mekdanijel postala je prva crna glumica koja je nominovana za Oskara, a u filmu je igrala sluškinju Mami.

Scenarista Džon Ridli je, u članku za list Los Anđeles Tajms, napisao da film veliča stanje na američkom jugu pre početka rata i da je pun „bolnih stereotipa o ljudima druge boje kože".

„U filmu su igrale neke od najvećih holivudskih zvezda, istovremeno sentimentalizujući istoriju koja nije postojala", napisao je Ridli.

Gone with the Wind promotional poster
Getty Images
Plakat za film

U saopštenju HBO Maks, navodi se da bi bilo „neodgovorno" da film i dalje bude u ponudi i to bez „objašnjenja i ograđivanja" od „rasističkih opisa".

Ističe se da bi vraćanje filma bez navođenja istorijskog konteksta bio jednak tvrdnji da predrasude nikada nisu postojale.

Slične varijante postoje u određenim epizodama crtanog filma Tom i Džeri.

Na Dizni plus platformi uz opis crtaća Dambo iz 1941. stoji poruka da pojedine scene sadrže „određene zastarale kulturološke opise".

HBO je doneo odluka u danima kada stanovnici mnogih američkih gradova protestuju protiv policijske brutalnosti i rasizma u SAD.

Nedavno je i Netfliks povukao iz ponude seriju Mala Britanija u kojoj je Met Lukas i Dejvid Vilijams tumače likove različitog etnilkog porekla.


Analiza Amola Radžana, BBC urednika

Ovo nije samo pitanje jednog filma. Radi se o mnogo široj temi - kako gledamo na istoriju po današnjim standardima, čak i pod uslovom da prihvatimo da su oni vrlo fleksibilni i jednog dana će se i oni naći pod lupom.

Da li se radi o starim spomenicima ili filmovima iz 1939, čini se da se rađa globalni pokret koji traži preispitivanje nasleđa. A na tom putu su brojne poteškoće. I postavlja se pitanje, gde ćemo se zaustaviti?

Ovo je možda početak stvaranja novog fronta u našim „kulturnim ratovima", koje dodatno raspiruju digitalni mediji. Zbog toga sam se setio Vilijama Folknera koji je izgleda bio u pravu kada je napisao:

„Prošlost nikad ne umire. U stvari, ona čak i nije prošlost".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: