Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:49, 14. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Špijunaža i književnost: Kako je Džon le Kare mešao stvarnost i fikciju u špijunskim romanima

Autor: BBC News na srpskom
Džon Le Kare
BBC
Le Kare je do kraja života čuvao tajne o radu za britansku obaveštajnu službu

Tvit aktuelnog direktora britanske obaveštajne službe MI6 u kojem naziva romane Džona le Karea „realističnim i briljantnim" verovatno bi izmamio osmeh na lice preminulog pisca špijunskih romana.

Odnos Le Karea i njegovih bivših kolega oduvek je bio komplikovan, a njihovi stavovi prema piscu podeljeni.

Piščevu karijeru obojilo je njegovo neposredno iskustvo obaveštajnog rada.

Sam Le Kare uticao je na to kako svet zamišlja britanske obaveštajce, pa čak i na način na koji su oni govorili sami o sebi.

Pisao na osnovu ličnog iskustva u tajnom svetu o kom se u njegovo vreme znalo još manje nego danas.

Zbog toga je teško reći gde se u njegovim delima stvarnost završava, a počinje fikcija.

To je znao samo Le Kare.

Iako je osnovni izvor piščeve inspiracije bilo vreme koje je proveo radeći za MI5 i MI6, odabrao je da taj deo životne priče odnese u grob.

„Imam protivrečna iskustva i osećanja vezana za moj prethodni posao - u obe službe - i nikako ne mogu da odlučim šta ja zapravo mislim o svemu tome", rekao mi je jednom Le Kare.

„Ponosan sam što me niko ko zna šta se zapravo desilo do sada nije optužio da sam razotkrio istinu".

Vreme koje je Dejvid Kornvel (Le Kareovo pravo ime) proveo radeći kao britanski obaveštajac bilo je mračno.

Slojevit i moralno neodređen

U njegovo vreme izdajnici u službama bezbednosti bivali su otkrivani, jedan po jedan.

„Bio sam pri kraju početničke obuke kada je dugogodišnji obaveštajac od poverenja Džordž Blejk razotkriven kao ruski špijun", pričao je Le Kare.

Raskrinkavanje još jednog dvostrukog igrača, Kima Filbija iz MI6, bilo je inspiracija za Le Kareovo najpoznatije delo - trilogiju „Krpar, krojač, soldat, špijun".

Njegov talenat je bio da svet iz perioda Hladnog rata pomeša sa ličnom dramom i ljudskim osećanjima izdajnika i izdanih.

Kim Filbi
Getty Images
Razotrikvanje izdajnika u službama bezbednosti, poput slučaja Kima Filbija, bili su inspiracija za Le Karea

Neki smatraju da je Le Kare uveo reč „krtica" za osobu koja odaje informacije neprijateljskoj strani, kao i mnoge druge fraze koje obaveštajci koriste među sobom.

Tim agenata CIA koji radi protiv Moskve dugo je bio nazivan „Ruska kuća", ime za koje neki smatraju da je uzeto od istoimenog romana iz 1989. godine.

Oni koji su radili za Rusku kuću rekli su mi za jednog suparnika da je „naš Karla" - prema rivalu Džordža Smajlija iz pomenute trilogije.

Dok je Flemingov Džejms Bond eskapističko štivo, Le Kareovi špijuni dolaze iz tmurne, komplikovane i moralno neodređene realnosti.

Verovatno zbog toga nisu svi veterani MI6 bili oduševljeni piscem.

„On daje sebi za pravi da kaže da je ovo svet hladnokrvnih izdaja, ali to nije tako", rekla mi je jednom prilikom baronica Dafni Park, koja je radila za MI6 zajedno sa Le Kareom.

„Ne možete da pošaljete agenta na zadatak bez obostranog poverenja".

Alek Ginis kao Džordž Smajli
BBC
Le Kare je bio poznat po kompleksnim i slojevitim likovima špijuna kao što je Džordž Smajli, kojeg je na platnu odigrao Alek Ginis

Bivši direktor MI6 ser Ričard Darlou kritikovao je Le Karea na jednom književnom festivalu pre nekoliko godina, rekavši da je pisac ciničan.

Sam Le Kare je kasnije ocenio da je taj komentar stigao u idealnom trenutku kao reklama za njegov novi roman.

Baš kao što je Le Kare imao složen odnos sa realnim svetom špijuna, tako su i špijuni imali odnos prema piščevim delima i nije im se uvek dopadalo kako su prikazivani.

„Osećanja u službi su tokom godina bila podeljena", rekao mi je 2009. godine ser Kolin Mekol, koji je bio na čelu MI6 pred kraj Hladnog rata.

„Jedni su bili besni na Le Karea zašto što je likove uvek prikazivao kao dvolične i stvarao utisak da svi spletkare protiv svih...

„A drugi su mislili da je njegov rad fantastičan, zato što je ostavio uspomenu na nas za buduće generacije".

Špijunska mitologija

Tokom poslednjih godina, britanska obaveštajna služba pokušava da se distancira od predstava koje se zasnivaju na fikciji i da se prikaže u svetlu koju ima više dodira sa realnošću.

„Jedno su činjenice, drugo je fikcija", kaže bivši direktor MI6 ser Džon Skarlet za BBC povodom smrti Džona le Karea, kojeg je smatrao izuzetnim piscem.

„Ne treba ih mešati", dodaje.


Kit sa misteroznim pojasom: Prijatelj ili špijun?


Međutim, stvarnost i fikcija se često prepliću, a to je naročito bio slučaj u godinama kada je tajanstvenost ostavljala prazninu koju treba popuniti.

Le Kare je bio svestan da su njegova dela doprinela mitovima o špijunima, a povremeno je zvučao kao da ni sam nije siguran šta da misli o tome.

„Problem je što čitalac, kao i javnost čiji je on deo, želi da veruje špijunima, uprkos svim dokazima koji im govore da ne bi trebalo", zapisao je.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Makar obeležite te izbočine, polomismo kola bezveze. Jel to sad kao neka osveta?

Lezivraze čitalac

Tekst: "Mala pobeda" Durlanaca - izdignuti pešački prelazi u Knjaževačkoj u Nišu

Pronađite nas na: