Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:16, 7. 9. 2020.

| BBC News na srpskom

Sporazum u Vašingtonu, Niske strasti, Vučić i Zaharova: Uvreda Srbije ili „pogrešno protumačena” kritika Amerike

Autor: BBC News na srpskom
marija zaharova i ivica dačić
Anadolu Agency

Neočekivana bura koju je na društvenim mrežama podigla Marija Zaharova, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova u subotu uveče upoređivanjem fotografije Aleksandra Vučića pred Donaldom Trampom sa erotskom scenom Šeron Stoun iz Niskih strasti polako se smiruje - ali reakcije koje je izazvala i u Srbiji i Rusiji još uvek pristižu.

„Ako ste pozvani u Belu kuću, a stolica je postavljena kao da vas ispituju, sedite kao na fotografiji broj dva, ko god da ste. Verujte mi", napisala je ona na Fejsbuku, da bi kasnije dopunila objavu i napisala da se izvinjava i da je „pogrešno protumačena".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sastali su se predsednikom SAD u Beloj kući kako bi potpisali dogovorene sporazume o ekonomskoj normalizaciji.

Zaharova, od miljenice ministarstva spoljnih poslova Srbije na čiji poziv je pre dve godine obišla Srbiju, postala počasna građanka Guče i sa ministrom Ivicom Dačićem jela ruski šnit u hotelu Mosva u Beogradu, sada se našla se na meti kritika pojedinih srpskih političara sa svih strana političkog spektra.

„Primitivizam i prostakluk"

Iako je kasnije prvobitnu objavu dopunila izvinjenjem i pojašnjenjem, napisavši da „jedino što je u njoj napisano bilo je odbacivanje arogantnog stava 'izuzetnih'" i da je „neprihvatljivo" to što „američki zvaničnici redovno koriste trikove protokola kako bi veštački stvorili izgled svoje ekskluzivnosti", njena objava izazvala je ljutite reakcije srpskog političkog vrha.

„A zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu.

„Ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo!", prvi je oštro reagovao direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić na Tviteru.

čekao na prijem kod ruskog predsednika? To je beše bilo pre "Vašingtonskog sporazuma"? Šta sada tek možete da očekujete? A što se Srbije tiče - najbolje da se uopšte i ne vraćate kući sutra posle Brisela. Posebno ako tamo opet nešto potpisujete. https://t.co/WFQVVFckZr

— Boško Obradović (@BoskoObradovic)

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: