Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:20, 16. 6. 2020.

| BBC News na srpskom

Smrt Džordža Flojda: Povratak hakerske zajednice Anonimus

Autor: BBC News na srpskom
An Anonymous mask is seen next to a US flag in this photograph, which was actually taken in Hong Kong during the pro-democracy protest there in 2019
Getty Images

Dok Sjedinjene Američke Države pokušavaju da se izbore sa masovnim građanskim nemirima u desetinama gradova, „haktivistička" grupa Anonimus vratila se iz senke.

Ova hakerska zajednica nekada se redovno pojavljivala u vestima, napadajući one koje je u svojim sajber-napadima optuživala za nepravdu.

Nakon više godine relativne tišine, čini se da su se vratili u jeku izbijanja nasilnih protesta u Mineapolisu zbog smrti Džordža Flojda, obećavši da će svetu obelodaniti „mnoge zločine" gradske policije.

Međutim, nije lako utvrditi šta su stvarno dela ove misteriozne grupe, ukoliko ih uopšte ima.

Ko su Anonimus?

Ova „haktivistička" zajednica nema lice i nema vođstvo. Njen slogan je prosto „Mi smo legija", što se odnosi na njen navodno veliki broj pripadnika.

Bez ikakve centralizovane komandne strukture, svako može da tvrdi da je deo grupe.

To takođe znači da članovi mogu da imaju potpuno različite prioritete i da ne postoji jedna jedina agenda.

Ali generalno gledano, oni su aktivisti koji na zub uzimaju one za koje tvrde da su zloupotrebili moć. Rade to na veoma javne načine, kao što su preuzimanje kontrole nad sajtovima i njihovo obaranje.

Njihov simbol je maska Gaja Foksa, koju je proslavio grafički roman Alana Mura V kao vendeta, u kom revolucionarni anarhista navlači ovu masku da bi srušio korumpiranu fašističku vlast.

Kakve su akcije do sada organizovali?

Razni su oblici sajber-napada pripisani Anonimusima u vezi sa protestima zbog smrti Džordža Flojda.

Prvo, internet stranice policijske službe Mineapolisa privremeno je bila srušena tokom vikenda posle sumnje da je sproveden napad DDoS (Distributed Denial of Service).

To je nesofisticirani ali efikasan oblik sajber-napada koji zaguši server podacima sve dok ovaj ne može to više da istrpi i prestaje da radi - na isti način na koji šoping sajtovi mogu da padnu kad previše ljudi pohrli da kupi neki proizvod za kojim je ogromna potražnja.

Baza podataka sa mejl adresama i lozinkama koja je hakovana iz sistema policijske službe takođe je u opticaju i vezuje se za Anonimuse.

Međutim, ne postoje dokazi da su policijski serveri uopšte bili hakovani.

Stranica manje važne agencije Ujedinjenih nacija pretvorena je u posvetu Flojdu, zamenivši njen sadržaj porukom „Počivaj u moći, Džordže Flojde", zajedno sa logoom Anonimusa.

Na Tviteru, nepotvrđeni postovi takođe su postali viralni, a na njima se vide policijski radiji kako puštaju muziku i onemogućuju komunikaciju.

Međutim, eksperti sugerišu da je malo verovatno da se radi o hakerskoj akciji i da je to verovatno posledica toga što demonstranti koriste ukradenu hardversku opremu na licu mesta - ukoliko su snimci uopšte autentični.

Aktivisti Anonimusa takođe ponovo izriču stare optužbe protiv predsednika Trampa, izvučene iz dokumenata jedne građanske parnice od koje je tužitelj dobrovoljno odustao pre nego što je završila na sudu.

Da li ovo stvarni povratak?

Smrt Džordža Flojda dovela je do onoga što njujorški dopisnik BBC-ja Nik Brajant naziva najmasovnijim rasnim nemirima i građanskim neredima još od atentata na Martina Lutera Kinga 1968. godine.

U tim okolnostima, Fejsbuk stranica koja tvrdi da je povezana sa Anonimusima objavila je video o Flojdovoj smrti iznevši navode o nizu drugih zločina koje je počinila policija Mineapolisa i zapretivši delovanjem povodom toga.

Na istoj Fejsbuk stranici, prethodnih nedelja postavljani su slični snimci o NLO-ima i „planu Kine da zavlada svetom" koji - poput ovog snimka sa Džordžom Flojdom - uključuje elektronski zamaskiran glas koji priča o prethodno objavljenim novinskim vestima.

Ali sajt je zadobio mnogo veću pažnju javnosti nakon što je oborena internet stranica policijske službe Mineapolisa.

Da li su Anonimusi poznati po ovakvim stvarima?

Prva velika operacija Anonimusa koja je završila u glavnim vestima bila je akcija protiv Sajentološke crkve iz 2008. godine, u kojoj su koristili DDoS napad kako bi srušili neke od sajtova ove organizacije, zajedno sa upućivanjem lažnih poziva i slanjem praznih faksova čiji je cilj bio da ometu njihovu komunikaciju.

Narednih godina, tokom života sa posledicama globalne finansijske krize, grupa je delovala kao podrška mnogobrojnih pokreta iz Arapskog proleća, napadala Soni Entertejnment zbog njegovih pokušaja da osujeti hakovanje konzole Plejstejšn 3 i podržavao proteste Okupiraj Vol Strit, između ostalog.

Nastavljali su da pružaju podršku sličnim borbama i organizovali proteste protiv establišmenta širom sveta, ali njihovo prisustvo u glavnotokovskim medijima poslednjih godina je opadalo.

Revolucionarni imidž i spremnost da se suprotstave moćnim entitetima, međutim, deluju kao da pogađaju pravo u žicu tokom aktuelne krize u SAD.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: