Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:58, 17. 8. 2020.

| BBC News na srpskom

Snuker, Roni O'Saliven i Srbija: „Kao Pol Gaskojn - nikada cvećka, ali ostao je najbolji“

Autor: BBC News na srpskom
Ronnie O'Sullivan
BBC Sport

Legendarna Krusibl sala u Šefildu, finale Svetskog prvenstva u snukeru. Svetla pozornice uperena ka stolu sa zelenom čojom i gospodina u crnoj košulji, prsluku i sa leptir mašnom.

Vrh štapa lagano maže kredom i kreće - jedan, drugi, treći potez, i za tili čas, sto je maltene počišćen. Sa tribina se čuje gromoglasan aplauz - Roni O'Saliven je ponovo prvak sveta u snukeru, srebrni pehar je u njegovim rukama šesti put u karijeri.

Igra koju su izumeli britanski oficiri u Indiji, popularna u zemljama Komonvelta, poslednjih godina doživljava sve veću popularnost u svetu, pa i na Balkanu Srbiji.

A velike zasluge za to pripadaju upravo O'Salivenu - harizmatičnom gospodinu iz zapadne Engleske, za mnoge najboljeg igrača svih vremena, koji ima i brojne navijače u Srbiji.

Nikad nije bio cvećka, ali je uvek bio najbolji

O'Saliven, rođen 1975, postao je profesionalac već sa 17 godina, a prethodne tri decenije izgradio je reputaciju čoveka koji dominira za stolom, ali nikad nije bio cvećka van terena.

„Kada ga uhvate bubice, ume da preda meč tek tako. Nikad ne znaš šta od njega možeš da očekuješ.

„Kao Pol Gaskojn u fudbalu, imao je ispade, bio na raznim odvikavanjima, a ostao je najbolji", kaže za BBC na srpskom Milica Jovanović iz Beograda, koja već dve decenije prati snuker.

O'Saliven je nedavno priznao i da se na početku profesionalne karijere „previše provodio, a dan mu je počinjao alkoholom i džointom".

Za Mladena Đurovića iz Beograda, amaterskog igrača snukera, upravo su O'Salivenovi usponi i padovi ono što ga, između ostalog, čini bliskim navijačima.

„Često se šalim pa kažem prijateljima koji prate snuker - pre početka meča pogledam da li je namestio frizuru ili ne i po tome znam da li je ustao na krivu nogu i kako će da odigra", navodi Đurović.

O'Salivenu nedostaje još jedna titula svetskog prvaka da se izjednači sa Škotlanđaninom Stivenom Hendrijem.

„Neobična je pojava, oborio je maltene sve rekorde u snukeru. To što on može da pogodi ne može niko.

„A opet, ume i da promaši ono što niko ne bi", kaže Đurović.

Saliven o Đokoviću: Novakov recept za titulu

Uoči početka šampionata u Šefildu, O'Saliven je deo inspiracije pronašao i u igrama srpskog tenisera Novaka Đokovića.

„Kakav treba da budem da osvojim titulu? Pa, kao Đoković. On radi sve što je potrebno da pobedi, neće vam pokloniti nijedan poen"

„Možda nema stil jednog Federera ili Nadalov forhend, ali uvek igra na visokom nivou. A oduvek sam govorio - da i osvojio Šefild - ne moraš da budeš briljantan, nego treba da imaš konstantnu formu", kazao je O'Saliven.

A dan uoči finala Svetskog prvenstva, najbolji svetski teniser poželeo je sreću O'Salivenu.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: