Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 19. 10. 2020.

| BBC News na srpskom

Smrtna kazna za ženu u Americi posle 67 godina

Autor: BBC News na srpskom
Lisa Montgomery in jail
Reuters
Izvršenje smrtne kazne zakazano je za 8. decembar

Sjedinjene Američke Države će pogubiti zatvorenicu prvi put posle skoro 70 godina, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Liza Montgomeri je 2004. godine zadavila trudnicu u Misuriju, potom joj izvadila bebu iz stomaka i otela je.

Montgomeri će biti pogubljena smrtonosnom injekcijom u Indijani 8. decembra.

Poslednja žena koju je američka vlada pogubila bila je Boni Hedi, koja je usmrćena u gasnoj komori u Misuriju 1953. godine.

Izvršenje smrtne kazne nad Brendanom Bernardom, koji je sa saučesnicima ubio dvojicu sveštenika 1999. godine, zakazano je takođe za decembar.

Savezni tužilac Vilijam Bar rekao je da se radi o „gnusnim ubistvima".

Predstavnici administracije odlazećeg predsednika Donalda Trampa saopštili su 2019 godine da će nastaviti sa izvršenjima smrtne kazne na saveznom nivou.

Ko je Liza Montgomeri?

U decembru 2014. godine, Montgomeri se dovezla iz Kanzasa do kuće Bobi Džo Stinet u Misuriju, navodno da bi kupila štene, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

„Kada je ušla u kuću, Montgomeri je napala i davila Stineti, koja je bila u osmom mesecu trudnoće, dok žrtva nije ostala bez svesti", navodi se u saopštenju.

„Upotrebila je kuhinjski nož kako bi rasporila stomak Stineti, koja se tada osvestila. Došlo je do borbe između dve žene, i Montgomeri je davila Stineti dok je nije ugušila.

„Potom je bebu izvadila iz stomaka i odnela je sa sobom i pokušala da je prijavi kao svoju", dodaje se.

Porota je 2007. godine presudila da je Montgomeri kriva za otmicu i smrt i jednoglasno preporučila da bude osuđena na smrt.

Ali njeni advokati tvrde da je Montgomeri doživela oštećenje mozga od batina u detinjstvu, te da nije mentalno stabilna i da zbog toga ne treba da bude osuđena na smrtnu kaznu.

Federalno i državno pogubljenje- u čemu je razlika?

Po američkim pravnom sistemu, procesi za zločini mogu da se vode na saveznom, to jest, federalnom nivou i sudovima svake države, odnosno na regionalnom nivou.

Neki zločini, kao što su falsifikovanje novca ili krađa pošiljki, automatski završavaju na saveznom sudu, jer su Sjedinjene Države strana u procesu čija su ustavna prava prekršena.

Drugi procesi se vode pred sudovima samih država, na osnovu težine počinjenih zločina.

Smrtna kazna je ukinuta na saveznom i državnom nivou 1972. godine odlukom Vrhovnog suda kojom su otkazane sve postojeće presude tog nivoa.

Međutim, odlukom Vrhovnom suda 1976. godine dozvoljeno je svakoj od saveznih država da ponovo uvede smrtnu kaznu, a 1988, vlada je usvojila zakom kojim je ova kazna ponovo moguća i na saveznom nivou.

Prema podacima koje je prikupio Informativni centar za smrtnu kaznu, od 1988. do 2018. godine 78 osoba je osuđeno na smrt na saveznom nivou, ali su izvšena samo tri pogubljenja.

Međutim, pogubljenja Montgomeri i Bernarda biće osma i deveta smrtna kazna koje je savezna vlada izvršila ove godine.

Zašto se menjaju pravila oko pogubljenja?

Iz Trampove administracije kažu da će nastaviti s pogubljenjima na saveznom nivou posle godinu dana pauze.

U izjavi je između ostalog pisalo da će

„Ministarstvo pravde je tražilo smrtnu kaznu za najgore zločinc u vreme vlasti i jedne i druge administracije", rekao je savezni tužilac tada.

„Ministarstvo pravde sprovodi vladavinu prava, a dužni smo žrtvama i njihovim porodicama da sprovedemo kaznu koju je izrekao naš pravosudni sistem".


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: