Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:07, 2. 2. 2022.

| BBC News na srpskom

Sport, NFL i američki fudbal: Kako je Tom Brejdi oduzeo san navijačima u Srbiji

Autor: BBC News na srpskom
Tom Brady
Getty Images

Tog 3. februara 2019. godine Tom Brejdi i njegovi Nju Ingland Pejtriotsi osvojili su šestu titulu, ali prava drama dešavala se 8.000 kilometara dalje - u Beogradu.

„Klinac mi je tada imao godinu dana, on spava u dnevnoj sobi, ja na računaru gledam utakmicu i urlam u sebi", priseća se Ljubiša Stefanović tog meča.

„Tri ujutru je, on taman uhvatio malo sna… Žena bi me ubila da sam ga probudio", dodaje uz osmeh veliki fan Brejdija i Patriota.

Brejdi je tada već bio u petoj deceniji, borba „Tom protiv vremena" bila je u toku i mnogi su se pitali koliko još mečeva ima u rukama i glavi.

A imao ih je i te kako - čak i za još jednu titulu sa Tampa Bej Bakanersima i nove rekorde, koji su ionako maltene svi bili u njegovim rukama.

„Zašto sam njegov ljubitelj? Zato što je on Tom Brejdi", navodi kratko Marko Marković, uz desetak emodžija koze u poruci (GOAT, što na engleskom znači koza, akronim je za greatest of all time - u prevodu: najbolji svih vremena).

Čovek koji je za američki fudbal ono što je Majkl Džordan za košarku, a Tajger Vuds za golf, odlučio je sada da se penzioniše, čime se završava velika era svetskog sporta.

Postao je sinonim za čitav jedan sport i za njega su čuli širom sveta, čak i oni koji nikada nisu gledali američki fudbal, makar preko braka sa brazilskom manekenkom Žizel Bundšen.

Pogledajte ovde njegov

.

„Davao sam sve od sebe 22 godine. Ovo mi je teško da napišem, ali evo ga - neću više igrati", naveo je Brejdi na društvenim mrežama.

Jelena Trajković, urednica Sportkluba, kaže za BBC na srpskom da u profesionalnom sportu nema mnogo veličina kao što je Brejdi.

„Na toliko načina je prkosio zakonima fizike - niko ne može da nas ubedi da je normalno tako dugo igrati na tom nivou, a posebno ne u petoj deceniji", navodi.

„Brejdi nije definisao samo jednu generaciju, već istoriju NFL-a", dodaje.

Nacionalna fudbalska liga (NFL) je profesionalna liga američkog fudbala koja se igra u Sjedinjenim Državama, slično kao i NBA u košarci.

Zbog svega toga će ovaj februar ostati upamćen u istoriji američkog fudbala, ali i u srcima mnogih ljubitelja tog sporta u Srbiji.

Tom Brady
Getty Images

Ljubav preko okeana

Finale NFL-a, poznato i kao Superboul, svake godine je jedno od najvećih sportskih događaja na svetu.

Prate ga navijači iz čitavog sveta, pa i iz Srbije, gde je američki fudbal poslednjih decenija sve popularniji.

Međutim, pomno gledanje nečega što se isključivo dešava na drugom kraju sveta nimalo nije lako - što mogu da potvrde i ljubitelji NBA košarke.

„Ne pamtim koliko sam noći proveo budan zbog Petsa i Brejdija, ali vredelo je", kaže Marković uz osmeh.

Američki fudbal, kaže, prati od 2006. i teškog poraza Pejtriotsa od Indijanapolis Koltsa, predvođenih Pejtonom Meningom, takođe jednim od najvećih imena u istoriji američkog fudbala.

„Vodili su 21:3 i izgubili, sedam dana sam bio besan posle toga, ali od tada nisam propustio nijednu utakmicu", navodi Marković.

Stefanoviću takođe nije bilo lako zbog „bezbroj" besanih noći.

„Poslednjih godina se dešavalo da zbog Superboula uzmem slobodan dan na poslu… Nema šanse da se probudim", navodi.

„Poprilično je naporno, ali nije teško da se žrtvuješ kada nešto voliš."

Bilo je, kaže, lepih i srećnih trenutaka, ali i teških - jedan od njih je poraz njegovih Petsa u finalu Superboula iz 2007. od Njujork Džajentsa.

„Bukvalno sam tri dana bio bolestan", priseća se uz osmeh.

Zato je, između ostalog, odlazak Brejdija u penziju veliki trenutak u njegovom životu.

„Pomešana su osećanja", navodi kratko.

„Srećan sam što je otišao na vrhuncu, ali mi je i žao, jer je ceo period mog praćenja tog sporta - od početka dvehiljaditih, kada se pojavio na Trećem kanalu - obeležen upravo Brejdijem."

Treći kanal bio je program koji je do 2006. godine emitovala Radio-televizija Srbije, a bazirao se na muzičkom, zabavnom i sportskom sadržaju.

. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: